Σκάκι: το σκεπτόμενο χόμπυ

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Μάθετε όλα όσα θα έπρεπε να ξέρετε πριν ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με το σκάκι

Η ενασχόληση με ένα χόμπι λειτουργεί θετικά στην καλή διάθεση και την ευζωία του ατόμου. Μελέτες ειδικών έχουν δείξει ότι ο ελεύθερος χρόνος, όταν συνδυάζεται με κάποια ακόμη δημιουργική ασχολία, έχει ποικίλες θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και την παραγωγή ορμονών που δημιουργούν το αίσθημα της ικανοποίησης.

Μία από αυτές τις δραστηριότητες είναι και το σκάκι, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά και διαχρονικά παιχνίδια όλων των εποχών για μικρούς και μεγάλους.


Διαβάστε επίσης: Δραστηριότητες που μας κάνουν χαρούμενους


Το παιχνίδι

Το παιχνίδι αποτελείται από ένα ταμπλό 8 επί 8 θέσεων και από 32 πιόνια (κομμάτια), 16 για κάθε παίκτη. Κάθε ένα από τα πιόνια έχει και το όνομά του, τη θέση του, την αξία του σε βαθμούς, και μπορεί να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις πάνω στο ταμπλό.

Σκάκι: το σκεπτόμενο χόμπυ

Στήσιμο του ταμπλό: Στην πιο κοντινή σε εμάς γραμμή τοποθετούνται κατά σειρά από αριστερά προς τα δεξιά ο πύργος, το άλογο, ο αξιωματικός, η βασίλισσα, ο βασιλιάς και μετά ξανά ο αξιωματικός, το άλογο και ο πύργος.

Στην μπροστινή γραμμή τοποθετούνται τα πιόνια τα οποία μπορούν να κινηθούν μόνο μπροστά και ένα τετράγωνο τη φορά (εκτός αν είναι στην αρχική θέση και δεν έχουν κινηθεί ξανά, οπότε μπορούν να κινηθούν μέχρι και 2 τετράγωνα προς τα μπρος).

Ο πύργος κινείται μόνο οριζόντια ή κάθετα, και όσα τετράγωνα θέλουμε εμείς, αρκεί να μην υπάρχει άλλο δικό μας κομμάτι μπροστά του (αν είναι αντίπαλο, το τρώει και αποβάλλεται από το ταμπλό).

Αντίστοιχα ο αξιωματικός κινείται μόνο διαγώνια στο χρώμα του τετραγώνου που βρίσκεται στην αρχή, ο ίππος κάνει ένα «γάμα» (Γ), η βασίλισσα προς όλες της κατευθύνσεις (και διαγώνια και ορίζονται και κάθετα) και σε όσα τετραγωνάκια θέλουμε και ο βασιλιάς προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά μόνο από ένα τετράγωνο.

Σκοπός: Σκοπός του παιχνιδιού είναι να παγιδευτεί ο βασιλιάς. Αυτό σημαίνει κάποιο κομμάτι να απειλεί να «φάει» τον βασιλιά και ο βασιλιάς να μην μπορεί να πάει σε άλλο τετράγωνο, το οποίο δεν απειλείται. Τότε έχουμε «ρουά ματ» και το παιχνίδι τελειώνει.

Σκάκι: το σκεπτόμενο χόμπυ

Δημιουργία και ενίσχυση ικανοτήτων

Το σκάκι είναι ένα σκεπτόμενο χόμπι και για να είναι κάποιος ένας καλός παίκτης απαιτεί ένα συγκεκριμένο σετ ικανοτήτων. Αυτές περιλαμβάνουν την  παρατηρητικότητα, την οξυδέρκεια, την ικανότητα πρόβλεψης της επόμενης κίνησης του αντιπάλου και αναλυτική σκέψη.

Επίσης, επειδή είναι παιχνίδι βασισμένο στη στρατηγική, ο κάθε παίκτης πρέπει να διαμορφώσει μια τακτική ώστε να αναδειχτεί νικητής.

Κοινωνικό

Το σκάκι απαιτεί δύο παίκτες. Έτσι σε λέσχες σκακιού, σε συλλόγους αλλά ακόμα και σε μια καφετέρια είναι δυνατόν να γνωρίσετε καινούριους ανθρώπους, να κοινωνικοποιηθείτε και να δημιουργήσετε φιλίες.

Επίσης αρκετές φορές οι διάφοροι σύλλογοι οργανώνουν και τουρνουά σκακιού, τα οποία είναι πόλος έλξης για αρκετούς φαν του ευγενούς αυτού χόμπι.

Είναι ευχάριστο αλλά μπορεί να γίνει και ανταγωνιστικό

Το σκάκι είναι μια ευχάριστη ασχολία. Από το να λύσετε μερικές ασκήσεις, ώστε να οξύνετε τις ικανότητες σας, μέχρι να παίξετε σε κάποιους αγώνες, το συγκεκριμένο χόμπι μπορεί να αποτελέσει πηγή ευεξίας και χαλάρωσης.

Αν όμως θέλετε κάτι το οποίο να τεντώσει τα νεύρα σας και να σας δυσκολέψει αρκεί απλά να βάλετε ένα χρονόμετρο και να βρείτε έναν ικανό αντίπαλο. Η χρήση του χρονομέτρου αυξάνει κατακόρυφα τη δυσκολία του παιχνιδιού, μια και πλέον ο αντίπαλός σας δεν είναι μόνο ο άλλος παίκτης αλλά και ο χρόνος

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.