Συνήθειες που καταστρέφουν τα μαλλιά μας

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Συνήθειες που καταστρέφουν τα μαλλιά μας

Τα μαλλιά είναι το σήμα κατατεθέν της γυναίκειας ομορφιάς και ένα από το πιο όμορφα στοιχεία πάνω μας. Δεν είναι τυχαίο που τα κομμωτήρια δεν παύουν ποτέ να έχουν δουλειά αφού όλο και περισσότερες γυναίκες σπεύδουν να ανανεωθούν πριν από κάποιο σημαντικό γεγονός της καθημερινότητάς τους ή απλά για να νιώσουν εκείνες ωραία. Άλλωστε ποια δεν θα ήθελε να έχει όμορφα, λαμπερά και ζωντανά μαλλιά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας της; Αν θέλετε κι εσείς να προστατέψετε την πλούσια κώμμη σας από τις καθημερινές συνήθειες που προκαλούν φθορές, μάθετε ποιες είναι αυτές και κλείστε τους την πόρτα οριστικά.

Τα εργαλεία για styling

Για πολλές από εμάς, τα εργαλεία styiling είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σωστά; Λάθος! Το πιστολάκι, το σίδερο, και όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στα μαλλιά μας μπορεί να βλάψουν την τρίχα, ειδικά αν τα χρησιμοποιούμε τακτικά. Η ζέστη του σίδερου ισιώματος πρακτικά καίει και καταστρέφει την τρίχα, και κάνει τα μαλλιά να χάνουν τα φυσικά τους έλαια, ξηραίνοντάς τα.

Οι χημικές ουσίες

Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να διαλέξουμε το κατάλληλο σαμπουάν ή μάσκα για τα μαλλιά μας. Πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν χημικά που μπορεί να καταστρέψουν την όμορφη κώμμη μας, αν δεν προσέξουμε πώς τα χρησιμοποιούμε. Επίσης, αν βάφετε τα μαλλιά σας, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε με μεγάλη προσοχή τις βαφές που θα χρησιμοποιήσετε.

Το βούρτσισμα στα βρεγμένα μαλλιά

Η συγκεκριμένη συνήθεια είνα ένα πολύ μεγάλο λάθος, καθώς τα μαλλιά μας είναι υπερβολικά ευαίσθητα μετά το λούσιμο, με συνέπεια το βούρτσισμα και το χτένισμα αμέσως μετά να προκαλεί φθορές και θραύση της τρίχας.

Το υπερβολικά συχνό λούσιμο

Αναφέρουμε ξανά πως τα μαλλιά μας είναι πολύ ευαίσθητα όταν τα λούζουμε. Και ενώ είναι σημαντικό να τα καθαρίζουμε τακτικά, το πολύ συχνό λούσιμο με σαμπουάν είναι λάθος. Σταματήστε να λούζετε τα μαλλιά σας καθημερινά, και σύντομα θα παρατηρήσετε τη λάμψη τους να επανέρχεται.

Tο άγχος

Το σωματικό στρες μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, αλλά και το ψυχολογικό μπορεί να έχει εξίσου άσχημες συνέπειες. Η απώλεια τριχών λόγω άγχους είναι προσωρινή, και διαρκεί περίπου δύο με τέσσερις μήνες, ενώ τα μαλλιά συνεχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά μετά από έξι μήνες. Επίσης, τριχόπτωση και σπάσιμο μπορεί να προκαλέσουν κακές συνήθειες που σχετίζονται με το στρες, όπως το να παίζουμε με τα μαλλιά μας ή να τα μασάμε.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…