Σαρδηνία, ας τη γνωρίσουμε καλύτερα

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η Σαρδηνία, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου, εντυπωσιάζει με το ιδιαίτερο τοπίο της και τις μοναδικές της παραλίες. Γιατί αξίζει κάποιος να την επισκεφθεί και τι θα συναντήσει εκεί;

Ιστορία

Το όνομα οφείλεται στο λατινικό όνομα για τις σαρδέλες. Υπάρχουν πολλές αναφορές σε κείμενα για την Σαρδηνία και στον Τίμαιο αναφέρεται ως Σαρδώ μια μυθική γυναίκα από τις Σάρδεις. Άλλες πηγές αποδίδουν το όνομα στον από την σημερινή Τυνησία καταγόμενο από έναν Σάρδο φύλαρχο και ομαδάρχη πειρατών από τους Λαούς της Θάλασσας. Ακόμη, υπάρχουν στοιχεία οίκησης από τη Λίθινη εποχή. Πρώτος πολιτισμός ήταν ο Νουράγκι από το 1900π.Χ. ως το 730 π.Χ. Αργότερα πέφτει σε αφάνεια και λόγω των Λαών της Θάλασσας. Αποικείται από τους Φοίνικες και γίνεται Καρχηδονιακή κτήση και αργότερα Ρωμαϊκή. Επί Ιουστινιανού γίνεται Βυζαντινή και μένει τυπικά ως τον 11ο αιώνα. Γίνεται ανεπιτυχής απόπειρα κατάκτησης από Άραβες. Τότε ανεξαρτητοποιείται πλήρως. Κόβεται σε μικρά κράτη με αρχηγό-ηγεμόνα, ο οποίος έφερε τον βυζαντινό τίτλο του Δικαστή. Αργότερα όλο το νησί έγινε βασίλειο, τέθηκε υπό Ισπανική κυριαρχία. Ξανάγινε ανεξάρτητη τον 18ο αιώνα. Τον 19ο αιώνα πρωτοστάτησε στην Ιταλική Ενοποίηση. Είναι η πατρίδα του Ενρίκο Μπερλίνγκουερ.

Γλώσσα

Η επίσημη γλώσσα είναι η Ιταλική. Στα βόρεια ομιλείται η Κορσικάνικη, στα δυτικά τα Καταλανικά και ανατολικά η Σαρδηνιακή.

Αξιοθέατα

Τα αξιοθέατα της Σαρδηνίας είναι ποικίλα, κάποια από αυτά είναι τα εξής:

  • οι πόλεις όπως το Αλλέγκρο και το Σάσσαρι
  • σπήλαια και βάραθρα όπως το Κάπο Κάτσια
  • η αγορά Σαν Μπενέττο
  • ποικίλες δραστηριότητες που γίνονται

Διαμονή και πρόσβαση

Η διαμονή και η εστίαση έχει επιλογές και χρήζει έρευνας. Η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω ηπειρωτικής Ιταλίας.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.