Σεξουαλική έλξη, συντροφική αγάπη ή και τα δυο μαζί;

Συντάκτης: Χρυσούλα Μουλαρτζή, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής με ειδίκευση στην Ψυχολογία, Ειδική Παιδαγωγός

Τι πάει να πει παθιασμένος έρωτας, τι πάει να πει συντροφική αγάπη; Κι όμως πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη σχέσεων και αγάπης. Το αν θα βαδίσουν χωριστά ή ενωμένα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες…

Στην περίπτωση του παθιασμένου έρωτα το μυαλό και το σώμα αντιδρούν και δέχονται ερεθίσματα πριν καν εμείς οι ίδιοι αντιληφθούμε ότι κάποιος μας αρέσει. Είναι μία κατάσταση που δεν σχετίζεται με τα κριτήριά μας για την εξωτερική εμφάνιση, για τον επαγγελματικό προσανατολισμό ή για την καταλληλότητα του ατόμου για μία κοινή ζωή στο μέλλον.

Έρωτας ο ανεξήγητος

Πρόκειται για μία έλξη, ανεξήγητη που προκαλεί αυθόρμητα χαμόγελα, πολλές σκέψεις, περίεργες -χωρίς μετρό- συζητήσεις και βλέμματα που πάντα υπόσχονται… τα πάντα! Στον παθιασμένο έρωτα υπάρχει τέτοια σεξουαλική έλξη η οποία δεν λογαριάζει αν κάποιος είναι κατάλληλος για σένα. Η διερώτηση αν εσύ ο ίδιος ή η ίδια θα ήθελες όντως σχέση μαζί του, δεν υπάρχει, η έλξη όμως είναι έντονη και δύσκολα διαχειρίσιμη.


Δείτε ακόμα: Πώς από περιστασιακό σεξ να διεκδικήσεις να γίνεις η σχέση του


Η μυρωδιά του και μόνο αρκεί και επηρεάζει την ερωτική συμπεριφορά στην περίπτωση που ασυνείδητα οδηγεί στην επιλογή του ερωτικού συντρόφου. Δημιουργείται έτσι μία κατάσταση εξάρτησης και μία έντονη επιθυμία για άγγιγμα, από τις φερομόνες που εκκρίνουν την μυρωδιά.  Ακόμη και αν η ερωτική έλξη δεν μπορεί να εκδηλωθεί λεκτικά, τα μάτια είναι εκείνα που θα προδώσουν την επιθυμία, αφού η νευρικότητα είναι ολοφάνερη. Η έντονη ροή του αίματος, αποτέλεσμα της παθιασμένης έλξης, προκαλεί ταχυπαλμία και έξαψη.

«Νιώθω σαν να σε ξέρω χρόνια»: Έτσι νιώθουμε όντως

Εξαρχής υπάρχει μία οικειότητα, σχεδόν τρομακτική, που ταράζει την ηρεμία της ψυχής, προκύπτει ακούσια και αποπλανεί τη σκέψη. Ατελείωτες συζητήσεις για τα πάντα, οι οποίες δεν ολοκληρώνονται ποτέ σα να υπόσχονται μία ακόμη συνάντηση και επικοινωνία. Η συναισθηματική φόρτιση είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός έρωτα δίχως όρια, που προκαλεί άγχος και ανασφάλεια, τα οποία με ένα μαγικό τρόπο εξαφανίζονται με μία αγκαλιά ή ένα φιλί. Παρατηρείται ένταση, πρόκληση και διάλογοι που μοιάζουν σαν κάτι κινηματογραφικές ατάκες τόσο πετυχημένες που ποτέ δεν βαριέσαι.

Αυτό που είναι μη διαχειρίσιμο σε έναν παθιασμένο έρωτα, είναι η συναισθηματική αστάθεια που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, παθολογική ζήλια και έντονη προσκόλληση με τον άλλον. Μπορεί ξαφνικά να χαθείς σε σκοτεινούς δρόμους που δεν καταλήγουν κάπου, κάνοντας σενάρια από φόβο και σπασμωδικές κινήσεις από αμηχανία. Ένας παθιασμένος έρωτας μπορεί να οδηγήσει σε μια ιστορία αγάπης ή απλά να τελειώσει απότομα, όπως ακριβώς ξεκίνησε.

Η συντροφική αγάπη: τα πράγματα είναι πιο ήρεμα και  έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο

Η συντροφική αγάπη από την άλλη, παρέχει εμπιστοσύνη, ηρεμία ψυχής, στοργή και πραγματικό ενδιαφέρον για τον σύντροφο. Σε αυτή την περίπτωση βασικό ρόλο παίζει η επιλογή, μιας και οι άνθρωποι δεν κάνουν σχέση τυχαία. Οι γυναίκες παρουσιάζονται συνήθως περισσότερο επιλεκτικές και έχουν στο μυαλό τους κριτήρια. Η εμπειρία και η κουλτούρα του κάθε ατόμου έχουν το δικό τους σημαντικό ρόλο στην επιλεκτικότητα.

Σε «νηφάλια» κατάσταση επιλέγουμε το άτομο που θα μας συντροφεύει συναισθηματικά

Οι παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο επιλογής του ατόμου που θέλουμε να έχουμε δίπλα μας είναι πολλοί, μάλλον κανένας τόσο καθοριστικός όσο η παθιασμένη έλξη, που πιθανόν να λείπει από αυτού του είδους τη σχέση. Θα επιλέξουμε κυρίως βάση της προσωπικότητας, των συνηθειών και της εμφάνισης. Κάθε φορά που συναντούμε τον/την σύντροφό μας γίνεται λίγο περισσότερο οικείο ως πρόσωπο και η οικειότητα αυτή λειτουργεί θετικά: μας αρέσουν τα διαστήματα που είμαστε μαζί.


Δείτε ακόμα: Αλήθειες για την αγάπη και τη συντροφικότητα


Στη συντροφική αγάπη έχεις πάντα χρόνο να σκεφτείς, οι σπασμωδικές κινήσεις μπορεί να γίνουν μόνο στην περίπτωση που δεν θέλεις να χάσεις την ασφάλεια που αισθάνεσαι, αλλά θες να την διασφαλίσεις ακόμη περισσότερο. Εκεί ίσως να μη σκεφτείς καθαρά, όμως η τρυφερότητα που χαρακτηρίζει αυτό το είδος αγάπης δεν θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτα προβλήματα.

Πρόκειται για μία κατάσταση που δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και εξασφαλίζει συνήθως μία μακροχρόνια σχέση με βάσεις. Ποτέ δεν θα δεις ακραίες συμπεριφορές και καρδιοχτύπια που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη επιθυμία και έξαψη.

Αγάπη, ο κοινός παρονομαστής όσων θέλουμε να νιώθουμε

Η αγάπη τρέφει την ψυχή του ανθρώπου, όπως και να είναι… Άλλοτε παθιασμένη κι έντονη κι άλλοτε, ήπια και γλυκιά. Πάντα στο μυαλό ενός ανθρώπου θα μάχονται τα δύο είδη… Από τη μία η συντροφική αγάπη, αληθινή και όμορφη και από την άλλη ένας παθιασμένος έρωτας με άγνοια κινδύνου και ακατανίκητη έλξη.

Ποιο είδος αγάπης άραγε κερδίζει; Μάλλον εκείνο που έχει περισσότερη ανθεκτικότητα στο χρόνο και τις αναταράξεις των διαφωνιών και των διαφορών…

Σημασία εν τέλει έχει να μας αγαπήσουν πολύ- όχι πολλοί.

Συντάκτης: Χρυσούλα Μουλαρτζή, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής με ειδίκευση στην Ψυχολογία, Ειδική Παιδαγωγός

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος…