Σε τι μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος;

Συντάκτης: Εύη Μεσσαριτάκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 Σε τι μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος;Αυτή είναι μία ερώτηση που ακούω συχνά στο τέλος ενός πρώτου ραντεβού. Αλλιώς θα μπορούσε να είναι: «Η ψυχοθεραπεία βοηθάει;», «Κάνει για την περίπτωσή μου;». H Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Εύη Μεσσαριτάκη δίνει την απάντησή της στο πιο κλασικό ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος που θέλει να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία

Πρώτο βήμα για ν’ απαντηθεί η παραπάνω ερώτηση, είναι να κατανοήσει κανείς τι είναι η ψυχοθεραπεία. Οι ψυχολόγοι δεν είναι σοφοί, μάγοι ή έχουν έτοιμες λύσεις για όλα. Η αλήθεια και οι απαντήσεις του καθενός βρίσκονται μέσα του. Και φυσικά μόνο όταν τις ανακαλύπτει κανείς μόνος του έχουν αξία. Ο ψυχολόγος είναι ένας καλός συνοδοιπόρος σε αυτή τη διαδικασία, ο οποίος θέτει τα κατάλληλα ερωτήματα κάθε φορά.

Πόσο κρατάει η διαδικασία;

Αυτήν την εποχή, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι επιθυμούν να ξέρουν πόσο θα κρατήσει, πόσο καιρό θα είναι σε θεραπεία. Οι λόγοι που προβάλλονται είναι κυρίως οικονομικοί. Βέβαια και τώρα περισσότερο από ποτέ είναι πια κατανοητό ότι η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται στους ευκατάστατους και σε όσους έχουν λύσει τα βιοποριστικά τους ζητήματα.

Πίσω στο ερώτημά μας όμως. Για μένα, δεν υπάρχει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Κάθε άνθρωπος που έρχεται στο γραφείο μου, είναι και μία καινούργια εμπειρία, απαιτεί ένα μοναδικό θεραπευτικό πλάνο και του παρέχεται μία μοναδική θεραπεία. Όσο μοναδικός είναι και ο ίδιος. Στόχος δεν είναι βέβαια να μείνει κάποιος ες αεί εξαρτημένος από τον ψυχολόγο του. Στόχος είναι να ενσωματώσει τη θεραπευτική φωνή που του δανείζει ο ειδικός όσο καιρό είναι σε θεραπεία.

«Είναι όμως κατάλληλη για μένα;»

Ποιους ανθρώπους λοιπόν βοηθάει η ψυχοθεραπεία; Μάλλον βοηθάει όσους μπορούν να επενδύσουν σ’ αυτή. Όσους έχουν ανοιχτά μυαλά και καρδιά, ώστε να μπορέσουν να σχετιστούν με έναν άνθρωπο, τον ψυχολόγο και ν’ αξιοποιήσουν αυτή τη σχέση προς όφελός τους. Όσους έχουν μεγάλη επιθυμία να πάνε τη ζωή τους διαφορετικά απ’ ό,τι τους πήγαινε η ίδια μέχρι τη στιγμή που πέρασαν την πόρτα του ειδικού. Όσους έχουν την επιθυμία να εξερευνήσουν τις επιλογές τους, να διερευνήσουν τα όνειρά τους.

Ποιοι άνθρωποι τελικά την αναζητούν;

Την πόρτα του ψυχολόγου περνάνε σαφώς περισσότερες γυναίκες απ’ ότι άνδρες και συνήθως σε σχετικά νεαρή ηλικία. Αυτό βέβαια είναι κατανοητό, αφού οι γυναίκες ανατρέφονται ώστε να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να μιλούν για τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους. Από την άλλη, οι άνδρες συνήθως είναι πιο διστακτικοί και δυσκολεύονται σαφώς περισσότερο ν’ αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αν όμως αποφασίσουν να δεσμευτούν σε θεραπεία, δουλεύουν σκληρά. Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί τους απασχολεί πολύ το να είναι πετυχημένοι σε οτιδήποτε καταπιάνονται.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την ψυχολόγο κ. Μεσσαριτάκη. Για περισσότερα κείμενα της συγκεκριμένης αρθρογράφου πατήστε εδώ»

Συντάκτης: Εύη Μεσσαριτάκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.