“Σημασία στην οικογένεια” και στο φαγητό…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

«Σημασία στην οικογένεια» και στο φαγητό…Το πόσο σημαντικό είναι να τρώει μαζί μια οικογένεια έχει αποδειχτεί από πολλές πλευρές. Κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, οικογενειακοί σύμβουλοι, μέχρι και εκπαιδευτικοί έχουν τονίσει τη σημασία του οικογενειακού τραπεζιού, όπου εκτός από το κοινό γεύμα γονείς και παιδιά μπορούν να συζητήσουν για κοινά θέματα. Σε όλους αυτούς έρχονται να προστεθούν τώρα και οι διατροφολόγοι

Στον βρετανικό ιατρικό τύπο παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες έρευνα που έγινε σε 2.400 παιδιά σε 52 δημοτικά σχολεία του νότιου Λονδίνου. Η έρευνα είχε σκοπό να εξετάσει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και σ’ αυτήν κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι γονείς και οι δάσκαλοί τους, που κατέγραφαν ό,τι κι αν έτρωγαν τα… βλαστάρια τους κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν εντυπωσιακό ως προς τις διαφορές που είχαν τα παιδιά που έτρωγαν πάντα μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια σε σχέση μ’ αυτά που έτρωγαν μία ή δύο φορές την εβδομάδα ή καθόλου.

«Σημασία στην οικογένεια» και στο φαγητό…Από τις οικογένειες που εξετάστηκαν οι 656 απάντησαν ότι τρώνε απαραιτήτως μαζί τουλάχιστον έξι μέρες την εβδομάδα, οι 768 ότι τρώνε μία με δύο φορές την εβδομάδα και οι 92 καθόλου. Τα παιδιά των πιο «δεμένων» οικογενειών αποδείχτηκε ότι παίρνουν τις απαραίτητες βιταμίνες από τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, ενώ όσα τρώνε χωρίς την παρουσία κάποιου γονιού παίρνουν 2,3 μερίδες, λιγότερες από τις μισές. Αν όλα αυτά μεταφραστούν σε γραμμάρια σημαίνουν ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς τους παίρνουν πάνω σχεδόν 650 γραμμάρια περισσότερα φρούτα και λαχανικά την εβδομάδα σε σχέση μ’ αυτά που τρώνε μόνα τους!

Το γεγονός είναι ανησυχητικό κι έχει να κάνει και με το μέλλον. «Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλάζουν προς το χειρότερο όταν ενηλικιώνονται», τονίζει η διευθύντρια της έρευνας Μέγκαν Κρίστιαν. «Οσο οι γονείς δεν καθοδηγούν τα παιδιά τους στα πρώτα διατροφικά τους βήματα, τόσο η κοινωνία μας κινδυνεύει να γεμίσει από διατροφικά ανεκπαίδευτους ενήλικες, που θα δίνουν το κακό παράδειγμα στα δικά τους παιδιά».

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…