Βρώμη, μια τρομερή πηγή πρωτεϊνης και ενέργειας, ιδανική για το ξείνημα της ημέρας. Δείτε πώς να τη φτιάξετε!! Οι νιφάδες …
Συνταγές με βρώμη, κουάκερ ή πόριτζ για θαυματουργό πρωινό
Η βρώμη, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα δημητριακά δίνει -ανάλογα με την κοπή- τα κουάκερ ή το αγγλικό πόριτζ. Διαλέξτε ποια εκδοχή σάς φαίνεται πιο νόστιμη και ετοιμάστε ένα πρωινό χωρίς τις παγίδες ζάχαρης και συντηρητικών που συνήθως υπάρχουν στα δημητριακά του εμπορίου.
Όπως και να το πούμε είναι το ίδιο: είτε κουάκερ είτε πόριτζ όπως το ονομάζουν οι Άγγλοι, πρόκειται για την βρώμη, ένα από τα καλύτερα συστατικά για να ξεκινήσει η μέρα μας. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και από τα καλύτερα τρόφιμα για την καταπολέμηση της χοληστερίνης, των ελεύθερων ριζών, προσφέρει αίσθημα κορεσμού για πολλή ώρα και μας εφοδιάζει με αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες.
Ακολουθούν τρεις συνταγές για κάθε γούστο που αποδεικνύουν ότι η βρώμη είναι και ένα από τα πιο «ευέλικτα» δημητριακά καθώς μπορεί να μετατραπεί από χυλό (τύπου πόριτζ), έως μπισκότα, κρέμα, κέικ, smoothie, πίτα. Πάρτε ιδέες και αυτοσχεδιάστε.
Κρέμα γλυκιά και δυναμωτική
Υλικά
4 κ.σ. κουάκερ
1 βανίλια
3 φλιτζ. γάλα
2 κ.σ. μέλι
κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα μαζί με το κουάκερ, τη βανίλια και το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίζει να πήζει, κατεβάζουμε το κουάκερ από τη φωτιά. Προσέχουμε να μην πήξει πάρα πολύ, γιατί, μόλις κυρώσει λίγο, σφίγγει. Το σερβίρουμε ζεστό με κανέλα, αλλά και με νιφάδες σοκολάτας ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Όσοι είναι αλλεργικοί στο γάλα μπορούν να το φτιάξουν με γάλα σόγιας ή αμυγδάλου από τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Μπισκοτάκια με ταχίνι και δημητριακά
Υλικά
½ φλιτζ. ταχίνι
½ φλιτζ. μέλι
1 φλιτζ. καρυδόψιχα
½ φλιτζ. σταφίδες ξανθές
1 ½ φλιτζ. νιφάδες βρώμης
100 γραμμ. μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια
½ κ.γ.κανέλα
Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι, την καρυδόψιχα, τις σταφίδες και την κανέλα. Προσθέτουμε λίγες λίγες τις νιφάδες και τελευταία τη μαύρη σοκολάτα. Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος και με ένα κουταλάκι μοιράζουμε στο ταψί τη ζύμη, αραιά, για να μη μας κολλήσουν τα μπισκοτάκια, καθώς απλώνουν την ώρα που ψήνονται. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο, για 10 λεπτά. Μόλις βγαίνουν τα μπισκοτάκια από τον φούρνο είναι μαλακά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ψηθεί. Μόλις κρυώσουν θα στερεοποιηθούν.
Τηγανίτες με κουάκερ και μπανάνες
Υλικά
100 γραμμ. Κουάκερ
5 ασπράδια αβγού
1 μπανάνα σε ροδέλες
1 ολόκληρο αυγό
2 κ.σ. σταφίδες ή ξερά φρούτα ψιλοκομμένα
λίγη κανέλα
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι, μέλι ή μαρμελάδα και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο multi το κουάκερ με τα ασπράδια, το αβγό και τις σταφίδες. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε ομοιόμορφα τον χυλό σε πολύ λεπτή στρώση, όπως κάνουμε με τις κρέπες. Κάθε τηγανίτα που ροδίζει από την κάτω πλευρά τη γυρίζουμε και την ψήνουμε και από την άλλη.
Σερβίρουμε τις τηγανίτες με μέλι, την μπανάνα, κανέλα, ζάχαρη άχνη, οποιοδήποτε άλλο φρούτο μάς βρίσκεται στο ψυγείο ή ξηρούς καρπούς. Αν προτιμάμε τις αλμυρές γεύσεις, τις συνοδεύουμε με αν απαλό κίτρινο τυρί για ένα πρωτότυπο, γλυκό-αλμυρό αποτέλεσμα.