Οι υπερτροφές, είναι πλέον τόσο διάσημες και είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, …
Σιδηροπενική αναιμία: τι την προκαλεί;
Πολλές φορές έχουμε αναφέρει πως ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί σαν μία καλορυθμισμένη μηχανή, η οποία πρέπει να συντηρείται τακτικά προκειμένου να δουλεύει πάντα σωστά και με ασφάλεια. Ένας από τους πολλούς μηχανισμούς που ρυθμίζονται μέσα στο σώμα μας, είναι αυτός της μεταφοράς οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλα τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα που μεταφέρουν την αιμοσφαιρίνη, μία πρωτεΐνη που περιέχει σίδηρο. Η αιμοσφαιρίνη συνδέεται με το οξυγόνο στους πνεύμονες και το μεταφέρει σε όλους τους ιστούς, με την κυκλοφορία του αίματος.
Σε αυτό το σημείο είναι πολύ ενδιαφέρον να αναφέρουμε τον λόγο γιατί το αίμα μας έχει κόκκινο χρώμα. Αυτό συμβαίνει όταν το οξυγόνο συνδέεται με τον σίδηρο της αιμοσφαιρίνης. Με αυτό τον τρόπο ο σίδηρος οξειδώνεται και παίρνει κόκκινο χρώμα. Αντίθετα, όταν τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα είναι χαμηλά, το αίμα λαμβάνει ένα μπλε- μωβ χρώμα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι, τα πάντα μέσα στον οργανισμό μας στηρίζονται σε λεπτές ισορροπίες ώστε να λειτουργούν πάντα όπως πρέπει.
Από την άλλη πλευρά, ίσως κι εσείς οι ίδιοι να έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας κάποια συμπτώματα όπως συχνή κούρασα, χλωμή όψη, πονοκεφάλους ή λαχάνιασμα. Έχετε σκεφτεί μήπως χρειάζεστε συμπλήρωμα σιδήρου ή μήπως πάσχετε από σιδηροπενική αναιμία; Ας ρίξουμε μια ματιά στην πάθηση αυτή, που πολλές φορές είναι πιο συχνή απ’ όσο νομίζουμε.
Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία;
Η σιδηροπενική αναιμία είναι μια μορφή αναιμίας που προκύπτει όταν ο οργανισμός παρουσιάζει έλλειψη σε σίδηρο. Η ανεπάρκεια του σιδηρού διαταράσσει τη λειτουργία της αιμοσφαιρίνης με αποτέλεσμα να περιορίζεται η μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς. Η σιδηροπενική αναιμία είναι η συνηθέστερη μορφή αναιμίας στον κόσμο, και κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες εξαιτίας των εντερικών παρασιτικών μολύνσεων και της φτωχής σε σίδηρο διατροφής. Παρόλα αυτά, είναι η πιο ήπια μορφή αναιμίας και σε ορισμένες περιπτώσεις περνά απαρατήρητη από τους ασθενείς.
Πού οφείλεται;
Η σιδηροπενική αναιμία προκαλείται όταν ο οργανισμός:
- Δεν προσλαμβάνει επαρκές σίδηρο είτε επειδή δεν του παρέχεται μέσω της διατροφής είτε γιατί, ακόμη και όταν του παρέχεται, δε μπορεί να το απορροφήσει εξαιτίας αχλωρυδρίας (αλλαγή στην οξύτητα του στομάχου), γαστρεκτομής, ή συνδρόμων δυσαπορρόφησης.
- Χάνει σίδηρο εξαιτίας αυξημένων αναγκών ( παιδική ηλικία, εγκυμοσύνη, έμμηνος ρύση).
- Χάνει σίδηρο εξαιτίας αιμορραγίας που προκαλείται από ασθένεια του πεπτικού, όπως είναι οι αιμορροΐδες, το πεπτικό έλκος, τα νεοπλάσματα, η εκκολπωμάτωση, κ.α.
- Χάνει αίμα εξαιτίας αιμορραγίας του εσωτερικού τοιχώματος που προκαλείται από τη μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)