Σκι στα χιόνια: Οδηγίες για αρχάριους

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Το σκι θεωρείται ένα απαιτητικό σπορ ωστόσο δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση και χρόνια ενασχόληση με τον αθλητισμό. Ένα παιδί 4 ετών μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα σκι. Όπως μας εξήγησε ο καθηγητής της σχολής σκι 4seasons Outdoors, Κώστας Κακκαβάς, για τα παιδιά είναι πιο εύκολο να μάθουν σκι γιατί διαθέτουν ευκαμψία στους μύες και μεγαλύτερη ευλυγισία. “Για τους ενήλικες δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση παρά μόνο η στοιχειώδης” επεσήμανε.

Όσον αφορά στον αριθμό μαθημάτων που χρειάζονται για να μπορέσει ένας αρχάριος να τσουλήσει και να κατεβεί σε μια πλαγιά ο Κώστας Κακκαβάς θεωρεί ότι ένα μάθημα είναι αρκετό: “Στο δεύτερο μάθημα ο εκπαιδευόμενος, αφού στο πρώτο έχει τσουλήσει και κατεβεί στην πλαγιά, μπορεί να μάθει την στροφή” είπε χαρακτηριστικά. “Για την στροφή δεν είναι εύκολο να δώσουμε κάποιες πρακτικές συμβουλές σε όσους είναι αρχάριοι. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει μόνο από κοντά “τόνισε.

Μαθήματα σκι

Τα μαθήματα σκι μπορούν να γίνουν σε ιδιαίτερα μεγάλα γκρουπ 20 ή περισσότερων ατόμων ή γκρουπ των δύο ή τριών ατόμων. Υπάρχει και η ενδιάμεση λύση των γκρουπ που αποτελούνται από 4 έως 10 μαθητές. Οι τιμές δεν είναι ομοιόμορφες αλλά συνήθως το κόστος ανά άτομο για το γκρουπ των 4-10 ατόμων είναι 15 ευρώ την ώρα και για το γκρουπ των τριών είναι 20 ευρώ. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε και ιδιαίτερα μαθήματα σκι. Στην περίπτωση αυτή το κόστος είναι αρκετά μεγαλύτερο κυμαίνεται μεταξύ των 40 και 45 ευρώ την ώρα.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Πριν ξεκινήσετε τα μαθήματα όμως πρέπει να εφοδιαστείτε με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Οι μπότες του σκι, τα πέδιλα ,οι δέστρες και τα μπατόν αποτελούν το βασικό εξοπλισμό για το άθλημα. Ένα κράνος για να προστατευτεί το κεφάλι σε περίπτωση τραυματισμού είναι αναγκαίο. Δοκιμάστε το καλά πριν το αγοράσετε γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι άνετο για το κεφάλι σας. Είναι σημαντικό η μάσκα του σκι να εφαρμόζει σωστά στο κράνος.

Η μάσκα αυτή σας προσφέρει μεγαλύτερη προστασία για τα μάτια από τα απλά γυαλιά ηλίου. Για να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες πρέπει να φορέσετε σκούφο, γάντια, γυαλιά ηλίου αν δεν έχετε μάσκα και κάλτσες ψηλές για σκι. Μην παραλείψετε να βάλετε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας στο πρόσωπο σας.

Τον απαραίτητο εξοπλισμό για το σκι μπορείτε να τον νοικιάσετε από σχολή σκι ή από καταστήματα που βρίσκονται μέσα στο χιονοδρομικό κέντρο ή σε σαλέ στην ευρύτερη περιοχή. Το κόστος για την ενοικίαση του εξοπλισμού δεν είναι μεγάλο συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 ευρώ. Επιλέξτε μαλακά σκι, θεωρούνται ιδανικά για όσους ξεκινούν τώρα την ενασχόληση τους με το άθλημα.

Τι να προσέξετε

Τι πρέπει όμως να προσέξετε αν δοκιμάζετε τις ικανότητες σας στο άθλημα για πρώτη φορά; Αρχικά θα ήταν καλύτερο για σας να επιλέξετε την πράσινη πίστα η οποία θεωρείται η πιο βατή. Δεν πρέπει ποτέ να υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητες σας αναπτύσσοντας ταχύτητα δυσανάλογη με τις ικανότητες σας. Μη σταματάτε την πορεία σας, αν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος, σε σημείο όπου μπορείτε να εμποδίζετε την ορατότητα άλλου σκιέρ. Ο σεβασμός προς τους άλλους σκιέρ είναι αναγκαίος από όλους όσους συμμετέχουν στο άθλημα είτε πρόκειται για αρχάριους είτε για έμπειρους στο σπορ.

Χιονοδρομικά κέντρα

Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας
3-5 Πηγάδια
Βασιλίτσας
Βίγλας Πισοδερίου
Βίτσι
Βόρας Καιμακτσαλάν
Γεροντόβραχου
Ελατοχωρίου
Καλαβρύτων
Καρπενησίου
Λαϊλιάς
Μαινάλου
Μετσόβου
Παρνασσού
Περτουλίου
Πηλίου
Σέλι
Φαλακρού
Χρυσό Ελάφι

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr