Social media manager: η λύση στην κρίση

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε επαγγελματικά για να δημιουργήσετε εισόδημα και προοπτικές; Είναι μια δύσκολη εποχή με αρνητικά οικονομικά ρεκόρ παγκοσμίως. Υπάρχει όμως μια καλή λύση αν σας ενδιαφέρει, αυτή του social media manager, μια νέα σχετικά ειδίκευση που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος σε όλες τις εταιρίες.

Η νέα κοινωνική πραγματικότητα

Θα έχετε αντιληφθεί ότι η κοινωνία επηρεάστηκε πολύ από τα κοινωνικά δίκτυα. Η ανοιχτή επικοινωνία, οι ανοιχτές ομάδες, η ελεύθερη κυκλοφορία κείμενων, βίντεο, εικόνων και μουσικής, η πρόσβαση προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η διασυνδεσιμότητα χωρίς φραγμούς, η υπερυψηλή χωρητικότητα, η οικονομικότατη συνδρομή του διαδικτύου και πολλά ακόμη ευεργετήματα άλλαξαν τους όρους εργασίας, εκπαίδευσης, συναλλαγής και πολλά άλλα και έφεραν μια ριζοσπαστική αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας αλλά και στην κοινωνική εξέλιξη ανεξαρτήτως τομέα. 

Είναι η πιο ειρηνική, παγκόσμια, αδιόρατη πολιτιστική επανάσταση στην ιστορία όλων των εποχών. Το κατάφερε η γενιά μας καταναλώνοντας φαιά ουσία και πολλή προσπάθεια για να μάθει, να διαχειριστεί και να αναπτύξει τεχνολογίες από το παρελθόν προσθέτοντας νέα ευρήματα. Το γεγονός ότι όλα έγιναν από εταιρίες με υπευθυνότητα, συνέπεια, αποδοτικότητα και διακριτικότητα ήταν ένας ακόμη ιστορικός άθλος του πολιτισμού. Δεν προβλήθηκαν τόσο πολύ ούτε άνθρωποι ούτε επωνυμίες αλλά κυρίως νέες δυνατότητες, χρήσεις, υπηρεσίες, προϊόντα και εφαρμογές. Ήταν μια μεγάλη μεταβολή για τη ροή της καθημερινότητας που θα συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέες ιδέες σε εφαρμογή.

Το διαδικτυακό περιβάλλον

Το παγκόσμιο διαδίκτυο είναι η απύθμενη δεξαμενή που ξεδιψά τον παγκόσμιο πληθυσμό σε όλες τις ανάγκες και επιθυμίες του. Όλα έχουν μια εικονική διάσταση που υλοποιείται σε έναν υπολογιστή, ένα κινητό, μια ταμπλέτα ή μια έξυπνη τηλεόραση. Ζούμε σε περισσότερες από τέσσερις διαστάσεις καθώς μέσα από τις ψηφιακές ικανότητες έχει χαθεί η αίσθηση του χώρου και του χρόνου και εισάγονται νέες πλασματικές διαστάσεις που μας γεμίζουν με γνώσεις και εμπειρίες που διαφορετικά δε θα είχαμε σε καμία περίπτωση. 

Ξαφνικά ο κόσμος έγινε ενιαίος χωρίς να απωλέσουμε τίποτα από τις τοπικές ιδιαιτερότητες που μάλλον αυξήθηκαν χάρη στην προβολή μέσω του διαδικτύου. Φυσικά δεν είναι λάθος να πούμε ότι το απρόσωπο στοιχείο μπήκε έντονα στη ζωή μας αλλά τι άλλο θα μπορούσε να γίνει σε έναν κόσμο επτά δισεκατομμυρίων κατοίκων. Ήταν μια εξέλιξη που κανείς δεν πρόβλεψε και κανείς ακόμη δεν εκτίμησε ιστορικά, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο στο απώτερο μέλλον, όταν φανούν τα απαράμιλλα πλεονεκτήματα και οι όποιες αδυναμίες των νέων τεχνολογιών.

Οι managers των social media

Σε αυτόν τον νέο ψηφιακό και εικονικό κόσμο η διαχείριση των κοινωνικών δικτύων είναι μια πολύ κρίσιμη υπόθεση. Οι επιχειρήσεις, μετά και την πανδημία, γίνονται 100% ψηφιακές επιχειρώντας να έχουν μια ελκυστική και ποιοτική εικόνα προς τους εν δυνάμει πελάτες. Ως social media manager καλείσαι να διαχειριστείς όλα τα κανάλια επικοινωνίας της εταιρίας προς τα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook, το linkedin, το twitter και το instagram. 

Πρέπει να είσαι σε θέση να δημιουργήσεις την εταιρική σελίδα στα δίκτυα αυτά και συνήθως γνώσεις πληροφορικής ή γραφιστικής είναι επιθυμητές αν και όχι πάντα απαραίτητες. Εξάγεις τα στατιστικά στοιχεία επίσκεψης στα μέσα αυτά. Αλληλεπιδράς με τους χρήστες. Προωθείς τη σελίδα και ανεβάζεις τη δημοτικότητα. Ουσιαστικά συμμετέχεις ως στρατηγικός παίχτης στην πολιτική μάρκετινγκ και τη διαφημίζεις. Είναι λοιπόν μια δουλειά που έχει πολύ ενδιαφέρον, απαιτεί πολλαπλές ικανότητες, δεν προϋποθέτει αναγκαστικά συγκεκριμένο πτυχίο, είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε κρίνει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους της εταιρίας.

Η διέξοδος στην κρίση

Η οικονομική συγκυρία είναι τραγική, γι’αυτό και είναι ευκαιρία να ασχοληθείτε με το επάγγελμα του social media manager που έχει διαθέσιμες πολλές θέσεις εργασίας, αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και έχει και μακροπρόθεσμες προοπτικές για συνεργασία. 

Μπορείτε να κάνετε εξ αποστάσεως σεμινάρια digital marketing και να εντρυφήσετε μέσα από βιντεοδιαλέξεις στις τεχνικές λεπτομέρειες και στις άπειρες δυνατότητες που καλείστε να διαχειριστείτε. Πραγματικά ο χρόνος είναι εξαιρετικός για να ψαχτείτε μόνος και με τη βοήθεια άλλων και να είστε γρήγορα ένας αξιόμαχος υποψήφιος στην αγορά εργασίας.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…