Θέτοντας σκληρά και ήπια όρια με βάση τις προτεραιότητές μας

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Τι θέλετε να πετύχετε στην επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή; Ποια είναι τα πράγματα χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσατε να ζήσετε και ποια δεν θα σας έλειπαν καθόλου; Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να αρχίσετε να θέτετε σκληρά και ήπια όρια.

Παρακάτω θα δείτε πώς θα ξεκινήσετε.

1) Καθορίστε τις κορυφαίες προτεραιότητές σας στη δουλειά και στη ζωή.

Ποια είναι τα πράγματα που προσπαθείτε να πετύχετε στην προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή; Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το να περνάτε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας ή να βρείτε μια δουλειά που δίνει προτεραιότητα στην ευημερία σας.

Το να κατονομάσετε αυτό χωρίς το οποίο δεν μπορείτε να ζήσετε, σε αντίθεση με αυτό που επιθυμείτε, θα σας βοηθήσει να διακρίνετε τα σκληρά και τα ήπια όρια που πρέπει να θέσετε.

Για αρχή, δοκιμάστε μια άσκηση οραματισμού. Φανταστείτε ότι η ζωή σας – όπως είναι αυτή τη στιγμή – δεν είναι πλέον δυνατή. Ας πούμε ότι απολύεστε, ότι δεν μπορείτε να ζήσετε στην πόλη που ζείτε, ότι ο σύντροφός σας σας χωρίζει ή ότι αναγκάζεστε να αλλάξετε καριέρα. Τι θα κάνατε στη συνέχεια; Τι θα σας έλειπε; Τι δεν θα σας έλειπε; Τι θα αισθανόσασταν πιο συναρπαστικό; Τι θα αισθανόσασταν πιο θλιβερό;

Ίσως θα επιλέγατε μια δουλειά πιο κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα. Ίσως να σας έλειπε ένα συμπονετικό αφεντικό, αλλά να μη σας έλειπε η συνεχής υπερωριακή εργασία. Ίσως να νιώθατε επιτέλους ελεύθεροι να εξερευνήσετε άλλα μέρη, κλάδους και ανθρώπους.

Τώρα αναρωτηθείτε, από όλα αυτά που απαριθμήσατε, ποια είναι πραγματικά αυτά χωρίς τα οποία δεν μπορείτε να ζήσετε; Από όλα αυτά που δεν σας λείπουν, σε ποια δεν είστε πρόθυμοι να επιστρέψετε;

Οι απαντήσεις σας θα αποκαλύψουν τις υψηλού επιπέδου προτεραιότητές σας, καθώς και κάποιες φιλοδοξίες χαμηλότερου επιπέδου που μπορεί να κρύβονται κάτω από το δίχτυ ασφαλείας της τρέχουσας κατάστασής σας.

2) Δοκιμάστε ένα σκληρό όριο.

Τώρα που έχετε μια καλύτερη ιδέα για το ποιες είναι οι υψηλού επιπέδου προτεραιότητές σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό που αποκαλείται «πείραμα περικοπών» για να θέσετε σκληρά όρια για την προστασία τους.

.sklira_kai_hpia_oria

Αυτή η άσκηση περιλαμβάνει τον περιορισμό εργασιών, αλληλεπιδράσεων ή δραστηριοτήτων που δεν αποτελούν την καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου σας. Το να είστε πιο επιλεκτικοί ως προς το τι και σε ποιον δίνετε την ενέργειά σας θα σας επιτρέψει να επικεντρωθείτε μόνο στα στοιχεία που σας δίνουν τη μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσής σας – είτε είτε αυτό είναι μεγαλύτερα επιτεύγματα στη δουλειά είτε περισσότερη ευτυχία στο σπίτι είτε  κάποια άλλη ανταμοιβή.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι η υψηλού επιπέδου προτεραιότητά σας είναι να προστατεύσετε το ποσό της ενέργειας που καταβάλλετε στη δουλειά, ώστε να είστε λιγότερο εξαντλημένοι όταν φτάνετε στο σπίτι. Σκεφτείτε όλα όσα κάνετε στο γραφείο. Τα καθήκοντά σας μπορεί να σας φαίνονται εξίσου σημαντικά, αλλά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η εργασία με το κεφάλι κάτω και οι συσκέψεις μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα στην τελική γραμμή της επιχείρησής σας.

Μπορείτε να θέσετε ένα σκληρό όριο λέγοντας «όχι» σε συναντήσεις που ξέρετε ότι είναι άχρηστες και αντικαθιστώντας τες με μπλοκ χρόνου ξεκούρασης στο ημερολόγιό σας ή βάζοντας ένα μήνυμα OOO μέχρι μετά τις 5 μ.μ.

Πώς να λέω “όχι”;

Στην προσωπική σας ζωή, μπορείτε εξίσου να εξετάσετε τις σχέσεις ή τις δραστηριότητες που σας εξαντλούν συνεχώς και να τις εγκαταλείψετε προκειμένου να περνάτε χρόνο με τους ανθρώπους που σας δίνουν χαρά. Ουσιαστικά, θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα σκληρά όρια για να κάνετε λιγότερα και να εξοικονομήσετε την ενέργειά σας, ενώ παράλληλα να κάνετε πιο σημαντικά πράγματα. Δηλαδή, πράγματα που πραγματικά ωφελούν εσάς και τις ανάγκες σας.

Αφού θέσετε αυτά τα όρια, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Αισθάνθηκα περισσότερο ή λιγότερο παραγωγικός στη δουλειά; Είμαι περισσότερο ή λιγότερο ανανεωμένος στο ρόλο μου ως σύντροφος, φίλος ή γονιός;». Μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στους παλιούς σας τρόπους, αλλά συχνά οι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα καθήκοντα ή τις νοοτροπίες που δεν τους εξυπηρετούν πλέον.

3) Εξασκηθείτε σε μερικά ήπια όρια.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε τις φιλοδοξίες σας – τα πράγματα που θα θέλατε να αλλάξετε, αλλά δεν χρειάζεται να τα αλλάξετε επειγόντως. Ίσως θέλετε να κοιμάστε καλύτερα, να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να περνάτε λιγότερες ώρες στο γραφείο απαντώντας σε κουραστικά email.

Υπάρχουν ήπια όρια που μπορείτε να θέσετε για να αισθάνεστε πιο παραγωγικοί, δημιουργικοί και ξεκούραστοι στη δουλειά και στο σπίτι; Δοκιμάστε τα.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να μην πίνετε καφεΐνη μετά το μεσημεριανό γεύμα για να βελτιώσετε τον ύπνο σας, να περιορίσετε την περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο μεσημεριανό σας διάλειμμα ή να προγραμματίσετε μια ώρα στο ημερολόγιό σας για να απαντάτε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τη μία και να σταματήσετε μόλις λήξει ο χρόνος αυτός.

Να θυμάστε ότι τόσο με τα σκληρά όσο και με τα μαλακά όρια, σε αυτό το στάδιο, υπάρχει κάποια ευελιξία. Δοκιμάστε για να δείτε πώς αισθάνεστε και τι αποτελέσματα θα έχετε.

Διαβάστε επίσης: Θέτοντας όρια στην εργασία: επαγγελματικά παραδείγματα

4) Δεσμευτείτε

Είχατε τώρα λίγο χρόνο για να δοκιμάσετε μερικούς τρόπους για να προστατεύσετε το χρόνο, την ενέργεια και την ευημερία σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι μάθατε; Ποια είναι μερικά όρια, που αν τα θέσετε, θα έχουν ως αποτέλεσμα ισχυρές αποδόσεις;

Δεσμευτείτε σε αυτά για τουλάχιστον ένα τρίμηνο και δείτε πώς αισθάνεστε, εστιάζοντας τόσο στο μυαλό όσο και στην καρδιά, στο ποιοτικό και στο ποσοτικό.

Γίνε διεκδικητική γυναίκα: Θέσε ξεκάθαρα όρια και πάρε τον έλεγχο της ζωής σου

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω ερωτήσεις για να παρακολουθείτε την εμπειρία σας:

  • Ποια θετικά αποτελέσματα έχουν προκύψει από ένα όριο που έχω θέσει;
  • Ποια αρνητικά αποτελέσματα προέκυψαν από ένα όριο;
  • Πώς αισθάνομαι τώρα σε σχέση με την αρχή αυτού του οριακού πειράματος;
  • Τι πρέπει να αλλάξω ή να προσαρμόσω για να παραμείνω στο σωστό δρόμο και να αντιμετωπίσω τα αρνητικά;
  • Ποια όρια θέλω να τηρήσω (σκληρά όρια) και ποια είναι πιο φιλόδοξα (ήπια όρια);

Καθώς πειραματίζεστε με σκληρά και ήπια όρια, να θυμάστε ότι η διαδικασία είναι ρευστή. Το ζητούμενο είναι να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση του τι πραγματικά θέλετε εσείς και όχι τι σας δίνει το αφεντικό, ο πελάτης, ο συνεργάτης, το παιδί, ο φίλος ή η κοινωνία γενικότερα.

Όταν κάνετε ένα βήμα πίσω, προβληματίζεστε και αξιολογείτε τις επιθυμίες σας, μπορεί να ανακαλύψετε ότι τα όρια δεν σας περιορίζουν. Σας δίνουν το χώρο να δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε να ζήσετε.

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.