Σεξουαλική ζωή στην τρίτη ηλικία

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Μπορούμε να έχουμε σεξουαλική ζωή σε όλη μας τη ζωή;

Μια από τις σημαντικότερες απολαύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής είναι με βεβαιότητα το σεξ. Είναι ένα ζήτημα το οποίο το έχουν υμνήσει οι τέχνες, ενημερωνόμαστε συχνά για αυτό, το επιλέγουμε ως μέσω ψυχαγωγίας γιατί πέρα από το σωματικό κομμάτι, αρκετές φορές βοηθά στη βελτίωση της σχέσης δύο συντρόφων. 

Έχοντας επενδύσει λοιπόν τόσο πολύ στον τομέα, είναι αδύνατο να το απαρνηθούμε εξαιτίας της ηλικίας. Παρόλα αυτά, οι γέροι οι οποίοι εκφράζουν τις ερωτικές τους επιθυμίες 

θεωρούνται ότι έχω απώλεια συνείδησης της κοινωνικής τους θέσης ή όσοι επιλέγουν να κρύψουν τις επιθυμίες τους αποκτούν προβλήματα συνείδησης, όπως τύψεις, καθώς θεωρούν λάθος να έχουν ορμές στην ηλικία τους.

Πως είναι όμως δυνατόν να ταυτίζεται η κοινωνική μας υπόσταση με τις σεξουαλικές ανάγκες και προτιμήσεις;

Αυτό σίγουρα είναι κάτι με το οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι αρκετοί ομοφυλόφιλοι, καθώς αποκτούν στίγμα λόγω της σεξουαλικής τους επιλογής. 

Το οξύμωρο όμως είναι όταν έχουμε άτομα τα οποία τηρούσαν την κοινωνική νόρμα και ίσως ήταν και πρότυπα, να χάνουν αυτές τους ιδιότητες όταν γερνούν και ταυτόχρονα να χάνουν και το 

δικαίωμα να απολαύσουν το σεξ. 

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι η κυοφορία και η γέννηση παιδιών δεν αφορά την τρίτη ηλικία, επομένως υποτίθεται ότι το σεξ δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει σε αυτές τις ηλικίες.

Υπάρχει έρευνα που να αναφέρει ότι υπάρχει απώλεια της σεξουαλικής ζωής σε μεγάλα ποσοστά τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, στην ηλικιακή ομάδα 55 – 85 μετά από χηρεία.

Όσον αφορά τον αυνανισμό, παρατηρείται ότι σε υγιή ηλικιωμένα άτομα, 67% των ανδρών το έχουν ως μέρος της ζωής τους ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό είναι μόλις 35%. 

Δυστυχώς όμως, ακόμα και η επιστήμη δεν έχει εντρυφήσει στον τομέα αυτό, έχοντας ελάχιστες έρευνες που να ασχολούνται με την ύπαρξη, την ποιότητα, την επιθυμία, την κοινωνική ταυτότητα των ανθρώπων που κάνουν σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία. 

Άρα ακόμα και εκεί διαφαίνεται η κοινωνική αστοχία που κατακρεουργεί τα δικαιώματα των ηλικιωμένων. 

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.