Σαββατοκύριακο με τα παιδιά στο κλεινόν άστυ…

Συντάκτης: Καλλιόπη Σαρρή

Όσες και όσοι έχουμε παιδιά και ιδιαίτερα προσχολικής ηλικίας και μένουμε στο κέντρο της Αθήνας, συχνά έχουμε αναρωτηθεί για το που θα μπορούσαμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ζηλέψει τα μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα άλλων ευρωπαϊκών χώρων, τα μεγάλα πεζοδρόμια, τους πεζοδρόμους και γενικά τα μέρη χωρίς αυτοκίνητα και οχλοβοή, όπου το παιδί μας θα μπορούσε να παίξει και να νιώσει ελεύθερο χωρίς πολλούς περιορισμούς και το βασικό να νιώσουμε και εμείς ελεύθερα διασκεδάζοντας μαζί του.

Ωστόσο η Αθήνα μας διαθέτει πανέμορφα μέρη που αξίζει να εξερευνήσουμε με τα παιδιά μας και να τα μυήσουμε στη φύση και τον πολιτισμό. Ας τα γνωρίσουμε…

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Ένα από τα πιο όμορφα μέρη που μπορεί κανείς πραγματικά να ξεχαστεί και να απολαύσει όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά του φέρνοντάς τα σε επαφή με την φύση, είναι ο γνωστός σε όλους μας, Εθνικός Κήπος.

Η κύρια είσοδός του είναι από την Αμαλίας, στον κήπο υπάρχουν λίμνες με ψαράκια, χελώνες, πάπιες, ένας μικρός ζωολογικός κήπος, μια μεγάλη παιδική χαρά. Μέχρι πρότινος λειτουργούσε και καφενείο, ωστόσο μπορείτε να προμηθευτείτε τον καφέ σας από έξω ή ακόμα καλύτερα να κάνετε ένα μικρό πικνίκ!

Το σίγουρο είναι πως κάθε φορά που θα πηγαίνετε βόλτα εκεί με τα παιδιά σας, όλο και κάτι νέο θα ανακαλύπτετε όπως κίονες, μωσαϊκά και ρωμαϊκά ψηφιδωτά, αγάλματα.

Περιπλανώμενοι στον εθνικό κήπο θα νιώσετε αυτό που είχε γράψει ο Χένρυ Μίλλερ «Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά ένα πίνακα ή ονειρεύεται, να βρίσκεται σε έναν τόπο που όμως δεν μπορεί ποτέ να πάει».

ΠΑΡΚΟ ΚΑΠΑΨ

Μια άλλη εναλλακτική βόλτα είναι το πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Άνω Αμπελόκηπους. Εκεί τα μικρά παιδιά θα έχουν την χαρά να απολαύσουν την παιδική χαρά και να δανειστούν βιβλία δωρεάν από την βρεφική, παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη.

Τα παιδιά μέχρι τριών ετών μπορούν μαζί με τους γονείς να επισκεφτούν το Μεγάλο μας Σπίτι, το οποίο λειτουργεί ακολουθώντας τις αρχές των ανά τον κόσμο δομών του τύπου «Πράσινο Σπίτι» που εμπνεύστηκε και ίδρυσε το 1979 η Γαλλίδα ψυχαναλύτρια Francoise Dolto.

Το Μεγάλο μας Σπίτι δεν είναι Παιδικός Σταθμός. Είναι ένας ζωντανός χώρος υποδοχής, όπου το μικρό παιδί συντροφιά με τον συνοδό του και τα πρόσωπα υποδοχής (ειδικών παιδαγωγών κ.α.) έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει, να αλληλεπιδράσει, να παίξει και να μοιραστεί με τους άλλους, μικρούς και μεγάλους που συναντά εκεί . Με τον δικό του ρυθμό, σε ένα κλίμα συναισθηματικής ασφάλειας. Είναι ένας ενδιάμεσος χώρος πριν τον Παιδικό Σταθμό ή το σχολείο.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ

Στο μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή με την απίστευτη έκταση των 965 στρεμμάτων βρίσκεται η Εθνική Γλυπτοθήκη που στεγάζεται στα δύο κτίρια των παλαιών βασιλικών στάβλων, στο Άλσος στρατού. Μεγάλο τμήμα του άλσους καλύπτεται από εκτάσεις με γρασίδι , όπου μπορείτε να τρέξετε να παίξετε και να κάνετε πικ-νικ καθώς και αρκετά χιλιόμετρα για ποδήλατο.

Στον προαύλιο χώρο της Εθνικής Γλυπτοθήκης τα παιδιά θα έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την τέχνη καθώς εκθέτονται γλυπτά μεγάλων καλλιτεχνών όπως του Γιάννη Γαϊτη, Δημήτρη Κωνσταντίνου, κ.α., αλλά και να εντυπωσιαστούν από το έργο Δωδεκάκτινος τροχός ισορροπών σε συρματόσχοινα με αντίβαρο σφαίρα του Θόδωρου Παπαδημητρίου.

Λίγο πιο δίπλα στο άλσος χωροφυλακής υπάρχει ένας μικρός ζωολογικός κήπος με άλογα και πουλιά καθώς και παιδική χαρά.

Info: http://www.nationalgallery.gr, www.tomegalomasspiti.gr

Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της συντάκτριας Καλλιόπης Σαρρή.

Συντάκτης: Καλλιόπη Σαρρή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.