Σε σταθερή τροχιά η ανακύκλωση στην Ελλάδα!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Αργά αλλά σταθερά προχώρησε η ανακύκλωση στην Ελλάδα το 2011, με μείωση κατά 7% του συνόλου των απορριμμάτων από συσκευασίες σε σχέση με το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης και της καταναλωτικής μείωσης των προϊόντων. Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα των προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η ανακύκλωση κινήθηκε στα ίδια ποσοστά και αναδείχθηκε ως μια συνήθεια της καθημερινότητας!

Συνολικά 478.000 τόνοι υλικά ανακυκλώθηκαν στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας για το 2011. Αντί λοιπόν να παρατηθούν σε χώρους ταφής απορριμμάτων, αξιοποιήθηκαν από 27 κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της ΕΕΑΑ σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από τη συλλογή των υλικών από τους μπλε κάδους, η ΕΕΑΑ στήριξε την ενέργεια μέσα από την ανακύκλωση 194.000 τόνων δημοτικών απορριμμάτων (π.χ. γυαλί από τα εστιατόρια)…

Το έργο του μπλε κάδου εξυπηρέτησε προς το τέλος του 2011 περίπου το 75% του πληθυσμού, δηλαδή 8 εκατ. κατοίκους. Ειδικότερα, περίπου 125.000 μπλε κάδοι και 370 οχήματα συλλογής κατευθύνθηκαν προς τους ΟΤΑ με άμεσο σκοπό την ανακύκλωση των υλικών τους. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του έτους υπήρξε εξέλιξη διαφόρων προγραμμάτων ανακύκλωσης σε 22 νησιά, με αποτέλεσμα περίπου 350.000 κάτοικοι να έχουν άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε μπλε κάδους.

Στο έργο συνέβαλλαν και οι επιχειρήσεις της χώρας, με 1.700 επαγγελματίες να συνεργάζονται ήδη με την ΕΕΑΑ και να ανεβάζουν κατά 3% το ποσοστό του κλάδου τους στη συνολική προσπάθεια. Σαν έμμεσο αποτέλεσμα, η δημιουργία 1.900 θέσεων εργασίας για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών έδωσε «ανάσες ζωής» σε πολλές οικογένειες.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.