Σκασμένα χείλη: Μήπως είστε εθισμένες στα lip balm;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Φανταστείτε αυτό το σενάριο: Οδηγείτε στην εθνική οδό και τα χείλη σας έχουν σκάσει, είναι ξηρά και σας πονάνε. Όντας ανίκανη να βρείτε ένα βάλσαμο χειλιών στην τσάντα σας ή το ντουλαπάκι του συνοδηγού, θα σταματήσετε στο πρώτο βενζινάδικο για να αγοράσετε ένα. Η συνεχής χρήση λιποζάν είναι ένα μέρος της ζωής πολλών γυναικών και αναρωτιόμαστε μήπως είμαστε εθισμένες. Οι κατασκευαστές περιποίησης προϊόντων αντιμετωπίζουν με τη σειρά τους επικρίσεις για τη διάθεση των προϊόντων τους σε παιδιά με την ενσωμάτωση νόστιμων αρωμάτων.

Φυσικά, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες ουσίες που θεωρούνται εθιστικές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε lip balm και να μην έχετε κανένα πρόβλημα. Μια σειρά από παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν σκασμένα χείλη, όπως το κρύο, ο ήλιος ή οι έντονες καιρικές συνθήκες. Προσωπικές συνήθειες, όπως η αναπνοή από το στόμα σας ή το γλείψιμο των χειλιών σας μπορεί επίσης να προκαλέσουν σκασμένα χείλη.

Ψυχολογικός ή σωματικός εθισμός

Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη των χημικών ουσιών στο lip balm που προκαλούν σωματική εξάρτηση, το γεγονός ότι μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας ή να το μεταφέρετε στο πρόσωπο σας ανά πάσα στιγμή μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν είστε ψυχολογικά εξαρτημένη.

Η χρήση του lip balm δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή σας. Δεν είναι φυσιολογική συνθήκη να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε για παράδειγμα στο διάβασμα, γιατί έχετε ανάγκη να καταπραΰνετε τα χείλη σας. Η εφαρμογή lip balm μπορεί να κάνει τα χείλη σας απαλά, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μια σχεδόν ασυνείδητη συνήθεια, όπως το στροβίλισμα των μαλλιών σας ή το δάγκωμα των νυχιών σας.

Κάθε φορά που αισθάνεστε την ανάγκη να εφαρμόσετε lip balm, αντικαταστείτε το με κάτι άλλο, όπως με ένα ποτήρι νερό.

Συστατικά και Παρενέργειες

Τα κοινά lip balm δεν περιέχουν ούτε εθιστικές ούτε καρκινογόνες ουσίες. Στην πραγματικότητα, η χειρότερη παρενέργεια είναι το σκάσιμο των χειλιών.

Βέβαια, ορισμένα συστατικά μπορεί να οδηγήσουν στη συχνή χρήση με την παράταση των σκασμένων αποτελεσμάτων. Γι’ αυτό λοιπόν, αποφύγετε τα προϊόντα με φαινόλη, μενθόλη ή σαλικυλικό οξύ. Αυτά τα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν μια ευχάριστη αίσθηση μουδιάσματος, αλλά αυτό προκύπτει από την απομάκρυνση του νεκρού δέρματος από τα χείλη σας. Η κατάργηση αυτών των στρωμάτων του δέρματος καθιστά τα χείλη πιο επιρρεπή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν το σκάσιμο.

Επίσης, αποφύγετε τα προϊόντα με μυρωδιά ή γεύση, καθώς μπορεί να ερεθίσουν τα χείλη. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα προϊόν που περιέχει έλαια, καθώς διατηρούν την υγρασία.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…