Το παστίτσιο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και αγαπημένα φαγητά, μικρών και μεγάλων. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που όσο μεγαλώνουν …
Σήμερα έχουμε Παστίτσιο!
Ένα από τα πιο λαχταριστά και μοναδικά πιάτα έχουμε στο σημερινό μας μενού.Αν είσαι και εσύ από αυτούς που δεν μπορούν να αντισταθούν στον συνδυασμό μπεσαμέλ-κιμά, τότε έχουμε την ιδανική για σένα συνταγή.Μια λαχταριστή συνταγή που δε θα μπορέσεις να αντισταθείς και να φας μόνο ένα κομμάτι.
Τι λες αρχίζουμε;
Υλικά:
1 πακέτο (500 γρ.) χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
Για τον κιμά
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
400 γρ. ντοματάκιακονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
1/3 φλ. κονιάκ ή κόκκινο κρασί
1 κανέλα σε σκόνη
1 δαφνόφυλλο
αλάτι
πιπέρι
Για την Μπεσαμέλ
1λίτρο γάλα
Μοσχοκάρυδο σε σκόνη
γαρίφαλο σε σκόνη
160γρ. βούτυρο
160 γρ. αλεύρι
1 αυγό
1/2 φλ. κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά. Προσπαθούμε να μην ανακατεύουμε συνέχεια, ώστε να το αφήνουμε να ψήνεται καλά. Μόλις ο κιμάς πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 2′. Στο σημείο αυτό, θέλουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να ανακατευτούν με το κιμά και να λαδωθούν από το ελαιόλαδο.
- Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε για 1΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και την κανέλα.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τον κιμά, σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράζει, για 20΄(χωρίς προσθήκη υγρών). Είναι σημαντικό, σε αυτό το σημείο, να μην προσθέσουμε καθόλου υγρά. Το φαγητό μας θα βρει τα υγρά που χρειάζεται από τον κιμά και την ντομάτα.
Στη συνέχεια, ξεκινάμε να φτιάξουμε την μπεσαμέλ.
- Σε μια κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα με το αλάτι, το μοσχοκάρυδο & το γαρίφαλο.Προσοχή να μην καεί το γάλα -μόλις πάρει μια βράση, σβήνουμε το μάτι.
- Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει καλά & προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σε αυτό το σημείο, πρέπει να προσέξουμε πολύ, ώστε το αλεύρι με το βούτυρο να γίνουν ένα μείγμα. Η υψηλή φωτιά δε μας επιτρέπει στο να γίνει αυτή η ένωση, καθώς το βούτυρο καίγεται και το αλεύρι αρχίζει να κάνει σβόλους.
- Σε περίπτωση που το μείγμα μας δε γίνει ένα και το αλεύρι βγάλει σβόλους, πετάμε όλο το μείγμα και ξανά ξεκινάμε από την αρχή.
- Μόλις το αλεύρι και το βούτυρο γίνουν ένα μείγμα, ρίχνουμε όλο το γάλα. Εννοείται πως από το γάλα έχουμε αφαιρέσει το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο, σε περίπτωση που δεν τα έχουμε ρίξει σε σκόνη.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.Μετά από μερικά λεπτά συνεχούς ανακατέματος, τα υλικά θα έχουν ομογενοποιηθεί.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε γρήγορα και πολύ καλά, μέχρι να διαλυθεί.Τέλος προσθέτουμε το κεφαλοτύρι μέσα στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
- Στο σημείο αυτό ενώνουμε τα υλικά μας. Βάζουμε πρώτα τα μακαρόνια στο ταψί και τα πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Αδειάζουμε τον κιμά στα μακαρόνια καιπεριχύνουμε με την μπεσαμέλ.
- Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια. Ψήνουμε για 35′-40′.
Καλή μας όρεξη!
Η Μαρία Γριζά είναι συν δημιουργός του dish_makers!
Για περισσότερες συνταγές ακολουθήστε το dish_makers στο Instagram!