Σκασμένη επιδερμίδα; Προστατέψτε τα χέρια σας από το κρύο

Συντάκτης: Μαρία Κρίβα

Τα χέρια είναι το μέρος του σώματός μας που εκτίθεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Αποτέλεσμα; Ξηρά και σκασμένα χέρια, αφυδατωμένη επιδερμίδα – και σε ακραίες περιπτώσεις – πληγές και άγριο δέρμα.

Γενικότερα, όταν ο οργανισμός μας εκτίθεται στο κρύο καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε σταθερά επίπεδα. Η πρώτη του άμυνα ενάντια στο ψύχος είναι να ελαττώσει την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα (χέρια, πόδια, μύτη και αυτιά), συστέλλοντας τις αρτηρίες, ώστε να μπορέσει να κρατήσει το υπόλοιπο σώμα ζεστό. Έχετε παρατηρήσει να χλωμιάζουν τα χέρια σας ή τα πόδια σας όταν είναι κρύα; Αυτό συμβαίνει λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος, που συνεπάγεται και μειωμένη λήψη οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Έτσι, λόγω αυτής της έλλειψης η επιδερμίδα χάνει το ζωηρό της χρώμα και τη φωτεινότητά της.

Τα χέρια είναι ένα σημείο του σώματος που μένει συχνά εκτεθειμένο στις κρύες θερμοκρασίες. Η επιδερμίδα των χεριών είναι τόσο λεπτή και εύθραυστη όσο αυτή του προσώπου μας, όμως τις περισσότερες φορές δεν δέχεται την ίδια φροντίδα και προστασία. Ταυτόχρονα, οι παλάμες και τα πέλματα είναι τα μοναδικά σημεία του σώματος στα οποία δεν υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες. Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται στο δέρμα κοντά στους θύλακες των τριχών και παράγουν το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που βοηθά στην εφύγρανση της επιδερμίδας.

Έτσι, η χαμηλή συγκέντρωση τέτοιων αδένων στα χέρια σε συνδυασμό με το κρύο και ξηρό εξωτερικό περιβάλλον προκαλεί την απώλεια νερού από τα κύτταρα, με αποτέλεσμα τα χέρια να γίνονται ξηρά και η επιδερμίδα να «σκάει».

Παρόλο που δεν δίνεται η αντίστοιχη προσοχή στη φροντίδα των χεριών όσο δίνεται στο πρόσωπο, η σημασία της προστασίας της επιδερμίδας των χεριών από το κρύο είναι μεγάλη, καθώς η συνεχής αφυδάτωσή της μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε γερασμένη επιδερμίδα. Η προστασία των άκρων μπορεί να γίνει με τα εξής πολύ απλά και γρήγορα βήματα.

  • Να φοράτε πάντα γάντια, ακόμα και αν δεν σκοπεύετε να μείνετε πολύ στο κρύο.
  • Να έχετε μαζί σας μια ενυδατική κρέμα χεριών, ώστε να μπορείτε να κρατάτε το δέρμα σας συχνά ενυδατωμένο, ιδιαίτερα μετά από το πλύσιμο των χεριών.
  • Μια φορά την εβδομάδα, να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας των χεριών με κάποιο προϊόν απολέπισης.
  • Να ζεσταίνετε σταδιακά τα χέρια σας όταν έρχεστε από κρύο περιβάλλον. Μην τα απλώνετε κατευθείαν στο τζάκι ή το καλοριφέρ, καθώς η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να ξηράνει το δέρμα σας.
  • Αν τα χέρια σας είναι μονίμως παγωμένα – ένδειξη κακής κυκλοφορίας του αίματος – αποφεύγετε να φοράτε στενά και εφαρμοστά γάντια, καθώς θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία.

Συντάκτης: Μαρία Κρίβα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.