Σημεία – κλειδιά στο βιογραφικό σου

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η δημιουργία του βιογραφικού είναι μια διαδικασία που μπορεί σε σημαντικό βαθμό να επηρεάσει την πρόσληψη ή όχι σε μια συγκεκριμένη θέση. Online μπορεί κανείς να βρει πολλά πρότυπα με τις βασικές κατηγορίες για το βιογραφικό, όμως δυστυχώς δεν αρκούν αυτά.

Το δύσκολο μέρος είναι η δημιουργία και συμπλήρωση του βιογραφικού με τις σωστές πληροφορίες σε κάθε κατηγορία, ώστε ο μελλοντικός εργοδότης να μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα για εσάς και τα προσόντα σας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η σύνταξη ενός καλού βιογραφικού είναι τέχνη. Μια τέχνη αντίστοιχη με την προβολή του εαυτού μας με τρόπο που να προσελκύει τους άλλους. Για να δούμε παρακάτω τι ακριβώς πρέπει να προσέξετε.

Πρώτα οι σημαντικές λεπτομέρειες 

Ένας τρόπος για να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας είναι να τοποθετήσετε τα διάφορα τμήματα του βιογραφικού σας με την ίδια σειρά που απαριθμούνται στην αγγελία. Για παράδειγμα, εάν η αγγελία λέει, «Ζητείται κοινωνικός λειτουργός με μεταπτυχιακό για την θέση κλινικού επόπτη», τότε το βιογραφικό σας θα πρέπει να εμφανίζει τα ακαδημαϊκά πτυχία σας και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού στην κορυφή. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν τις αγγελίες τους για να σας πουν τι ψάχνουν, έτσι ώστε να το βρουν εύκολα.

Συνάφεια και λεπτομέρεια 

Ένα πολύ λιτό βιογραφικό δεν είναι πάντα ιδανικό, καθώς δεν επιτρέπει στον αναγνώστη του να αξιολογήσει το άτομο πίσω από αυτό. Από την άλλη, η παράθεση κάθε πιθανής πληροφορίας δημιουργεί ένα βιογραφικό με πολλά μη σχετικά στοιχεία που κουράζει και φανερώνει έντονη υπερβολή. Η χρυσή ισορροπία βρίσκεται στην παράθεση όλων των πληροφοριών που αφορούν την εκπαίδευση, τις θέσεις εργασίας και τυχόν δημοσιεύσεις, όμως περιλαμβάνει και πιο περιφερειακές πληροφορίες, όπως χόμπι, κοινωνικές δεξιότητες και εθελοντισμό.

Εργασιακή εμπειρία 

Αναπόφευκτα, πολλές από τις θέσεις εργασίας, ειδικά στην αρχή της εργασιακής ζωής ενός ατόμου, δεν είναι απόλυτα σχετικές μεταξύ τους, αλλά και με μια πιθανή μελλοντική θέση εργασίας. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που λέει ότι πρέπει να τις βάλετε όλες, όμως είναι βασικό να μην αφήνετε κενά. Είναι προτιμότερο να δείχνετε ότι δουλέψατε κάπου, παρά ότι δεν κάνατε τίποτα για ένα χρονικό διάστημα. Βέβαια, αν εκείνη την περίοδο την είχατε αφιερώσει στην εκπαίδευσή σας, τότε ίσως είναι σημαντικότερο να αναδείξετε αυτή την πλευρά.

Δομή και καλή σύνταξη 

Μπορεί να ακούγεται προφανές, όμως δεν συμβαίνει πάντα. Κάθε εργοδότης αφιερώνει λίγα λεπτά σε κάθε βιογραφικό και θα πρέπει αυτό να δίνει μια καλή πρώτη εντύπωση και να είναι κατανοητό. Για να το πετύχετε αυτό, δεν θα πρέπει να έχετε κανένα συντακτικό, γραμματικό και ορθογραφικό λάθος. Επίσης, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη δομή, όπου σε διαφορετική ενότητα θα αναφέρονται οι σπουδές, σε διαφορετική η εργασιακή εμπειρία, αλλού οι γλώσσες, αλλού οι δεξιότητες κλπ.

Λέξεις – κλειδιά 

Για ένα άτομο που αναζητά εργασία σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, το να ταιριάξει τις λέξεις-κλειδιά μπορεί να είναι το πιο χρονοβόρο μέρος της διαδικασίας. Για παράδειγμα, κάποιος με προεργασία σε μια ΜΚΟ μπορεί να ψάχνει σε διάφορες μη κερδοσκοπικές εταιρείες καθώς και σε ευκαιρίες για πωλήσεις. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο θέσεις έχουν να κάνουν με το να κερδίζετε χρήματα για τον εργοδότη, στη μη κερδοσκοπική οργάνωση θα χρησιμοποιήσετε λέξεις όπως “συλλογή χρημάτων από δωρεές” ενώ στον κλάδο των πωλήσεων θα μιλήσετε για «μερίδιο αγοράς». Για να γλιτώσετε από την ταλαιπωρία της αλλαγής της γλώσσας στο βιογραφικό σας κάθε φορά που κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας, θα πρέπει να κάνετε ένα βιογραφικό-πρότυπο για μη κερδοσκοπικές εταιρείες και ένα βιογραφικό-πρότυπο για εταιρείες που ασχολούνται με πωλήσεις.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.