Η σημασία της ανακύκλωσης ρούχων και τρόποι εφαρμογής της

Συντάκτης: Κατερίνα Πατάπη

Η ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον εγκυμονεί πολλούς κινδύνους που πολλές φορές δεν γίνονται άμεσα αντιληπτοί. Απόβλητα όπως οι μπαταρίες και τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κ κ.λ.π. που η διάχυσή τους στο περιβάλλον έχει επιπτώσεις στο έδαφος, το νερό, τους οργανισμούς, ακόμη και στον άνθρωπο. Το πλαστικό χρειάζεται αιώνες για να αποδομηθεί και η παρουσία του μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο σε υδρόβιους και άλλους οργανισμούς. Η απόρριψη του γυαλιού σε χωματερές κοντά σε δασικές εκτάσεις προκαλεί συχνά πυρκαγιές…

Έτσι λοιπόν πρέπει εμείς οι άνθρωποι, οι κύριοι υπαίτιοι αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής, να δράσουμε άμεσα και να ενημερωθούμε για την έννοια και τη σημασία της ανακύκλωσης σε όλα τα είδη. Παραδείγματος χάρη, τα ρούχα, μπορούμε είτε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε είτε αν δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση, να τα ανακυκλώσουμε. Έτσι συμβάλουμε:

Α) Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Β) Στην επαναχρησιμοποίησή τους από απόρους ή άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Γ) Στην εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών (ύφασμα, βαμβάκι κ.λπ.) μέσω της ανακύκλωσής τους.

Ας δούμε λοιπόν τώρα πως θα ανακυκλώσουμε τα ρούχα μας τα παλιά που πλέον δεν τα θέλουμε στη ντουλάπα μας.

Ένας τρόπος ανακύκλωσης είναι να πετάμε τα ρούχα που δεν θέλουμε, τα υποδήματά μας ή τσάντες στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Τα συγκεκριμένα ρούχα χρησιμοποιούνται:

Α) για να δοθούν δωρεάν σε άπορα άτομα στη χώρα,

Β) για να αποσταλούν σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη, πολέμου ή καταστροφών

Γ) και τέλος για επαναχρήση

Επιπλέον, τα ρούχα που δεν μπορούν να ξαναφορεθούν λόγω του ότι είναι πολυφορεμένα, σχισμένα κ.ο.κ., πάλι μετά από εξειδικευμένη διαλογή, κατηγοριοποίηση και επεξεργασία, που περιλαμβάνει αφαίρεση κουμπιών, φερμουάρ κ.λπ., μετατρέπονται σε χρήσιμα υλικά όπως π.χ. ρούχα καθαρισμού, για πλοία, βιομηχανίες, γκαράζ κ.λπ.

Τέλος ένας άλλος τρόπος περισσότερο διαδεδομένος στο εξωτερικό και πλέον και στην Ελλάδα, είναι διάφορα πάρτυ όπου ο καθένας παίρνει μαζί του μια σακούλα με διάφορα πράγματα που δεν χρειάζεται και τα ανταλλάσσει με άλλα μεταχειρισμένα ρούχα άλλου. Έτσι με αυτό τον τρόπο τα ρούχα που δεν χρησιμοποιούμε πλέον δεν καταλήγουν στα σκουπίδια αλλά τα παίρνει κάποιος άλλος που ίσως δεν του είναι τόσο άχρηστα.

Ας μάθουμε όλοι να αγαπάμε το περιβάλλον αλλά και τον δίπλα μας και να σκεφτόμαστε πως ό,τι για μας είναι άχρηστο για κάποιον άλλον εκεί έξω μπορεί να είναι απαραίτητο. Ενημερωθείτε άμεσα για την ανακύκλωση ρούχων και δράστε ανάλογα!

Συντάκτης: Κατερίνα Πατάπη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.