Σκύλος, το μοναδικό ζώο που σε αγαπάει χωρίς λόγο

Συντάκτης: Flowmagazine

Η σχέση αγάπης, αφοσίωσης και εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τα σκυλιά τους είναι πολλές φορές τόσο δυνατή που έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών αλλά και ειρωνικών σχολίων.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει σχόλια του τύπου: «Κοίτα τι κάνει για το σκύλο του, ούτε παιδί να ήταν»;

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για ένα μέλος εκτός της ράτσας τους; Πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι που αγαπούν τα σκυλιά τα βλέπουν ως μέλη της οικογένειάς τους. Ας δούμε τους λόγους!

Για ποιο λόγο τα σκυλιά γίνονται μέρος της οικογένειας

Τα σκυλιά είναι άριστοι μεταφραστές της γλώσσας του σώματος του ιδιοκτήτη τους. Είτε πρόκειται να ντυθούν για τα πάνε βόλτα είτε σηκώνονται –χωρίς καμία λεκτική προειδοποίηση– να τους βάλουν φαγητό, τα σκυλιά «διαβάζουν» τη γλώσσα του σώματος και ανταποκρίνονται ανάλογα.

Σκύλος, το μοναδικό ζώο που σε αγαπάει χωρίς λόγο

Διαβάζουν επίσης τα συναισθήματα των ιδιοκτητών τους και έχουν την ικανότητα να προσφέρουν άνευ όρων αγάπη και αποδοχή. Οι ιστορίες σκύλων που εκφράζουν αφοσίωση, πίστη και αγάπη στους ανθρώπους δεν έχουν τέλος. Τα σκυλιά, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, είναι πάντα διαθέσιμα να προσφέρουν την παρέα τους.


Διαβάστε επίσης: Hachikō, η ιστορία ενός σκύλου συνώνυμου της αφοσίωσης


Τα σκυλιά με κίνδυνο της δικής τους ζωής και κόντρα στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης, ορμούν σε δυσανάλογους για το μέγεθός τους κινδύνους, με μοναδικό σκοπό να προστατεύσουν τα αφεντικά τους. Ειδοποιούν με το γάβγισμά τους για τον οποιοδήποτε κίνδυνο πλησιάσει στην «εστία» τους.

Σωματικά και συναισθηματικά οφέλη

Η σχέση με έναν σκύλο είναι πραγματικό δώρο για τον άνθρωπο. Η σχέση αυτή είναι θεραπευτική με περισσότερο από έναν τρόπους. Η διάθεσή μας αλλάζει γρηγορότερα και προς το καλύτερο όταν έχουμε ένα σκύλο στο σπίτι, λένε διάφορες έρευνες. Η πίεση του αίματος είναι πολύ καλύτερη σε ανθρώπους που έχουν σκύλο από ότι σε αυτούς που την ελέγχουν με φάρμακα.

Ο σκύλος μάς παρακινεί για σωματική άσκηση, αφού η βόλτα του είναι αναγκαία, και με αυτόν τον τρόπο γυμναζόμαστε μαζί του αλλά και κοινωνικοποιούμαστε. Οι άνθρωποι σταματούν να θαυμάσουν, να παίξουν ή να ρωτήσουν κάτι για το κατοικίδιό μας και με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε ανθρώπους που αλλιώς δεν θα είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε.

Συναισθηματική ωριμότητα στα παιδιά

Παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με σκύλο αναπτύσσουν συναισθηματική ωριμότητα και υπευθυνότητα. Γίνονται πιο προσεκτικά με τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, αφού μέσα από το σπίτι έχουν διδαχθεί το πώς πρέπει να αφουγκράζονται τα συναισθήματα του σκύλου.

Σκύλος, το μοναδικό ζώο που σε αγαπάει χωρίς λόγο

Η απλή παραίνεση του γονέα, «Τώρα ο σκύλος χρειάζεται ησυχία αφού είναι άρρωστος» ή «Γρυλίζει, γιατί φοβάται» εκπαιδεύει το παιδί να αναγνωρίζει τα διάφορα συναισθήματα και να δείχνει κατανόηση. Αυτό μεταφέρεται αργότερα και στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.


Διαβάστε επίσης: 8 απίθανα «ατού» για έναν ιδιοκτήτη σκύλου


Διασκέδαση

Η παρουσία ενός σκύλου μέσα στο σπίτι είναι σαφώς διασκεδαστική. Ακόμα και άνθρωποι που δεν συμπαθούν τα σκυλιά, μπορούν να διασκεδάζουν παρακολουθώντας τα. Όσο γι’ αυτούς που αγαπούν τα σκυλιά, πραγματικά είναι μια ευκαιρία να διασκεδάσουν και να παίξουν μαζί τους.

Πνευματική εγρήγορση

Η πνευματική εγρήγορση συμβαίνει γιατί η αυξημένη επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, η ανάκληση αναμνήσεων, η εκπαίδευση του σκύλου, το γέλιο, το παιχνίδι είναι δραστηριότητες που μας «καλούν» να συμμετέχουμε εγκεφαλικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε πιο δραστήριοι εγκεφαλικά.

Σωματική επαφή

Για κάποιους ανθρώπους η σωματική επαφή με άλλους μπορεί να μην είναι αποδεκτή ή επιθυμητή. Η ζεστασιά που προσφέρει όμως η σωματική επαφή με ένα σκύλο είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Σε πολλά θεραπευτικά προγράμματα με ανθρώπους που έχουν κακοποιηθεί ψυχικά ή σεξουαλικά, η πρώτη γέφυρα επικοινωνίας γίνεται μέσω σκυλιών.


Διαβάστε επίσης: Ο σκύλος μου κι εγώ


Από τη δική μας πλευρά

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το να γίνει κάποιος κηδεμόνας σκύλου είναι μια πράξη υπευθυνότητας. Τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε γίνονται ορατά μόνο όταν προσφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας ζεστασιά, αγάπη και αφοσίωση. Όπως σε όλες τις σχέσεις, πρέπει να δώσω κάτι για να κερδίσω κάτι.

Οι εκπαιδευτές σκύλων μπορούν να σας ενημερώσουν για τις ανάγκες που έχει ένας σκύλος. Οι εκπαιδευτές επίσης θα σας βοηθήσουν να βρείτε δημιουργικούς τρόπους ώστε να επικοινωνήσετε με τον σκύλο σας και θα σας διδάξουν θετικούς τρόπους για να τον εκπαιδεύσετε.

Λέγεται ότι: «Οι άνθρωποι εξημέρωσαν τους σκύλους και οι σκύλοι εξημέρωσαν τον άνθρωπο». Οφείλουμε τελικά να παραδεχθούμε ότι η παραπάνω ρήση κρύβει μια μεγάλη αλήθεια.

Ίσως τελικά αυτή η αμοιβαία εξημέρωση οδηγεί τους ανθρώπους στο να μην διαχωρίζουν τον σκύλο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και τον σκύλο να ρίχνεται με αυτοθυσία σε όποιον κίνδυνο προκύψει για να σώσει τον άνθρωπο.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…