Σε ποια γλώσσα πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας;

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Πολλά παιδιά μεγαλώνουν από γονείς που μιλούν διαφορετικές γλώσσες ή σε ένα περιβάλλον που ομιλείται μία γλώσσα διαφορετική από τη μητρική τους. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το χειρισμό αυτού του ζητήματος.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ζευγαριών με διαφορετική την καταγωγή τους. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ή αναγκάζονται να αλλάξουν τον τόπο διαμονής τους και να μάθουν τη γλώσσα του νέου περιβάλλοντός τους. Τι συμβαίνει όμως σε περιπτώσεις που οι γονείς μιλάνε διαφορετικές γλώσσες ή την ίδια γλώσσα αλλά σε ένα ξενόγλωσσο περιβάλλον;

Ο άνθρωπος τείνει να προσπαθεί να μεταφέρει τους κανόνες της δικής του γλώσσας στην νέα, χωρίς αυτό όμως να είναι αποτελεσματικό, καθώς η κάθε γλώσσα έχει τους δικούς της κανόνες δομής και οργάνωσης. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι η χρήση του υποκειμένου στα αγγλικά. Ο φυσικός ομιλητής της ελληνικής δεν χρειάζεται να αναφέρει σε κάθε πρόταση το υποκείμενο, καθώς αυτό γίνεται αντιληπτό από την κατάληξη του ρήματος. Στην αγγλική από την άλλη, αν το υποκείμενο δεν υπάρχει, το μήνυμα είναι ακατανόητο.

Σε περιπτώσεις που ο γονέας δεν είναι δίγλωσσος από την παιδική του ηλικία ή δεν έχει έρθει σε τόσο εκτενή επαφή με μία άλλη γλώσσα σε σημείο να μπορεί να την χειρίζεται σαν φυσικός ομιλητής (το οποίο είναι μία διαδικασία που συνήθως χρειάζεται χρόνια συνεχούς εξάσκησης για να επιτευχθεί), στην προσπάθειά του να μιλήσει μία νέα γλώσσα θα κάνει λάθη. Συνεπώς, εάν το παιδί εκτίθεται σε λανθασμένα γλωσσικά ερεθίσματα, ειδικά σε μικρές ηλικίες όπου ακόμα κατακτά τους κανόνες της γλώσσας, θα μάθει τη γλώσσα λάθος. Να σημειωθεί πώς αυτές οι περιπτώσεις παιδιών είναι από τις ομάδες “υψηλού κινδύνου” και στο κομμάτι των μαθησιακών δυσκολιών.

Η χρυσή συμβουλή των λογοθεραπευτών είναι μία και λακωνική: Ένας άνθρωπος = Μία γλώσσα.

 Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας όσον αφορά τη γλωσσική του ανάπτυξη είναι να του μιλάτε τη μητρική σας γλώσσα όσο περισσότερο μπορείτε. Εάν εσείς και ο/η σύντροφός σας μιλάτε διαφορετικές γλώσσες, ο καθένας πρέπει να μιλάει στο παιδί στη δική του μητρική γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα το ωφελήσετε πολύ περισσότερο, αλλά θα του δώσετε από μικρή ηλικία την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά και στην κουλτούρα του κάθε γονιού. Τα τραγούδια και οι ιστορίες είναι από τους καλύτερους τρόπους να περάσετε στο παιδί τη γλώσσα σας.

Σε ποια γλώσσα πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας;

Εάν η χώρα που διαμένετε έχει διαφορετική γλώσσα από τη δική σας, θα κερδίσετε πολλά κι εσείς και το παιδί σας ερχόμενοι σε επαφή με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας σας σε εκείνη τη χώρα. Εκτός από το να μη χάσετε την επαφή σας με τη γλώσσα, είναι ευκαιρία και για εσάς και για το παιδί σας να κάνετε και νέες γνωριμίες!

Τέλος, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού εάν ανησυχείτε για τις γλωσσικές ικανότητες του παιδιού σας. Ένας λογοθεραπευτής είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας κατευθύνει και συμβουλέψει ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη επικοινωνία του παιδιού σας.

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…