Σε κίνδυνο οι πιγκουίνοι στην Ανταρκτική… λόγω κλίματος!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Σε κίνδυνο οι πιγκουίνοι στην Ανταρκτική… λόγω κλίματος!Πάνω από το 50% των Αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα κινδυνεύει προς εξαφάνιση μέχρι το 2100, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπλήρωσε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων. Εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν με το ρυθμό που προβλέπει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC)… το μέλλον των πιγκουίνων στην Ανταρκτική θα είναι μάλλον αμφίβολο!

Πρόκειται για το μεγαλύτερο είδος πιγκουίνου και δέχεται σοβαρή απειλή από το λιώσιμο των πάγων, καθώς εκτιμάται ότι οι 45 αποικίες τους δεν θα προσφέρουν ένα ασφαλές καταφύγιο προς το τέλος του αιώνα. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι υπό εξέταση το ενδεχόμενο να προστεθούν στην παγκόσμια λίστα των ΗΠΑ με τα είδη προς εξαφάνιση. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες ταξίδευαν στο Terre Αδελαΐδας -απέναντι από τη Νέα Ζηλανδία- για να παρακολουθήσουν το ζευγάρωμα, την αναζήτηση τροφής και τους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πιγκουίνοι.

«Οι γονείς πιγκουίνοι ταξιδεύουν πάνω στους πάγους της Ανταρκτικής για να κυνηγήσουν και να βρουν τροφή για τους νεοσσούς τους. Όταν μειώνεται, όμως, σταδιακά η έκταση του πάγου, οι πιγκουίνοι αρχίζουν σιγά σιγά να χάνουν την κύρια πηγή τροφής τους», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Stephanie Jenouvrier που εργάζεται ως βιολόγος στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (WHOI).

Ωστόσο, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι εάν ο Αυτοκρατορικός πιγκουίνος βρεθεί στη λίστα με τα είδη προς εξαφάνιση, τότε ίσως επιβληθούν περιορισμοί στον τουρισμό και τις αλιευτικές δραστηριότητες της Ανταρκτικής… ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης! Άλλωστε, εφόσον ο «εχθρός» του είδους είναι η αλλαγή του κλίματος, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό, εάν τεθούν κυβερνητικοί περιορισμοί για τις αλιευτικές πρακτικές των σκαφών στο Νότιο Ωκεανό. Με άλλα λόγια, κάτι τέτοιο θα ήταν σε θέση να μειώσει τις εκπομπές CO2 στην «παγωμένη» περιοχή.

«Μακροχρόνιες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο θαλάσσιος πάγος αποτελεί ένα ανεκτίμητο στοιχείο για την επιβίωση και την αναπαραγωγή των πιγκουίνων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το λιώσιμο των εκτώσεων πάγου στην Ανταρκτική μπορεί να καταστρέψει εντελώς τον κύκλο ζωής τους», αναφέρει ο Hal Caswell, επιστήμονας στο WHOI και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Climate Change”.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.