Σκύλος VS Γάτα: Η προτίμησή σας προδίδει… το χαρακτήρα σας!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Η αιώνια «μάχη» του σκύλου με τη γάτα καλά κρατεί… αλλά αυτή τη φορά «ανταγωνιστές» δεν είναι άλλοι από τους ιδιοκτήτες τους και το επίπεδο IQ τους! Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Carrol στο Wisconsin διαπίστωσε ότι τα αφεντικά των γατών πέτυχαν υψηλότερο σκορ στο τεστ νοημοσύνης από όσους έχουν υιοθετήσει ένα beagle ή ένα labrador. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίχθηκε στην 26η συνάντηση της Ένωσης για την Ψυχολογική Επιστήμη στο Σαν Φρανσίσκο, με τους επικεφαλής να υποστηρίζουν ότι οι λάτρεις των γατών είναι πιο έξυπνοι, ανεξάρτητα από τη νοημοσύνη του κατοικίδιου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ρώτησαν 600 Αμερικάνους φοιτητές σχετικά με το εάν προτιμούν τις γάτες ή τους σκύλους και στη συνέχεια μελέτησαν σε βάθος τις προσωπικότητές τους. Αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από την απόδειξη ότι οι επιλογές τους… ελέγχονται από το χαρακτήρα τους! Πιο συγκεκριμένα, οι λάτρεις των γατών αποδείχθηκαν περισσότερο εσωστρεφείς, ανοιχτόμυαλοι, ευαίσθητοι και μη συμβατικοί. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες σκυλιών έτειναν να είναι πιο ενεργητικοί, κοινωνικοί, εξωστρεφείς και πιο υπάκουοι απέναντι στους κανόνες.

«Είναι λογικό ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου να είναι πιο κοινωνικός και να του αρέσει το «έξω», αφού αναγκάζεται να κάνει βόλτες με το κατοικίδιό του και να μιλά ταυτόχρονα με τους γύρω του. Όσοι, όμως, έχουν μια γάτα σπίτι τους, προτιμούν να κάτσουν μέσα και να διαβάσουν ένα βιβλίο, αφού οι γάτες δεν έχουν τέτοιες ανάγκες», εξηγεί ο Denise Guastello, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Caroll στο LiveScience.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα σκυλιά ήταν πολύ πιο δημοφιλή από τις γάτες, με το 60% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι προτιμά τα κουτάβια παρά τις γάτες που κέρδισαν το 11% των φοιτητών. Βέβαια το υπόλοιπο ποσοστό, που κυμαίνεται στο ένα τρίτο των ερωτηθέντων, υποστήριξαν ότι αγαπούσαν ή αντιπαθούσαν εξίσου και τα δυο κατοικίδια.

Τα ευρήματα, βέβαια, έρχονται σε απόλυτη ταύτιση με μια μελέτη του 2010 από το Πανεπιστήμιο του Bristol που είχε φέρει στο «φως» ότι οι ιδιοκτήτες γατών είναι πιο μορφωμένοι σε σχέση με τα αφεντικά των σκυλιών. Η αιτιολογία των ειδικών δεν ήταν άλλη από το ότι τα μορφωμένα άτομα τείνουν να εργάζονται περισσότερες ώρες και επιλέγουν ένα κατοικίδιο που να ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο ζωής τους.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.