Η σημασία του αυτοσεβασμού στη ζωή μας

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

Όλοι γνωρίζουμε πόσο καλός είναι ο σεβασμός. Είναι κάτι που μαθαίνουμε από παιδιά. Ο σεβασμός προς τους μεγαλύτερους, προς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, προς τους συνανθρώπους μας, κ.λπ.. Αλλά κάτι που συνήθως δεν μαθαίνουμε ως παιδιά, αν και θα μας χρειαστεί αρκετά στην ενήλικη ζωή μας, είναι ο αυτοσεβασμός. Ο αυτοσεβασμός είναι ίσως μία από τις πιο βασικές πτυχές μιας αρμονικής σχέσης με τον εαυτό σας και μια σημαντική προϋπόθεση για να έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση.

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε σεβασμό προς τον εαυτό μας;

Για να είμαι πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος θα πρέπει πρώτα από όλα να ξέρω τι θέλω! Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι ξέρουν τι θέλουν, αλλά το ξέρουν μόνο επιφανειακά. Το θέμα είναι τί είναι αυτό που με κάνει να αισθάνομαι καλά με εμένα. Δεν με στεναχωρεί, δεν με καταπιέζει, δεν με αναγκάζει…

Σέβομαι τον εαυτό μου, όταν μπορώ να είμαι ειλικρινής μαζί του. Δεν τον κοροϊδεύω, δεν ωραιοποιώ καταστάσεις. Το καθετί πρέπει, τουλάχιστον σε εμένα, να το ονομάζω πραγματικά και με την αληθινή του υπόσταση.

Είμαι αυτό-εξαρτώμενος άνθρωπος! Όταν είμαι με κάποιον γνωρίζω τους λόγους που τον έχω επιλέξει. Δεν αρπάζομαι από τους ανθρώπους. Συνυπάρχω μαζί τους και συμπορεύομαι.

Επιτρέπω στον εαυτό μου να μην καταφέρνει τα πάντα και δεν τον τιμωρώ για αυτό! Είμαι περήφανος που ξέρω πού να σταματήσω, έτσι ώστε να μην φτάνω σε σημεία εξουθένωσης. Υπάρχουν πράγματα που μπορώ και υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ. Τα δεύτερα είναι πιο σημαντικά να τα γνωρίζω, γιατί συνήθως για αυτά προσπαθώ πολύ και απογοητεύομαι όταν δεν τα καταφέρνω. Είμαι περήφανος που ξέρω πού να σταματήσω. Είμαι περήφανος που έχω όρια!

Ό, τι κάνω, το κάνω για κάποιο λόγο. Όταν αρχίσω να υπέρ-αναλύω το καθετί που κάνω και τελικά έρχομαι να με ενοχοποιώ για πράγματα που μου δίνουν χαρά, δεν με σέβομαι. Απενοχοποίηση είναι μια πολύ ωραία και ξεκούραστη λέξη!

Το να ενεργώ και να νοιάζομαι για μένα δεν με κάνει εγωιστή. Με κάνει συνειδητοποιημένο απέναντι στον εαυτό μου. Δεσμευμένο με μένα! Το να ξέρω ότι κι εγώ είμαι μέρος του προγράμματός μου είναι σημαντικό. Να με φροντίσω, να με νοιαστώ, να με ικανοποιήσω!

Πάνω από όλα υπάρχει ένα βασικό θέμα αυτοσεβασμού που μετά από αυτό ο καθένας θα βρει κάτι διαφορετικό. Η ευθύνη μου. Όταν αποφασίσω να πάρω την ευθύνη του εαυτού μου, τότε και μόνο τότε, ξέρω τι σημαίνει αυτοσεβασμός. Όταν εγώ είμαι υπεύθυνος για μένα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αρνούνται ή δυσκολεύονται να πάρουν την ευθύνη τους. Είναι σίγουρα δύσκολο, είναι όμως και τόσο όμορφο όταν ξέρεις να διαχειριστείς τον εαυτό σου με ευθύνη.

Εάν, λοιπόν, εμείς οι ίδιοι αγαπήσουμε και δείξουμε σεβασμό απέναντι προς τον εαυτό μας, στα θετικά και στα αρνητικά χαρακτηριστικά που έχουμε, τότε και οι άνθρωποι γύρω μας θα καταφέρουν να μας σεβαστούν, αλλά και εμείς να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τη μοναδική και ξεχωριστή προσωπικότητα του καθενός. Ας γνωρίσουμε και ας φροντίσουμε πρώτα εμάς τους ίδιους!

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.