Savoir vivre για… τραπεζώματα

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Τα επίσημα γεύματα απαιτούν και τους κατάλληλους “καλούς τρόπους”. Όμως ποιες λεπτομέρειες θα πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια του γεύματος;

Στάση σώματος

Όταν κάθεστε στο τραπέζι, η πλάτη σας πρέπει να είναι ίσια στην καρέκλα. Δεν ξαπλώνετε ούτε ακουμπάτε τα χέρια μας στο τραπέζι. Οι αγκώνες δεν εφάπτονται ποτέ με την επιφάνεια του τραπεζιού και πρέπει να καθίσετε ακριβώς μπροστά από το πιάτο σας.

Η πετσέτα

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε, σύμφωνα με το savoir vivre, είναι ο ρόλος της πετσέτας. Με το που θα καθίσετε, τοποθετείστε στους μηρούς σας, την πετσέτα που θα βρείτε δίπλα στο πιάτο σας. Προσοχή όμως, δεν είναι ούτε χαρτομάντιλο, ούτε σαλιάρα! Η πετσέτα χρησιμεύει κυρίως για να σας προστατεύει από ψίχουλα και για να σκουπίζετε τα χείλη και τα δάχτυλά σας πριν πιείτε. Την πετσέτα θα τη τοποθετήσετε ξανά πάνω στο τραπέζι, στα αριστερά του πιάτου σας, μόνο όταν θα έχετε τελειώσει το φαγητό σας.

Υγρά, στερεά

Αν σκεφτείτε τον κανόνα στερεών-υγρών, δε θα μπερδέψετε ποτέ ξανά το ποτήρι σας με του διπλανού σας. Απλά θυμηθείτε τη βασικήαρχή στρωσίματος του τραπεζιού: τα στερεά στ’ αριστερά και τα υγρά στα δεξιά. Με πιο απλά λόγια, το φλιτζάνι του καφέ και τα ποτήρια του κρασιού και του νερού πάνε στα δεξιά, ενώ το πιάτο του ψωμιού στ’ αριστερά.

Τελειώσαμε…

Όταν τελειώνετε το γεύμα σας, τοποθετείστε το μαχαιροπίρουνό σας μέσα στο πιάτο, με τις λαβές να δείχνουν 5 η ώρα και τις μύτες 11. Το μαχαίρι και το πιρούνι πρέπει να είναι παράλληλα μέσα στο πιάτο με τα δόντια του πιρουνιού να κοιτάζουν το ταβάνι και την κόψη του μαχαιριού προς το πιρούνι. Έτσι η οικοδέσποινα ή ο σερβιτόρος θα ξέρει πως μπορεί να μαζέψει το τραπέζι. Αν απομακρυνθείτε από το τραπέζι προτού τελειώσετε, για να μη σας μαζέψουν το πιάτο, βάλτε τη λαβή του μαχαιριού να δείχνει 4 η ώρα και τη λαβή του πιρουνιού να δείχνει 8, έτσι ώστε να σταυρώνουν στη μέση του πιάτου.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.