Σας λούζει κρύος ιδρώτας όταν παρουσιάζετε;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η παρουσίαση μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό είναι το τρωτό σημείο πολλών ανθρώπων και ένας από τους μεγαλύτερους φόβους τους. Δείτε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον φόβο της παρουσίασης.

Η πρώτη παρουσίαση μπροστά σε κοινό μπορεί να είναι προκλητική, αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους.

Η προετοιμασία είναι το κλειδί

Αρχίστε με ένα καλό υλικό και προετοιμασία. Γνωρίζοντας καλά το θέμα σας, θα αισθάνεστε περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε ερωτήσεις και αντιδράσεις από το κοινό με περισσότερη άνεση.

Η αυτοπεποίθηση είναι το άλφα και το ωμέγα όταν παρουσιάζετε ένα θέμα μπροστά σε ένα κοινό και έχει να κάνει με το πόσο καλά γνωρίζετε το θέμα το οποίο ετοιμάζεστε να παρουσιάσετε. Συνεπώς διαβάστε καλά, ετοιμάστε τις διαφάνειες, κάντε πρόβα τα λόγια που θα πείτε και κάντε τις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Εξάσκηση

Προπονηθείτε να παρουσιάζετε το υλικό σας. Μια καλή άσκηση είναι να παρουσιάσετε το υλικό σας μπροστά σε φίλους ή οικογένεια πριν από την πραγματική παρουσίαση. Αυτό θα σας δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Επίσης θα σας βοηθήσουν και οι δικοί σας σχετικά με τα σχόλια που θα σας κάνουν και θα μπορείτε να διορθωθείτε άμεσα

Αναπνοή και χαλάρωση

Η αναπνοή είναι σημαντική. Πριν αρχίσετε την παρουσίαση, πάρτε βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσετε τα νεύρα σας. Έτσι θα χαλαρώσουν οι παλμοί της καρδιάς σας και θα μπορέσετε να βρείτε την ισσοροπία σας να παρουσιάσετε σωστά.

sas_louzei_kryos_idrotas_otan_parousiazete

Επίσης, ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης όπως η μεσογειακή αναπνοή ή η μεθοδολογία του mindfulness μπορούν να βοηθήσουν.

Επικοινωνία με το κοινό

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια σύνδεση με το κοινό σας. Μιλήστε μαζί τους και προσπαθήστε να κάνετε την παρουσίαση μια συνομιλία παρά μια μονόδρομη επικοινωνία.

sas_louzei_kryos_idrotas_otan_parousiazete

Κάντε χιούμορ, επικοινωνήστε ανοιχτά και αφήστε χρόνο για να ακούσετε τις ερωτήσεις τους. Μπορεί να κάνουν την παρουσίαση σας πιο ενδιαφέρουσα, διαδραστική και να λύσουν τελικά και τις απορίες του κοινού σας.

Θυμηθείτε: κανείς δεν είναι τέλειος

Το σημαντικότερο είναι να θυμάστε πως κανείς δεν περιμένει την τελειότητα. Κάντε το καλύτερό σας, αλλά αν κάτι πάει στραβά, μάθετε από αυτό και συνεχίστε προς τα εμπρός.

Εξάλλου ποιος δεν κάνει λάθος; Απλά συνεχίστε την παρουσίαση σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Και τέλος, μην ξεχνάτε ότι το άγχος είναι φυσιολογικό. Μερικές φορές μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για καλύτερες επιδόσεις. Με την πρακτική και την αφοσίωση, θα βρείτε τον τρόπο να αντιμετωπίσετε αυτό το άγχος και να είστε επιτυχημένοι στις παρουσιάσεις σας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.