Σημαντικά Μουσεία με ειδικό ενδιαφέρον

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Πέραν των συνηθισμένων μουσείων υπάρχουν και αυτά που έχουν ειδική εστίαση και ενδιαφέρον. Ας δούμε μερικά: 

Μουσεία Καπνού σε Καβάλα και Ξάνθη: Εστιάζουν στο πως γίνεται η καλλιέργεια και η βιομηχανική επεξεργασία του καπνού.

Μουσείο Υδροκίνησης, Δημητσάνα: Αφορά την αξιοποίηση του νερού στην κίνηση διαφόρων μηχανών, όπως νερόμυλο και νεροτριβή για πλύσιμο ρούχων και χαλιών.

Μουσείο Πυροσβεστικού Σώματος: Φυλάει και προβάλλει την ιστορική διαδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ταχυδρομικό & Φιλοτελικό Μουσείο: Σχετικό με την ιστορία των ταχυδρομείων και γραμματοσήμων στην Ελλάδα.

Νομισματικό Μουσείο Αθηνών: Η έκθεσή του παρουσιάζει την ιστορία του νομίσματος, την κατασκευή, διάδοση, χρήση και την εικονογραφία των νομισμάτων, κατά την κοπή τους, στην εποχή του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Μουσείο Φαέθων- κλασικού αυτοκινήτου: Είναι ένας μοναδικός χώρος ιδιαίτερης κουλτούρας που βασίζεται στην πρόοδο της Τεχνολογίας και τα Επιτεύγματα του ανθρώπου στην Αυτοκίνηση, καθώς και την Επικοινωνία και τη Μέτρηση του Χρόνου.

Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών, Μαρούσι: Το Σπαθάρειο Μουσείο στο Μαρούσι, αποτελεί φόρο τιμής στον σπουδαίο καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιο Σπαθάρη και έναν πυρήνα πολιτισμού και διαχρονικής ελληνικής παράδοσης και ιστορίας.

Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη: Βρίσκεται στην Αθήνα, κοντά στην Ακρόπολη και αποτελεί το μοναδικό μουσείο κοσμήματος και διακοσμητικών τεχνών στην Ελλάδα. 

Επιγραφικό Μουσείο: Βρίσκεται στην Αθήνα, είναι μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται 14.078 επιγραφές, γραμμένες, κατά κύριο λόγο, στην ελληνική γλώσσα.

Μουσείο Ηρακλειδών: Και αυτό στην Αθήνα, δίπλα στην Ακρόπολη. Εστιάζει στην αρχαιότητα, με έμφαση στα επιτεύγματα και την τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων.

Μουσείο εκπαίδευσης: Βρίσκεται στην Πλάκα και αφορά τη διάσωση, την έρευνα και τη μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων στην Ελλάδα.

Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου, Ζάκυνθος: Παρέχει πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, ενώ περιέχει και προσωπικά είδη του, χειρόγραφά του, εκδόσεις των έργων του, βιβλία, φωτογραφικό υλικό κ.α. 

Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο Caretta Caretta, Ζάκυνθος: Αναλαμβάνει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θαλάσσια χελώνα και τις παραλίες ωοτοκίας της στη Ζάκυνθο.

Δημοτικό Μουσείο Μάχης της Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης, Ηράκλειο Κρήτης: Συγκεντρώνει, διαφυλάσσει και εκθέτει τα κειμήλια της περιόδου 1941-1945 κατά τη Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση στην Κατοχή.

Μουσείο Καποδίστρια, Κέρκυρα: Το Μουσείο Καποδίστρια είναι το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και την παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια και σε αυτό μπορεί κανείς να θαυμάσει την εξοχική κατοικία του, έργα τέχνης, προσωπικά του αντικείμενα κ.α.

Μουσείο Σολωμού, Κέρκυρα: Είναι ο χώρος ταφής του εθνικού ποιητή, Διονύσιου Σολωμού και εξιστορεί τη ζωή και το έργο του. Το Μουσείο αποτελείται από το γραφείο του ποιητή, χειρόγραφά του, ενθυμήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό κ.α. 

Μουσείο Κεραμικής τέχνης, Κέρκυρα: Στο Μουσείο φιλοξενούνται έργα της κεραμοποιίας η οποία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στο νησί τους προηγούμενους αιώνες. Τα έργα τέχνης του αποτελούν εξαίσια δείγματα λαϊκής τέχνης. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου για το 2021


Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας, Κέρκυρα: Βρίσκεται στο ιστορικό κτίριο της Ιονικής Τράπεζας, εκεί όπου λειτούργησε, ουσιαστικά, η πρώτη ελληνική τράπεζα και είναι σχετικό με τα χαρτονομίσματα που εξέδιδε η Ιονική Τράπεζα στην Ιόνιο Πολιτεία.

Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, Σύρος: Το Μουσείο είναι σχετικό με την πόλη της Σύρου, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία και τα συναφή παραδοσιακά επαγγέλματα. 

Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων, Άνδρος: Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την ελιά και το ελαιόλαδο, καθώς και των διαδικασιών παραγωγής ελαιόλαδου.

Ναυτικό Μουσείο Άνδρου: Το μουσείο είναι σχετικό με τη ναυτική ιστορία της Άνδρου και εμπλουτισμένο με αντικείμενα ναυτικού περιεχομένου.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Πύργος Τήνου: Παρουσιάζει την τεχνολογία και επεξεργασία του μαρμάρου και φιλοξενεί διάφορα αυθεντικά αντικείμενα από μάρμαρο.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Σπάρτη: Το Μουσείο μας ταξιδεύει στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο.

Μουσείο Ναυτικής παράδοσης, Νεάπολη Λακωνίας: Φιλοξενεί πλήθος αντικειμένων της ναυτοσύνης των Ελλήνων και προσπαθεί να αναδείξει με διαδραστικό τρόπο την παράδοση του ναυτικού σαν επάγγελμα στα Βάτικα.

Μουσείο ΄Εργων Θεόφιλου, Λέσβος: Αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Έλληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και περιλαμβάνει διάφορους πίνακές του.

Μουσείο Σιδηροδρόμων, Καλαμάτα:  Το Μουσείο είναι σχετικό με τον σιδηρόδρομο και την ιστορία του.

Μουσείο Καλαμοπλεκτικής των Ρωμά, Κομοτηνή: Το Μουσείο περιλαμβάνει καλάθια και πλεκτά σκεύη από διάφορους πολιτισμούς.

Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου: Το Μουσείο είναι σχετικό με τη ναυτική ιστορία της πόλης και συγκεντρώνει στον χώρο του σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και μια από τις πλουσιότερες συλλογές ναυτικών πινάκων και αντικειμένων στην Ελλάδα.

Μουσείο Σχολικής Ζωής, Χανιά: Εστιάζει στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική πρακτική του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, ενώ στεγάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τη σχολική ζωή του παρελθόντος, όπως έντυπα, διάφορα αντικείμενα, εποπτικά μέσα διδασκαλίας.

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, Χανιά: Ιδρύθηκε το 1973 και στεγάζει τις Ναυτικές μας παραδόσεις και ειδικότερα της Κρήτης. Περιλαμβάνει 2.500 εκθέματα, όπως κειμήλια, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθό, ζωγραφικούς πίνακες, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, μακέτες πλοίων, διάφορα ναυτικά όργανα κ.τ.λ.

Μουσείο Τυπογραφίας, Χανιά: Είναι το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα, εξολοκλήρου αφιερωμένο στην Τυπογραφία και περιέχει σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες, ξυλογραφίες κλπ. που συνδέουν Τυπογραφία με την τοπική ιστορία της Κρήτης.

Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: Αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων στην Κατοχή και ήταν ο χώρος συγκέντρωσης των κατοίκων της πόλης, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών και του φρικτού εγκλεισμού τους. 

Μουσεία τέχνης μεταξιού και μετάξης στο Σουφλί: Η έκθεση του μουσείου παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και της μεταξουργίας, ενώ προβάλλει την ιστορία του μεταξιού ανά τους αιώνες και εστιάζει στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.