Φωτοβολταϊκά στις ελληνικές στέγες – Μέρος Β

Συντάκτης: Flowmagazine

Με αφορμή τις κυβερνητικές δηλώσεις  στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για επιδότηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες και τις σχετικές προετοιμασίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Greenpeace καταγράφει  τρεις προτάσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αυτοπαραγωγή στη χώρα μας.

Γενική περιγραφή

Προτείνεται η δημιουργία ενός πλαισίου στήριξης των μικρών συστημάτων για αυτοπαραγωγή με -άλλα όχι αποκλειστικά- τη δυνατότητα εγκατάστασης μπαταρίας, με βασικούς άξονες:

α) τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης.

β) την επιδότηση μέρους του κόστους αγοράς και εγκατάστασης του συστήματος.

γ) τη μείωση του ΦΠΑ.

Φωτοβολταϊκά στις ελληνικές στέγες - Μέρος Β

Όλες οι επιδοτήσεις προτείνεται να έχουν χρονικό ορίζοντα τριετίας. Αντίθετα η μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά μόνιμου μέτρου (τουλάχιστον ορίζοντα δεκαετίας) ώστε να συνεισφέρει στην ομαλοποίηση της αγοράς έπειτα από  τον τερματισμό των επιδοτήσεων. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία μπορούν να απολαμβάνουν ένα έξτρα μπόνους επιδότησης καθώς και πρόσβαση σε δωρεάν δανεισμό. Μπόνους προτείνεται επίσης στην περίπτωση όπου το φωτοβολταϊκό σύστημα (με ή χωρίς αποθήκευση) εγκαθίσταται μετά από ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου και μετατροπή σε NZEB.

Ειδικά για τις πολυκατοικίες, προτείνεται η εφαρμογή της συλλογικής αυτοπαραγωγής όπως οι Greenpeace, Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Electra Energy και ΣΕΦ έχουν ήδη ζητήσει με επιστολή στον Υπουργό ΠΕΝ, βάσει τα όσα προβλέπει η οδηγία για τις ΑΠΕ (2018). Επιπλέον, θα πρέπει να στηριχθεί ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων και ιδιαίτερα όσες ενεργειακές κοινότητες είναι άνω των εξήντα μελών και έχουν τουλάχιστον ένα έργο εικονικού συμψηφισμού για τα μέλη τους. Προτείνονται οι επιδοτήσεις να έχουν αναδρομικό χαρακτήρα και να ισχύσουν από την ψήφιση του Ν.4951/2022 (που δέσμευσε ηλεκτρικό χώρο για τα μικρά συστήματα) ώστε να αναστραφεί το «πάγωμα» της αγοράς που παρατηρείται σήμερα.

Πρόταση I : βελτιστοποίηση των διαδικασιών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη

 • Να καταργηθεί η υποχρέωση εγκατάστασης δεύτερου μετρητή.
 • Να μην απαιτείται «βεβαίωση τεκμηρίωσης νόμιμης χρήσης» του Ν.4951/2022 από δικηγόρο και να αντικατασταθεί από υπεύθυνη δήλωση του χρήστη.
 • Να μην απαιτείται απαλλακτικό από περιβαλλοντική αδειοδότηση που τοποθετούνται στο οικόπεδο πλησίον του κτιρίου.
 • Να τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα στον ΔΕΔΔΗΕ για την ενεργοποίηση της σύνδεσης, ώστε να μην ξεπερνάει τους τρεις μήνες, όπως προβλέπεται στο REPowerEU.
 • Να αρθεί το όριο των 30 kVA για συστήματα αποθήκευσης στο net-metering.
 • Για τις πολυκατοικίες ειδικότερα, να εφαρμοστεί η δυνατότητα συλλογικής αυτοπαραγωγής για τους χρήστες, ώστε να μην χρειάζεται η σύσταση ενεργειακής κοινότητας ανά πολυκατοικία.

Πρόταση ΙΙ: Οικονομικά κίνητρα για αυτοπαραγωγή στις στέγες

 • Επιδότηση 25% και μείωση ΦΠΑ στο 6% .
 • Ειδικά για ευάλωτα νοικοκυριά: επιδότηση 35% και παροχή δανείου με μηδενικό επιτόκιο.
 • Επιπλέον μπόνους 10% στην επιδότηση του φωτοβολταϊκού εφόσον συνδυάζεται με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μετατρέπουν την κατοικία ή την επιχείρηση σε κτίριο Σχεδόν Μηδενικών Εκπομπών (NZEB).

Φωτοβολταϊκά στις ελληνικές στέγες - Μέρος Β

Πρόταση ΙΙΙ : Οικονομικά κίνητρα για την αποθήκευση ενέργειας

 • Επιδότηση 25% στο φωτοβολταϊκό και μείωση ΦΠΑ στο 6%. Επιπλέον, επιδότηση 25% της μπαταρίας.
 • Ειδικά για ευάλωτα νοικοκυριά, επιδότηση 35% στο φωτοβολταϊκό και μείωση ΦΠΑ στο 6%. Επιδότηση 35% της μπαταρίας. Παροχή δανείου με μηδενικό επιτόκιο.
 • Επιπλέον μπόνους 10% στην επιδότηση του φωτοβολταϊκού και της μπαταρίας εφόσον συνδυάζονται με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μετατρέπουν την κατοικία ή την επιχείρηση σε κτίριο Σχεδόν Μηδενικών Εκπομπών (NZEB).

 Τα παραπάνω να ισχύουν και για την περίπτωση του νέου σχήματος αυτοπαραγωγής που επεξεργάζεται το υπουργείο το οποίο αφορά στην πώληση της περίσσειας ενέργειας στο δίκτυο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

 • Τάκης Γρηγορίου, σύμβουλος σε θέματα ενέργειας για το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, 6984 617027
 • Σάντυ Φαμελιάρη, υπεύθυνη προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή, sfamelia@greenpeace.org

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…