Σοφίτα: ένας ιδιαίτερος χώρος

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Κάθε σπίτι έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Πώς θα σας φαινόταν να έχετε ένα επιπλέον δωμάτιο κατασκευασμένο μέσα στη στέγη; Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση με πλεονεκτήματα και τη δική της ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Σπίτι με στέγη

Μονοκατοικίες με κεκλιμένη στέγη είναι μια κλασσική επιλογή για πολυτελείς κατοικίες. Όταν το κτίριο είναι αρκετά μεγάλο, υπάρχει αρκετός χώρος μέσα σε μια μεγάλη στέγη για να διαμορφωθεί ένα απομονωμένο δωμάτιο. Η αισθητική που δημιουργείται εκπέμπει θαλπωρή και μυστήριο. Σε ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοια σπίτια είναι μια μοναδική εμπειρία. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν.

Η κρυμμένη σοφίτα

Κλειδί σε μια σοφίτα είναι το παράθυρο. Ο σχεδιασμός του και ο τρόπος που βγαίνει μέσα από την κεκλιμένη στέγη είναι αρχιτεκτονικό θέμα. Άλλοι αρχιτέκτονες προτιμούν την απλότητα και τη λιτή αρμονία με το κτιριακό σύνολο κρύβοντας τη σοφίτα, ενώ άλλοι της δίνουν έμφαση με διακοσμητικά στοιχεία που την αναδεικνύουν.

Η θέα

Η θέα από τη σοφίτα είναι ένας βασικός λόγος για να θελήσετε να αποκτήσετε. Όντας στο πιο υψηλό επίπεδο επωφελείται των πολεοδομικών κανονισμών και του μέγιστου ύψους κτιρίου και σας δίνει την καλύτερη δυνατή θέα μακριά από περίεργους γείτονες. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο ή στούντιο φωτογραφίας ή ζωγραφικής σας. Παρέχει μεγαλύτερη ησυχία από τα άλλα δωμάτια και ιδιωτικότητα. Παράλληλα δίνει ζωή στη στέγη και την καθιστά ενεργό στοιχείο της κατοικίας.

Πολεοδομικοί νόμοι

Σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Πιο συγκεκριμένα, οι σοφίτες εξαιρούνται από τον υπολογισμό στη δόμηση εφόσον το συνολικό εμβαδόν τους είναι μικρότερο ή ίσο με το ½ της επιφάνειας του υποκείμενου ορόφου, με τον οποίο υποχρεωτικά συνδέονται λειτουργικά, και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος τους είναι έως 2,20 μ. Φτιάχνοντας μεγάλα και φωτεινά ανοίγματα, προκαλούνται ευχάριστες εντυπώσεις στο χρήστη, δίνοντας την αίσθηση του ιδιωτικού καταφυγίου ή ησυχαστηρίου.

Η δική σας διακόσμηση

Τίποτα δεν αξίζει όσο αν διακοσμηθεί έξυπνα και σωστά. Οι σοφίτες ως περιορισμένοι χώροι έχουν ανάγκη από όμορφα στοιχεία και ζεστή διακόσμηση. Το ξύλο είναι ενδεδειγμένο υλικό για πατώματα και έπιπλα. Μια βελέντζα ή μια μοκέτα δίνουν ακόμη πιο θερμό αίσθημα. Αναδιπλούμενοι καναπέδες ή κρεβάτια κερδίζουν σημαντικό χώρο.

Απόφαση-κλειδί

Αν λοιπόν σκέφτεστε να χτίσετε κάποιο οικόπεδο σας, λάβετε σοβαρά υπόψη τα πλεονεκτήματα από μια σοφίτα και επιμείνετε να μπει στο σχέδιο γιατί συχνά οι μηχανικοί τις αποφεύγουν. Η σκεπή σας θα απωλέσει τη μονοτονία σας κι εσείς και η οικογένεια σας θα αποκομίσετε θετικές εμπειρίες στο μικρό αλλά θαυματουργό αυτό σοφιστικέ δωμάτιο.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…