Είναι γνωστό πως ο πραγματικός μας χαρακτήρας φαίνεται από τον τρόπο που συναναστρεφόμαστε τους γύρω μας. Συχνά αφήνουμε τον εγωισμό …
Savoir vivre εκτός συνόρων: Τι πραγματικά ισχύει σε Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ; (Β’ μέρος)
Τυπολατρία ή γνώση κάποιων κανόνων ευγενείας ανάλογα με τη χώρα που επισκεπτόμαστε; Το δεύτερο μόνο έχει νόημα, καθώς κανένας δεν θέλει να προσβάλλει τους οικοδεσπότες του. Στο Β’ μέρος του άρθρου μας μαθαίνουμε κάποιες καθημερινές συνήθειες των Γερμανών και Αμερικανών ώστε να πάμε «διαβασμένοι» στη χώρα τους.
Στο παγκόσμιο χωριό μας, τα πράγματα στο χώρο των συνηθειών και των ιδιαιτεροτήτων των λαών παραμένουν αρκετά διακριτά, όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο. Γραβάτα σε κλαμπ στη Μ. Βρετανία ή λουλούδια με το περιτύλιγμά τους στη Γερμανία θα θεωρηθούν- το λιγότερο- άκομψη κίνηση. Γερμανία και ΗΠΑ έχουν πλήθος κανόνων στο savoir vivre. Τους μαθαίνουμε και γινόμαστε ειδήμονες των καλών (τους) τρόπων!
Γερμανία
Μα δεν είμαι γιατρός!
Εάν ακούσετε σε ένα γερμανικό σαλόνι στις λέξεις Χερ Ντόκτιρ ή Φράου Ντόκτορ μην θεωρήσατε ότι βρεθήκατε σε ιατρικό συνέδριο! Ο τίτλος του δόκτορος δίδεται στη Γερμανία σε όσους έχουν πανεπιστημιακό δίπλωμα, είτε αυτό είναι δικαίου, είτε πολιτικής οικονομίας, είτε ιατρικής.
Λουλούδια έξω από το περιτύλιγμα παρακαλώ!
Στη Γερμανία λοιπόν, ποτέ δεν τα αποστέλλουν εκ των προτέρων, αλλά τα προσφέρουν αυτοπροσώπως, βγάζοντας μάλιστα ο ίδιος το χαρτί που τα περιτυλίγει. Οποιαδήποτε αντίθετη κίνηση θα θεωρηθεί προσβολή ή τουλάχιστον δείγμα κακής ανατροφής.
Η πατάτα θέλει πιρούνι
Δεν υπάρχει ειδική γερμανική σχολή για τη συμπεριφορά στο τραπέζι, εκτός ίσως από το γεγονός ότι τις πατάτες πρέπει να τις κόβετε με το πηρούνι και όχι με το μαχαίρι.
ΗΠΑ
Ουδέν κρυπτόν υπό των συστάσεων
Μπαίνετε σε ένα σαλόνι. Σε δύο δευτερόλεπτα όλοι θα μάθουν τα πάντα για εσάς. Για παράδειγμα, ο οικοδεσπότης θα σας πει: «Ο Λεωνίδας είναι δημοσιογράφος από την Αθήνα, Ελλάς». Μην απορήσετε όταν ο συνομιλητής σας επιμείνει στο «Αθήνα-Ελλάς». Υπάρχουν καμία δεκαριά Αθήνες στην Αμερική, όπως και Ρώμες, Βερολίνα, Παρίσια κλπ.
«Πολλές θρησκείες, δύο κόμματα»
Προσοχή στις θρησκευτικές συζητήσεις. Παραφράζοντας τη ρήση ενός πολιτικού άντρα, θα μπορούσαμε να πούμε: « Η Ελλάδα έχει μια θρησκεία και διακόσια κόμματα. Η Αμερική έχει δύο κόμματα και διακόσιες θρησκείες».
Προσοχή σε ορισμένες εκφράσεις
Don’t dress: Δεν σημαίνει μην ντυθείτε, αλλά μην ντυθείτε επίσημα.
Where’s the John: Δεν αναζητείται ο Γιάννης, αλλά η τουαλέτα!
Dry martini: Δεν πρόκειται για την ιταλική μάρκα βερμούτ, αλλά για το ενικό τους απεριτίφ, που αποτελείται από 2/3 τζιν, 1/3 βερμούτ και λεμόνι.
Όταν οι Αμερικανοί είναι προληπτικοί (σχεδόν πάντα)
Δύσκολο να βρεθεί άλλη χώρα όπου οι ουρανοξύστες δεν διαθέτουν 13ο όροφο. Περνά κανείς αυτομάτως από τον δωδέκατο στο δέκατο τέταρτο. Υπόψη, επίσης, ότι το δικά μας ισόγειο αντιστοιχεί στο first floor. Στο ασανσέρ εμφανίζεται με τον αριθμό 1. Αποτέλεσμα: ο 2ος όρος για τους Αμερικανούς είναι ο δικό μας πρώτος και ούτω καθ’εξής…
Απογευματινό καφεδάκι;
Εάν σας καλέσουν για καφέ, μην φθάσετε όπως στην Ελλάδα στις 6 το απόγευμα. Σας περιμένουν ανάμεσα στις 10.30 και στις 11.00 το πρωί.