Σημάδια που μαρτυρούν πως δεν προσλαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Πολλές φορές έχουμε συζητήσει σε προηγούμενα άρθρα σχετικά με την εξαιρετικά ωφέλιμη συμβολή της πρωτεΐνης στη συνολική εικόνα της υγείας μας. Πρόκειται για ένα βιομόριο που, δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολύτιμο και αναντικατάστατο για τον οργανισμό μας. Τα αμινοξέα, τα πεπτίδια και κατά συνέπεια οι πρωτεΐνες αποτελούν τους δομικούς λίθους για πολλούς ιστούς του σώματός μας (όπως οι μυες) αλλά και για τη σύνθεση άλλων πολύτιμων μορίων, όπως είναι τα αντισώματα, οι ορμόνες κ.α. Επιπλέον, έχουμε τονίσει πολλές φορές τη συμβολή της λήψης πρωτεΐνης στο αδυνάτισμα και τη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Τι γίνεται λοιπόν, όταν από τη διατροφή μας δεν λαμβάνουμε αρκετές πρωτεΐνες; Το σώμα μας έχει τον τρόπο να μας ειδοποιήσει.

Συνεχές αίσθημα πείνας και κούρασης

Με το καθημερινό στρες και την δουλειά, πολλές φορές είναι δύσκολο να προγραμματίσουμε ένα υγιεινό γεύμα, και αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε πρόχειρες λύσεις, γεμάτες επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά. Αν τα γεύματά μας δεν περιέχουν πρωτεΐνη, τα αποθέματα ενέργειάς μας θα είναι συνεχώς χαμηλά, και θα νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους υδατάνθρακες (σ.σ. οι υδατάνθρακες, με τη μορφή γλυκόζης αποτελούν το κυρίως καύσιμο του εγκεφάλου)

Μείωση μυϊκής μάζας

Ακόμα κι αν γυμναζόμαστε τακτικά, οι μύες μας δεν λένε να κάνουν την εμφάνισή τους. Αυτό οφείλεται πιθανότατα σε έλλειψη πρωτεΐνης, καθώς είναι απαραίτητο μετά την προπόνηση να καταναλώνουμε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και ποιοτικούς υδατάνθρακες, για να βοηθήσουμε τους μυς μας όχι μόνο να επανέλθουν, αλλά και να μεγαλώσουν.

Μειωμένη απώλεια βάρους

Μια διατροφή που περιέχει πολλή πρωτεΐνη μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά. Δεν μιλάμε αναγκαστικά για μια περιοριστική δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες, ούτε για δίαιτα που βασίζεται σε λιπαρά και επιτρέπει και τα κορεσμένα λιπαρά του κόκκινου κρέατος σε αφθονία. Μιλάμε για μια ισορροπημένη διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνη. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη νιώθουν χορτασμένοι για περισσότερο, με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο και να χάνουν πιο εύκολα κιλά.

Τριχόπτωση

Τα μαλλιά μας είναι φτιαγμένα κατά βάση από πρωτεΐνη. Επιπλέον, βρίσκονται αρκετά χαμηλά στην “λίστα προτεραιότητας” του οργανισμού μας όσον αφορά την λήψη θρεπτικών συστατικών από την διατροφή. Αυτό σημαίνει πως αν δεν λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη, τα μαλλιά μας μπορεί να είναι από τα πρώτα σημάδια που θα μας ανησυχήσουν, καθώς θα σπάνε εύκολα ή ακόμα και θα πέφτουν.

Αρρωσταίνουμε συνέχεια

Η καλή διατροφή παίζει και εκείνη ρόλο στο πόσο εύκολα θα αρρωστήσουμε, πέρα από το να κοιμόμαστε σωστά και να φροντίζουμε για την προσωπική μας υγιεινή. Όταν η διατροφή μας είναι πλούσια σε ποιοτική πρωτεΐνη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ωφελείται σε τεράστιο βαθμό, βοηθώντας μας να καταπολεμάμε τα κρυολογήματα – που καραδοκούν ακόμα, τώρα που άνοιξε ο καιρός και δεν ντυνόμαστε πάντα προσεκτικά όταν βγαίνουμε από το σπίτι.

Τα πόδια και τα πέλματα πρήζονται

Είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο σε άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη από την διατροφή τους να παρατηρείται κατακράτηση υγρών, ειδικά γύρω από τους αστραγάλους και τα πέλματα. Το πρήξιμο αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερο άβολο σαν αίσθηση.

Μπορεί να παρουσιαστεί ερεθισμός στο δέρμα

Δεν συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, αλλά είναι πιθανό αν λείπει αρκετή πρωτεΐνη από την διατροφή μας, το δέρμα μας να αρχίσει να ερεθίζεται, ακόμα και να ξεφλουδίζει σε σημεία. Αυτό συμβαίνει επειδή λείπουν ορισμένες πρωτεΐνες που προστατεύουν την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να την κάνουν πιο ευαίσθητη σε αλλεργιογόνα και ερεθισμούς.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…