Σκουπιδοτενεκές με μικροτσίπ

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Σκουπιδοτενεκές με μικροτσίπΕχουμε διαβάσει για έξυπνα τηλέφωνα, για έξυπνα αυτοκίνητα, για έξυπνα ψυγεία, ήλθε η ώρα να μπουν στη ζωή μας και οι έξυπνοι… σκουπιδοτενεκέδες! Δοχεία απορριμάτων, δηλαδή, τα οποία μπορούν να ειδοποιούν για το πόσο γεμάτα είναι και πότε χρειάζονται άδειασμα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να φαίνεται περιττή σ’ έναν ιδιώτη, ο οποίος έχει να διαχειριστεί λίγους σκουπιδοτενεκέδες στο σπίτι ή την επιχείρησή του, αλλά μπορεί να λύσει τα χέρια των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων. Ηδη το κάνει, για την ακρίβεια, σε περισσότερες από 30 χώρες!

Η εταιρεία Big Belly Solar ξεκίνησε πρώτη τα πειράματα με τους έξυπνους σκουπιδοτενεκέδες και τώρα απολαμβάνει την πρωτιά. Η τουριστική πόλη του Μπαθ στη Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη στην οποία τοποθετήθηκαν αυτά τα δοχεία, που φαινομενικά δεν έχουν καμία διαφορά μ’ αυτά που βλέπουμε παντού, ωστόσο είναι εφοδιασμένα μ’ ένα μικροτσίπ, το οποίο ελέγχει συνεχώς το εσωτερικό τους και στέλνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κωδικοποιημένα sms στην Clean Managament Console, το ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης και προγραμματισμού αποκομιδής, που έχει φτιάξει η εταιρεία.

Σκουπιδοτενεκές με μικροτσίπΕτσι, λοιπόν, οι διαχειριστές του προγράμματος γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή το πόσο γεμάτοι ή άδειοι είναι οι κάδοι σε όλη την πόλη. Η πληροφορία μπορεί να μοιάζει ασήμαντη, ωστόσο βοήθησε την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα κατά 37%! Κι αυτό διότι τα δρομολόγια για το άδειασμα των κάδων είναι πια απολύτως στοχευμένα κι έτσι γίνεται οικονομία και στον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται για να τα αδειάσουν (αφού πλέον δεν αντιστοιχεί συγκεκριμένη περιοχή σε κάθε απορριματοφόρο), ο χρόνος αποκομιδής περιορίστηκε στο μισό και τα καύσιμα που χρειάστηκαν τα απορριματοφόρα για να κινηθούν μειώθηκαν δραστικά.

Τα Solar Cans έχουν τοποθετηθεί σε πάνω από 80 πόλεις και η μεγαλύτερη απ’ αυτές είναι η Φιλαδέλφια στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δήμου θα γίνει οικονομία περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων από τη χρήση των έξυπνων κάδων.

Παρόμοιους φωτοβολταϊκούς κάδους τους χρησιμοποιεί πιλοτικά και ο Δήμος Κηφησιάς. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε παλαιότερο άρθρο του flowmagazine.gr με τις απόψεις των υπευθύνων καθαριότητας του συγκεκριμένου δήμου.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…