Σκύλοι: οι ανιχνευτές του κορωνοϊού

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι μπορεί να κάνει ένας σκύλος, εκτός από το να είναι κατοικίδιο συντροφιάς; Κι όμως τα αγαπημένα μας ζώα μας δίνουν τα ίδια την δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε  και να λειτουργήσουν ως βοηθοί οδηγοί όρασης για τυφλούς ανθρώπους, αλλά και ως κατευναστικός παράγοντας στα παιδιά με αυτισμό. Παράλληλα η παρουσία τους είναι απαραίτητη στην Αστυνομία για την εντόπιση ναρκωτικών ουσιών αλλά και στα αεροδρόμια, όπου μπορούν να ανιχνεύσουν με την υγρή μουσούδα τους, με σκοπό να εξουδετερωθεί μια απειλή βόμβας. 

Στην μακρινή Φιλανδία όμως χρησιμοποιούν τους σκύλους το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ανίχνευση του κορωνοϊού μέσω της όσφρησής τους και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και ελπιδοφόρα. Το πρόγραμμα δοκιμάζεται πιλοτικά με μια ομάδα σκύλων, η οποία έχει εκπαιδευτεί να μυρίζει εντοπίζοντας τον ιό αλλά και ασθένειες, όπως καρκίνο ή ελονοσία.  

Η εκπαίδευση τους έχει γίνει από ερευνητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι αρχικά μεν με δείγματα ούρων, μετέπειτα δε από τον ιδρώτα στο δέρμα μας. Η συγκεκριμένη επιτυχία του προγράμματος οφείλεται στην ικανότητα του σκύλου να μυρίζει  ουσίες  που παράγει το σώμα μας, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με την ασθένεια. Με αυτά τα δεδομένα, η διαδικασία που εφαρμόζεται είναι η χρησιμοποίηση ενός πανιού, με το οποίο οι άνθρωποι θα πρέπει να τρίβουν το δέρμα τους, να το τοποθετούν σε ένα κύπελο, το οποίο θα απομονώνεται σε ειδικό θάλαμο και θα εξετάζεται με την όσφρηση του σκύλου. Τα θετικά αποτελέσματα θα επεξεργάζονται και ο ασθενής θα ειδοποιείται έγκαιρα. 

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται και επεκτείνεται ραγδαία με σκοπό την επιτάχυνση του σε διάφορους φορείς και υπηρεσίες, που οι αξιολάτρευτοι φίλοι μας για θα σταθούν στο πλευρό μας μια ακόμη φορά! 

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.