Singleshaming: Το στίγμα της single γυναίκας

Συντάκτης: Flowmagazine

Η κοινωνική διάκριση σε βάρος των γυναικών έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στην ιστορία, αφού στο σύνολό τους οι γυναίκες έχουν δεχθεί έμφυλες διακρίσεις και σεξιστικές συμπεριφορές.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την επικράτηση και την μετάδοση σεξιστικών στερεοτύπων. Ειδικότερα η τηλεόραση, που θεωρείται από τα ισχυρότερα μέσα, διευρύνει και ενισχύει τα υπάρχοντα στερεότυπα αλλά και την ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων.

Οι στερεοτυπικοί ρόλοι της γυναίκας                                                                 

Το μεγαλύτερο θύμα των κοινωνικών στερεοτύπων είναι οι γυναίκες. Η γυναίκα στην τηλεόραση απεικονίζεται εξαρτημένη από το ισχυρό αρσενικόπου έχει προτεραιότητα στον δημόσιο λόγο, αλλά και αρκετά προκλητική και περιποιημένη προς ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας των ανδρών.

Η υποβάθμιση της γυναίκας είναι εμφανής και μέσα από τις διαφημίσεις που βομβαρδίζουν το τηλεοπτικό κοινό. Η απεικόνιση των γυναικών στις τηλεοπτικές διαφημίσεις ενισχύει τα σεξιστικά στερεότυπα και υποβαθμίζει το γυναικείο φύλο.

Singleshaming: Το στίγμα της single γυναίκας

Συγκεκριμένα οι γυναίκες απεικονίζονται αρκετά προκλητικές να διαφημίζουν κυρίως αντρικά προϊόντα με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή του αντρικού φύλου. Νοικοκυρές σε απόγνωση που ψάχνουν το καλύτερο απορρυπαντικό ή μητέρες που αγχώνονται για τη διατροφή των παιδιών και των συζύγων τους.

Με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες εγκλωβίζονται στα παραδοσιακά στερεότυπα, ενώ παράλληλα το σώμα τους μετατρέπεται σε σεξουαλικό αντικείμενο. Παρατηρούμε λοιπόν ότι ο ρόλος των γυναικών στις διαφημίσεις είναι ο ρόλος της μητέρας, της καλής συζύγου και της νοικοκυράς. Αντίθετα, οι άντρες εμφανίζονται ως σκληρά εργαζόμενοι, ως ήρωες, του οικογενειάρχη, του ήρεμου, του ερωτικού και του καταναλωτή.

Γάμος & οικογένεια ή single από επιλογή

Υπήρχε η αντίληψη ότι τα δύο φύλα έχουν ξεχωριστούς κοινωνικούς ρόλους, οι άντρες είχαν τον ρόλο του εργαζόμενου και του οικογενειάρχη, ενώ η γυναίκα είχε τον ρόλο της νοικοκυράς, της συζύγου και της μητέρας.

Κυριαρχούσε, επίσης, η αντίληψη ότι το βασικό συστατικό για μια ουσιώδες και χαρούμενη ζωή είναι ο γάμος και η οικογένεια. Οι στερεοτυπικές αυτές αντιλήψεις αφορούν περισσότερο το γυναικείο φύλο, καθώς η ιδεολογία του γάμου και της οικογένειας έχει στιγματίσει και έχει ριζώσει βαθιά στις γυναίκες.

Έρευνεςέχουν καταδείξει ότι σε κοινωνικό επίπεδο ο γάμος θεωρείται δείκτης επιτυχημένης ζωής. Αντιθέτως, η επιλογή να παραμείνει κάποιος single κατακρίνεται και χαρακτηρίζεται αρνητικά. Παρόλο που οι κοινωνίες εξελίσσονται και τα άτομα που επιλέγουν να είναι single ξεπερνούν αριθμητικά τα ζευγάρια, το κοινωνικό στίγμα που αφορά τον γάμο διατηρείται.

Η οικογένεια δεν είναι για όλες τις γυναίκες αυτοσκοπός

Συγκριτικά με τους άνδρες οι γυναίκες είναι συχνότερο θύμα των κοινωνικών στερεοτύπων. Δέχονται μεγαλύτερη πίεση να κάνουν οικογένεια και να παντρευτούν, διότι αυτό θεωρείτε ότι είναι το κεντρικό στοιχείο της επιτυχημένης θηλυκότητας

Ιστορικά, η εκπλήρωση της θηλυκότητας μιας γυναίκας βασιζόταν στον γάμο και την οικογένεια, ενώ οι στόχοι περί αυτονομίας και ανεξαρτησίας ήταν ασυμβίβαστες με το γυναικείο φύλο. Επίσης, υπήρχε η αντίληψη ότι μια γυναίκα είναι αδιανόητο να παραμείνει ανύπαντρη από επιλογή, καθώς οι ανύπαντρες γυναίκες χαρακτηριζόταν «απελπισμένες» ή ότι είχαν κάποιο ψεγάδι.

Singleshaming: Το στίγμα της single γυναίκας

Ακόμη, υπάρχει και ο ηλικιακός ρατσισμός απέναντι στο γυναικείο φύλο, διότι η κατάλληλη ηλικία για να παντρευτεί μια γυναίκα είναι μέχρι 30 χρονών. Στην περίπτωση που μια γυναίκα είναι single και έχει ξεπεράσει την «κατάλληλη» ηλικία για γάμο μπαίνει στη διαδικασία να εξηγήσει την κατάσταση της και να δέχεται επικριτικά σχόλια.

Οι συνέπειες του singleshaming

Μεγαλώνουμε με τον φόβο και το άγχος να βρούμε έναν σύντροφο και να μην μείνουμε μόνες μας. Η κοινωνίας μας δημιουργεί την ανάγκη να βρούμε κάποιον γιατί αλλιώς δεν θα μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένες. Σκοπός της ζωής μας είναι δηλαδή η οικογένεια;

Αυτές οι αντιλήψεις που περνάνε από γενιά σε γενιά δημιουργούν άγχος. Μήπως πρέπει να σταματήσει αυτή η πίεση που μας δημιουργούν για να βρούμε κάποιον και να κάνουμε οικογένεια. Δεν είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα και προφανώς δεν θα μας κάνει χαρούμενες.

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να μείνουν μόνοι. Εξάλλου για να έχεις μια υγιή σχέση και να είσαι χαρούμενος, πρέπει πρώτα να είσαι καλά με τον εαυτό σου. Απαραίτητο είναι να είσαι καλά με τον εαυτό σου και να μην βασίζεσαι σε κανέναν. Η μοναξιά σού δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις πράγματα για εσένα και να δουλέψεις με τον εαυτό σου.

Πλέον ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι single. Τα δεδομένα των εποχών δεν προσφέρουν τις ίδιες ευκαιρίες για να κάνεις σχέση. Αφοσιώσου στον εαυτό σου και όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Πάνω από όλα έχεις τον εαυτό σου. Είναι καιρός να σπάσουμε τα κοινωνικά στερεότυπα των προηγούμενων γενιών που μας αγχώνουν και να κάνουμε αυτό που νιώθουμε.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…