Σκύλος και Άνθρωπος: Μια σχέση αληθινής αγάπης

Συντάκτης: Ελένη Εμμανουηλίδου

Μια σχέση αληθινής αγάπης, αφοσίωσης, εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τα σκυλιά τους, είναι μια δυνατή σχέση που έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερευνών αλλά και ειρωνικών σχόλιων. 

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει σχόλια του τύπου «Κοίτα τι κάνει για τον σκύλο του, ούτε  παιδί  να ήταν”. Και, πόσες φόρες η συναναστροφή του με τον άνθρωπο έκανε θαύματα; Πράγματι, ένα μουσουδάκι που μας περιμένει στην πόρτα δεν είναι μόνο ένα διακοσμητικό στοιχείο που απλά συντροφεύει τις μοναχικές στιγμές μας. Είναι η ψυχή του σπιτιού που πάντα θα είναι εκεί για το αφεντικό του, να νοιάζεται χωρίς να είναι άλλη μια εντολή που πρέπει να εκτελέσει. 

Οι καλύτεροί μας φίλοι, ξέρουν να αψηφούν τον κίνδυνο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να συμπαραστέκονται και ξέρουν καλά να υπομένουν! Η σωματική επαφή, τα  γέλια, τα χάδια και τα παιχνίδια που χαρίζουν, είναι ικανά να μετριάσουν ή ακόμη και να θεραπεύσουν ψυχικές ασθένειες, όπως κατάθλιψη οποιασδήποτε μορφής, διπολικές διαταραχές κ.α. 

Επίσης, είναι σπουδαίο να γνωρίζουμε  πως η επαφή μικρών παιδιών με προσεγμένα και εμβολιασμένα σκυλάκια δημιουργεί αντισώματα, απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ τα παιδιά αυτά σφυρηλατούν ένα χαρακτήρα πλούσιο σε ευγένεια και με το αίσθημα της αλληλεγγύης να υπερτερεί! Περιπτώσεις που έχουν ανάγκη και παρακαλάνε για λίγη σημασία, λίγη στοργή , έστω μια αγκαλιά. Και το «Ευχαριστώ» τους; Δεν συγκρίνεται με λόγια! Κάτι σαν μικροί φύλακες – άγγελοι εκεί έξω!

Άνθρωπος και σκύλος δεν  μιλούν την ίδια γλώσσα. Η βαθύτερη ωστόσο επικοινωνία που αιώνες τώρα έχει χτιστεί μεταξύ τους είναι σαφώς κάτι ουσιαστικότερο, κάτι ανώτερο, κάτι ιερό. Δεν είναι θέμα χημείας, ούτε χαρακτήρων, μα της φύσης. Δυο διαφορετικά πλάσματα που είναι φτιαγμένα για να αγαπούν το ένα το άλλο. 

Για ποιους λόγους τα σκυλιά γίνονται μέρος της οικογένειας;

  1. Τα σκυλιά είναι άριστοι μεταφραστές της γλώσσας του σώματος του ιδιοκτήτη τους είτε πρόκειται να ντυθούμε για να τα πάμε βόλτα είτε σηκώνονται –χωρίς καμία λεκτική προειδοποίηση – να τους βάλουν φαγητό, τα σκυλιά «διαβάζουν» τη γλώσσα τους σώματος και ανταποκρίνονται ανάλογα.
  2. Ειδοποιούν με το γαύγισμά τους για τον οποιοδήποτε κίνδυνο πλησιάσει την «εστία τους».

Τι μας προσφέρει  ο σκύλος;

  • Ο σκύλος μας κρατάει σε φόρμα, ειδικότερα το χειμώνα που  η καθημερινή βόλτα του σκύλου μοιάζει αρκετά δύσκολη.
  • Ο σκύλος δυναμώνει τις σχέσεις των ανθρώπων. Πρόσφατη μελέτη του Tufts στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα άτομα που αγαπούν το κατοικίδιό τους επίσης  έχουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους.
  • Μερικοί σκύλοι ανιχνεύουν τον καρκίνο. Η Μάριν, η οποία είναι 9 χρονών και είναι μαύρο λαμπραντόρ, έχει εκπαιδευτεί ώστε να εντοπίζει τον καρκίνο του ορθού με 91% ποσοστό επιτυχίας.
  • Ο  σκύλος μας προστατεύει από το αλλεργικό σοκ. Η ικανότητα αυτή μπορεί να χρησιμεύσει  ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν αλλεργία στο φιστίκι. Επίσης, τα κουταβάκια μας, όσο χρονών και να πάνε, μπορούν να μυρίσουν το φιστίκι ακόμη και σε ένα μπισκότο μέσα σε μια συσκευασία ή μια κλειστή σοκολάτα.

Συντάκτης: Ελένη Εμμανουηλίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.