Σεμινάριο “Διαχείριση Συγκρούσεων” – Εντυπώσεις

Συντάκτης: Αγγελική Μπίτη

Σεμινάριο «Διαχείριση Συγκρούσεων» - ΕντυπώσειςΆλλο ένα σεμινάριο του «Believe in you» με θέμα «Διαχείριση συγκρούσεων» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, τη Δευτέρα 18 Μαΐου στο γνώριμο πλέον χώρο του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ νωρίς το απόγευμα.

Η κύρια Εύη Ξυραφά, εισηγήτρια του σεμιναρίου και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης ανέλυσε το ζήτημα της διαχείρισης των συγκρούσεων σε μια εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση και δεν δίστασε να συζητήσει με το ακροατήριο για καθημερινές συγκρούσεις με τις οποίες ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι.

Αρχικά, οριοθέτησε τη βάση των συγκρούσεων. Αναζήτησε, λοιπόν, τα αίτια και τα κατηγοριοποίησε σε δυο κατηγορίες, τις συγκρούσεις αναγκών και τις συγκρούσεις απόψεων. Τονίζοντας ότι οι συγκρούσεις αναγκών είναι τις περισσότερες φορές αναπόφευκτες, ενώ αντιθέτως οι συγκρούσεις απόψεων στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορούν να επιλυθούν στη βάση της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Στη συνέχεια ανέλυσε διεξοδικά τα είδη δύναμης τα οποία χρησιμοποιούνται σε μια σύγκρουση, τα οποία είναι η σωματική, η οικονομική, η μορφωτική, η συναισθηματική και η κοινωνική. Τα είδη αυτά ασκούνται είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό, σε μια σύγκρουση.

Εν συνέχεια, έγινε διαχωρισμός δύο προτύπων ανθρώπων σε μια σύγκρουση, του παθητικού προτύπου, ο οποίος είναι εκείνος που αποφεύγει πάση θυσία οποιαδήποτε σύγκρουση και του ενεργητικού, ο οποίος είναι εκείνος ο οποίος προκαλεί ή αποζητά μια σύγκρουση.

Μετά την παρουσίαση και συζήτηση με τους συμμετέχοντες επί της ουσίας των συγκρούσεων, σειρά είχε η επίλυση και προσπάθεια για μια αποτελεσματική επικοινωνία ως αντίδοτο σε κάθε διαμάχη.

Η αποτελεσματική επικοινωνία βασίζεται στην αλληλοκατανόηση, την ενσυναίσθηση, το σεβασμό και την εμπιστοσύνη στον άλλο. Η κυρία Ξυραφά πρότεινε επίσης συγκεκριμένες τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων και αποφάσισε με το ακροατήριο ποιες θα πρέπει να υιοθετήσουν στην επόμενη σύγκρουση για καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείρισή της.

Σεμινάριο «Διαχείριση Συγκρούσεων» - ΕντυπώσειςΗ εισηγήτρια αποκάλυψε, επίσης, τα σχέδιά της για τη δημιουργία μικρών ομάδων εργασίας για κάποια επιπρόσθετα εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής με θεματολογία προσαρμοσμένη στην ομάδα και σε προσωπικές και επαγγελματικές αναζητήσεις και προβλήματα.

Στο τέλος του σεμιναρίου, η κα Ξυραφά παρουσίασε με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο τα βασικά dos and donts των συγκρούσεων και κατέρριψε αρκετούς μύθους γύρω από μια σύγκρουση. Το ακροατήριο σε αυτό το σημείο αρκετά ενεργητικό, παρατήρησε, αναγνώρισε και κατανόησε τα βασικά μοτίβα των συγκρούσεων μέσα από την παρακολούθηση βίντεο.

Οι προσωπικές δεσμεύσεις των συμμετεχόντων για αλλαγή επισφράγισαν και μετέδωσαν τα μηνύματα του σεμιναρίου και εκτός της αίθουσας διεξαγωγής του και έδωσαν πρακτική υπόσταση στην όλη διαδικασία εκμάθησης της ικανότητας διαχείρισης και επίλυσης συγκρούσεων.

Συντάκτης: Αγγελική Μπίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr