Συνταγές που συνδυάζουν γλυκό και αλμυρό με νότες καλοκαιριού και εξωτικό αέρα

Συντάκτης: Flowmagazine

Διαλέξαμε δύο δοκιμασμένες συνταγές που συνθέτουν πιάτα εξωτικά, με λαχανικά και φρούτα σε συνδυασμούς που καταπλήσσουν με την νοστιμιά τους και το υγιεινό τους προφίλ. 

Λαχανικά με τον τρόπο των Κινέζων

Υλικά για 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας 10’
Xρόνος ψησίματος 10’

600γρ. διάφορα λαχανικά: κολοκυθάκια, φασολάκια, καρότα, μανιτάρια, φρέσκα κρεμμυδάκια, πιπεριές χρωματιστές
2 κ.σ. ηλιέλαιο ή σογιέλαιο
3-4 κ.σ. σάλτσα σόγιας

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

1 κ.σ. σουσάμι
1 σκελίδα σκόρδου χωρίς την πράσινη ουρίτσα ψιλοκομμένη
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
5 κ.σ. ζωμό κότας (1/3 κύβου)
2 κ.σ. γλυκό κρασί
1 κ.σ. ηλιέλαιο ή σογιέλαιο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τα λαχανικά. Τα κόβουμε σε μικρού κύβους μπαστουνάκια. Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε το λάδι και μετράμε ως το 20. 

Ρίχνουμε τα λαχανικά και τηγανίζουμε για 4’, ανακατεύοντας συνεχώς και κουνώντας το τηγάνι. Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και τηγανίζουμε τα λαχανικά για 2’ ακόμα. Σερβίρουμε αμέσως. 

Τα λαχανικά μας θα πρέπει να είναι τραγανά. Θα τα συνοδεύσετε με μια κινέζικη σάλτσα από αυτές που υπάρχουν έτοιμες στα παντοπωλεία ή με τη σάλτσα που σας προτείνουμε.

Σάλτσα: Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι για 30’’. Προσθέτουμε το λάδι και αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύουμε για 30’’ ακόμη. 

Προσθέτουμε την πιπεριά και τηγανίζουμε για 1’ ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος, προσθέτουμε το ζωμό και το κρασί. 

Σβήνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και τηγανίζουμε για 1-2’. Η σάλτσα θα παρουσιαστεί χωριστά. Μπορείτε να σερβίρετε μαζί με τα κινέζικα λαχανικά από ένα μπωλ με λευκό, νερόβραστο ρύζι για τον κάθε συνδαιτημόνα.

Η ορθόδοξη κινέζικη μαγειρική απαιτεί τη χρήση του wok, του κλασικού κινέζικου τηγανιού, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί από ένα σιδερένιο τηγάνι.

Πεπόνι με γαρίδες -διαιτητικό

Υλικά για 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας 8’
Χρόνος ψησίματος 10’
Χρόνος κατάψυξης 15’

400 γρ. γαρίδες
2 μικρά πεπόνια στρογγυλά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλάκια καφέ βούτυρο
2/10 λίτρου λευκό ξηρό κρασί
φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
6 κ.σ. κρέμα γάλακτος light
αλάτι, λευκό ή ροζ πιπέρι

Εκτέλεση 

Πλένουμε τις γαρίδες, τις καθαρίζουμε και κόβουμε το ψαχνό σε κομματάκια. Δεν θα πετάξουμε τα κεφάλια, θα τα κρατήσουμε στην κατάψυξη, διότι θα χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουμε ένα ριζότο κλπ.

Μέσα σε αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Αφού λιώσει, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και ροδίζουμε για 2’.
Προσθέτουμε το κρασί και τις γαρίδες. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάκι και βράζουμε για 4’. 

Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σε 2’ αποσύρουμε από τη φωτιά.Μεταφέρουμε το μείγμα στο μίξερ και το πολτοποιούμε ώστε να γίνει μια πυκνόρευστη κρέμα.

Πλένουμε τα πεπόνια και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και ένα μικρό καπελάκι από το κάτω μέρος της φλούδας για να στηριχθεί καλά το πεπόνι στο πιάτο. Με ένα μικρό κουταλάκι της μόκας (του espresso) βγάζουμε σε μπαλίτσες τη σάρκα του πεπονιού. 

Προσθέτουμε αυτές τις μπαλίτσες στην κρέμα των γαρίδων και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε με το μείγμα κρέμας-πεπονιού τα μισά πεπόνια. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για 15’ και τα σερβίρουμε παγωμένα. Θα πιείτε ένα αφρώδες κρασί ή σαμπάνια.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…