Σάρα Ντάνιους: Η γυναίκα-φιλόσοφος που έσπασε τα στερεότυπα

Συντάκτης: Πέτρος Λάιος

Σε έναν τομέα που μόνο άνδρες μεσουρανούν, την φιλοσοφία, η Σάρα Ντάνιους έγινε η εξαίρεση που έσπασε τα στερεότυπα. Συνεχίζοντας αυτό που άρχισαν άλλες γυναίκες, έγινε παράδειγμα και έδειξε πόσο παρωχημένο είναι να μιλάμε για «ανδρικά επαγγέλματα».

Πρόσφατα, σε φιλική παρέα, ελέχθη -από γυναίκα μάλιστα- ότι η φιλοσοφία «δεν ταιριάζει στις γυναίκες»- κάτι που πολλοί άνθρωποι, δυστυχώς, συνεχίζουν να πιστεύουν… Ασφαλώς, σκεπτόμενος κάποιος τους μεγάλους φιλοσόφους θα περάσουν από το μυαλό του ονόματα όπως Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Νίτσε, Παρμενίδης, Αυρήλιος… Υπήρξαν και υπάρχουν άραγε γυναίκες φιλόσοφοι; Η απάντηση είναι «βεβαίως ναι!», και η Σάρα Ντάνιους ήταν μια από αυτές.

Η ζωή και η εκπαίδευση

Η Σάρα Ντάνιους μεγάλωσε λίγο έξω από την Στοκχόλμη. Στα πρώτα της χρόνια ως μαθήτρια ασχολήθηκε με τις φυσικές επιστήμες. Σύντομα άρχισε να ασχολείται με το μπάσκετ και κατάφερε να γίνει μέλος της καλύτερης Σουηδικής ομάδας μπάσκετ σε μικρή ηλικία. Οι σπουδές της, που άρχισαν στην Σουηδία και συνεχίστηκαν στις ΗΠΑ, περιλάμβαναν ένα πτυχίο Master στην κριτική θεωρία και δύο PhD.

Καριέρα και έργο

Σύντομα άρχισε να γράφει κριτικές για λογοτεχνικά έργα σε Σουηδικές εφημερίδες ενώ δημοσίευσε και έργα της που αναφέρονταν στην σχέση της λογοτεχνίας με της κοινωνία. Επίσης, έγραψε για τον Μαρσέλ Προυστ. Εργάστηκε ως καθηγήτρια σε Σουηδικά πανεπιστήμια και έγινε μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας.

Σε μια άλλη διάκριση, κατάφερε να γίνει γραμματέας της κριτικής επιτροπής των βραβείων Νόμπελ. Το 2018 αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την Σουηδική ακαδημία εξαιτίας ενός σκανδάλου στο οποίο όμως δεν είχε συμμετάσχει, αξίζει να σημειωθεί ότι χιλιάδες άνθρωποι υποστήριξαν την Σάρα. Μέρος του έργου της αφορούσε την υψηλή αισθητική και δήλωσε ότι η αισθητική επηρεάζεται από τις αλλαγές στην τεχνολογία γύρω μας, αξίζει να σημειωθεί ότι επηρέασε τον μοντερνισμό.


Δείτε ακόμα: Πώς η φιλοσοφία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή;


Η μνήμη

Η Σάρα Ντάνιους, γεννημένη το 1962, πέθανε το 2019 από καρκίνο, μα άφησε πίσω της μια μεγάλη παρακαταθήκη για την φιλοσοφία και για όλες τις γυναίκες του κόσμου. Θα πρέπει να την θυμόμαστε ως μια γυναίκα που αψήφησε τους άτυπους κανόνες και τόλμησε. Αυτή ήταν η Σάρα, μια γυναίκα με όνειρα!

Συντάκτης: Πέτρος Λάιος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.