Σόφια: το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Η Σόφια, είναι μια μοντέρνα και νεανική πόλη, μια πόλη που συνδυάζει την Ανατολή και τη Δύση, διαθέτει πεντάστερα ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα από τη μια και οθωμανικά τζαμιά και μνημεία Κόκκινου Στρατού από την άλλη. Διακρίνεται από μια γκρίζα, αστική αρχιτεκτονική, με μια δόση σοβιετικής χροιάς και αρκετό πράσινο. Η Σόφια προσφέρεται για ένα long weekend και διεκδικεί τη θέση της στους ανερχόμενους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Γεωγραφική θέση

Η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας βρίσκεται στη συμβολή μερικών από τις σημαντικότερες συγκοινωνιακές αρτηρίες της Βαλκανικής Χερσονήσου, στο κέντρο μιας εύφορης και εκτεταμένης κοιλάδας.

Λίγα λόγια για την ιστορία της

Αρχικά ασήμαντο θρακικό χωριό, έως το 29 μ. Χ., που καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους, οπότε και πήρε το όνομα Ulpia Serbica και αναπτύχθηκε σε ισχυρό εμπορικό κέντρο. Ούννοι, Βυζαντινοί, Τούρκοι την κατέλαβαν διαδοχικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα αξιοθέατά της

Καθεδρικός του Αλέξανδρου Νιέφσκι

Χτίστηκε μεταξύ 1882 και 1912 στη μνήμη 200 χιλιάδων ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν πολεμώντας για την ανεξαρτησία της χώρας στον ρωσοτουρικικό πόλεμο (1877–78) που τελικά οδήγησε στην απελευθέρωσή της Βουλγαρίας από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Aποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός στα Βαλκάνια, νέο-βυζαντινής αρχιτεκτονικής και έκτασης 3.170 τετραγωνικών μέτρων. Διαθέτει έναν χρυσό θόλο που φτάνει τα 45 μέτρα και μια ντουζίνα καμπάνες, για αυτό και όσοι το επισκέπτονται το χαρακτηρίζουν ως το πιο θαυμάσιο οικοδόμημα του 20ού αιώνα στη βαλκανική.

Λεωφόρος Vitoshka

Η λεωφόρος Vitoshka πήρε το όνομά της από το ομώνυμο βουνό-σύμβολο της Σόφιας. Είναι από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, για αυτό και μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα με το ποτό και το φαγητό σας. Τη λεωφόρο Vitoshka κοσμούν μερικά διάσημα κτίρια, όπως το εθνικό παλάτι του πολιτισμού, το παλάτι των δικαστηρίων και το σπίτι στο οποίο ο διάσημος ποιητής Peyo Yavorov έζησε και πέθανε.

Μουσείο Εθνικής Ιστορίας

Στο μουσείο της Εθνικής Ιστορίας στεγάζονται 650.000 εκθέματα που παρουσιάζουν την πρόοδο της κοινωνίας, του πολιτισμού και της πολιτικής ζωής στην Βουλγαρία. Το μουσείο περιέχει εκθέσεις που ξεκινούν από την παλαιολιθική εποχή και φτάνουν μέχρι το σήμερα. Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών εκθεμάτων είναι οι μοναδικοί χρυσοί θησαυροί από το Panaguyrishte και τα ασημικά εκθέματα από την Θράκη. Θα βρείτε επίσης πολλά παραδοσιακά κουστούμια και όπλα κάθε εποχής ενώ δεν λείπουν τα καθημερινά αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες.

Εθνική Όπερα & Μπαλέτο

Η εθνική όπερα και το μπαλέτο αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας καθώς η όπερα και ειδικά το μπαλέτο αρέσει ιδιαίτερα στο Βουλγαρικό κοινό. Η όπερα ιδρύθηκε το 1909 και έγινε ‘εθνική’ το 1922 ενώ το μπαλέτο ξεκίνησε το 1928.Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1953 και έχει χωρητικότητα 1200 ατόμων.

Borisova Gradina

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα της Σόφιας, νοτιοανατολικά του κέντρου, το οποίο είναι γεμάτο αγάλματα, παρτέρια, λουλούδια και αποτελεί το ιδανικό, χαλαρωτικό μέρος για περίπατο. Μέσα σε αυτό θα βρείτε αρκετά café και χώρους για να παίξουν τα παιδιά, αν ταξιδεύετε με την οικογένειά σας.

Ο Ζωολογικός κήπος της Σόφιας

Ο Ζωολογικός Κήπος της Σόφιας είναι ανάμεσα στις πιο αγαπημένες και πολυσύχναστες ατραξιόν στη βουλγαρική πρωτεύουσα, πρώτος σε έκταση και ποικιλότητα ειδών στη Βαλκανική χερσόνησο.

Εκκλησία του Boyana

Βρίσκεται στα στα περίχωρα της Σόφιας και αποτελείται από 3 κτίρια. Χτίστηκε των 10ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες στην δεύτερη εκκλησία, ζωγραφίστηκαν το 1259, και θεωρούνται από τα σημαντικότερα έργα τέχνης του μεσαίωνα. Τέλος, η κατασκευή της τρίτης εκκλησίας κατασκευάστηκε στης αρχές του 19ου αιώνα.

Πηγή: taxidologio.gr

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…