Scuba Diving, ανακαλύπτοντας το ανάγλυφο του βυθού

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Το scuba diving είναι η απόλυτη φαντασίωση για τους λάτρεις της θάλασσας. Έχοντας όλο σας το σώμα μέσα στη θάλασσα με το νερό να χαϊδεύει απαλά και εσείς να κολυμπάτε σαν ψαράκι εκστατικοί μπροστά στην ομορφιά που ξεδιπλώνεται μπροστά σας. Από την πρώτη κατάδυση στo νερό της θάλασσας ανοίγεται μπροστά στα μάτια σας ένας ολοκαίνουριος, υπέροχος και πολύχρωμος κόσμος, που πρέπει να τον εξερευνήσετε. Γι’ αυτό άλλωστε αυξάνονται συνεχώς οι φανατικοί φίλοι του σπορ των καταδύσεων.

Ένα σπορ που φαίνεται πως στην Ελλάδα βρίσκει τον ιδανικό του χώρο, αφού το ανάγλυφο του ελληνικού βυθού είναι μοναδικής ομορφιάς, με υψίπεδα, κοιλάδες, χαράδρες, κοίτες «ποταμών», βουνά και σπήλαια. Μπορεί εδώ να μην έχουμε τα πολύχρωμα ψάρια που συναντά κανείς στους τροπικούς, σίγουρα όμως το θέαμα συναρπάζει.

Scuba, κατάδυση ή ελεύθερη κατάδυση;

Η λέξει scuba αποτελεί ακρωνύμιο του self contained underwater breathing apparatus και υποδηλώνει τον «αυτόνομο» δύτη. Δηλαδή τον δύτη που μεταφέρει μαζί του όλο τον εξοπλισμό και τα αποθέματα αέρα που θα χρειαστεί ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει μια κατάδυση. Εξ’ ου και η ελληνική λέξη αυτοδύτης. Όλες οι καταδύσεις αναψυχής, αυτές δηλαδή που ενδιαφέρουν τους περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται με τον βυθό, είναι αυτόνομες καταδύσεις (scuba diving). Ο όρος κατάδυση περιλαμβάνει, επίσης, τις καταδύσεις με παροχή αέρα από την επιφάνεια. Ο δύτης συνδέεται με την επιφάνεια με λώρο, ο οποίος τον τροφοδοτεί με αέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάδυσης ή κατά τη διάρκεια της αποσυμπίεσης. Η διαδικασία αυτή αφορά κυρίως σε επαγγελματικές καταδύσεις, με χαρακτηριστική ελληνική εικόνα αυτή των σφουγγαράδων με τα σκάφανδρα.

Άλλη μορφή κατάδυσης είναι η ελεύθερη, όπου ο δύτης καταδύεται μόνο με μια αναπνοή, την οποία παίρνει όταν βρίσκεται στην επιφάνεια του νερού. Καταδύεται και αναδύεται με μόνη «αποθήκη» αέρα στα πνευμόνια του.

Τα οφέλη των καταδύσεων

  • Ώρες απόλυτης χαλάρωσης
  • Άδειασμα του μυαλού από τα καθημερινά άγχη
  • Ένα μοναδικό τρόπο επαφής με τη φύση
  • Συγκλονιστικές επαφές με τους κατοίκους της θάλασσας
  • Ικανότητα παρατήρησης και σταδιακή επίγνωση ότι αυτό που βλέπουμε γύρω μας δεν αποτελεί «ντεκόρ» αλλά έναν ολόκληρο, καλά δομημένο και απολύτως αλληλεξαρτώμενο κόσμο.

Υπάρχουν όρια για να ασχοληθείτε με τις καταδύσεις;

Απ’ ότι μας λένε οι ειδικοί, οι αυτόνομες καταδύσεις δεν θέτουν πολλές προϋποθέσεις. Ανώτατο όριο ηλικίας για να ξεκινήσει κάποιος το άθλημα αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει. Όπως και σε πολλές ακόμη φυσικές δραστηριότητες, όλα εξαρτώνται από την αντοχή του ενδιαφερόμενου. Κλασικό παράδειγμα η Λένι Ριφενστάλ, η οποία ξεκίνησε τις καταδύσεις στην ηλικία των 75 ετών και σε ηλικία 100 ετών, το 2002, παρουσιάσε την ταινία “Underwater Imression” με υποβρύχιες λήψεις. Σε ότι αφορά στο κατώτερο όριο, σε γενικές γραμμές οι οργανισμοί εκπαιδεύουν παιδιά από την ηλικία περίπου των 13 ετών, με περιορισμό βάθους και πάντα για συνοδεύομενες καταδύσεις.

Ένα άλλο πιθανό όριο το οποίο παίζει ρόλο είναι αυτό του υπερβάλλοντος βάρους. Η απάντηση για άλλη μια φορά, ήταν πως οι καταδύσεις είναι ανοιχτές σε όλες και σε όλους. Δεν υπάρχει, λοιπόν, συγκεκριμένος περιορισμός σχετικά με το αυξημένο βάρος, αν και γενικώς η αυξημένη παρουσία λίπους στο σώμα του αυτοδύτη απαιτεί πιο συντηρητικούς υπολογισμούς στη διαδικασία της αποσυμπίεσης. Αυτό όμως αφορά σε απαιτητικές καταδύσεις, πέρα από το όριο των καταδύσεων αναψυχής.

Το ίδιο ισχυεί και με την ύπαρξη γενικών προβλημάτων υγείας. Αν κάποιος είναι “ικανός” για ήπια μορφή άσκησης, είναι κατάλληλος για καταδύσεις. Όπως ισχύει για την εγγραφή σε ένα γυμναστήριο, έτσι και εδώ απαιτείται βεβαίωση από παθολόγο, ενώ σε ηλικίες μεγαλύτερες των 40 ετών χρειάζεται και βεβαίωση από καρδιολόγο.

Στη διάκρεια της “καταδυτικής ζωής” του αυτοδύτη η καλύτερη πρόληψη είναι η επίσκεψη σε γιατρό ειδικευμένο σε καταδυτικά θέματα.

Λόγοι για να το αποφύγετε: εάν έχετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας (π.χ. υψηλή πίεση, προβλήματα καρδιάς, τραυματισμούς, παχυσαρκία, σοβαρά προβλήματα στις αρθρώσεις)

Θυμηθείτε: οι καταδύσεις δεν έχουν φύλο. Εξαιτερικοί αυτοδύτες είναι άντρες και γυναίκες και μάλιστα, καθώς το νερό εξαλείφει τις φυσικές διαφορές δύναμης και διάπλασης, είναι ένα σπορ που μπορείτε να απολαύσετε ισότιμα ως ζευγάρι.

Κανόνες καλής συμπεριφοράς μέσα στο βυθό

  • Παρατηρούμε τον υποβρύχιο κόσμο, αλλά δεν επεμβαίνουμε σε αυτόν. Ακόμη και το πιο μικρό άδειο κοχύλι πιθανόν να είναι το επόμενο “σπίτι” για κάποιον οργανισμό και η επιβίωσή του εξαρτάται από αυτό.
  • Ο χρυσός κανόνας του καλού αυτοδύτη: “Παίρνουμε μόνο φωτογραφίες και αφήνουμε μόνο φυσαλίδες”
  • Ποτέ δεν σταματάμε να μαθαίνουμε και καμία κατάδυση δεν είναι σαν την προηγούμενη. Τη θάλασσα ποτέ δεν θα την κατακτήσουμε. Εκείνη μας δέχεται και εμείς τη σεβόμαστε και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να την απολαμβάνουμε σε όλη μας τη ζωή.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.