Σαλιγκάρια: Τροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι τα σαλιγκάρια που τόσο υποτιμάς την διατροφική τους αξία, αποτελούν πηγή σιδήρου και πλούσια τροφή που συντελεί στην μακροζωία; 

Τι έχουν δείξει ότι έρευνες για τα σαλιγκάρια 

Τα σαλιγκάρια, συγκαταλέγονται στα μαλάκια θρεπτικής αξίας. Έρευνες, μάλιστα, συνδέουν την συχνή κατανάλωση των σαλιγκαριών από τους Κρητικούς, με τη μακροζωία. Επίσης, τα ποσοστά ατόμων με υψηλή κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής, είναι πολύ χαμηλά στην Κρήτη.

Η διατροφική αξία των σαλιγκαριών 

Σήμερα, τα σαλιγκάρια ως τροφή χαμηλής περιεκτικότητας, καταναλώνονται από χώρες της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι κατά τη Μινωική περίοδο είχαν την τιμητική τους.

Είναι σημαντικό, ότι μέσω της τροφής των σαλιγκαριών, παρεμποδίζεται η εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και  θρόμβωσης και συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα.


Διαβάστε επίσης:Καλλυντικά με ρόδι για λαμπερό δέρμα


Χρησιμοποιούνται ως κρέμες προσώπου 

Χρησιμοποιώντας κρέμες από σαλιγκάρια, καμουφλάρεις ατέλειες του προσώπου ή κοκκινίλες. Προσοχή πριν προβείς σε οποιοσδήποτε αγορά: χρειάζεται να διαπιστώσεις αν είναι όντως ασφαλής επιλογή κι αν ενδείκνυται για το δέρμα σου. 

Δρουν ενάντια των αλλεργιών και της κατάθλιψης 

Λέγεται ότι τα σαλιγκάρια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση: τρώγοντας σαλιγκάρια, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης και άλλων ασθενειών του νευρικού συστήματος.

Μια δοκιμή μπορεί να “πείσει” ακόμα και τους πιο δύσπιστους

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, σχετικά με το κατά πόσο υγιεινή μπορεί να είναι η τροφή των σαλιγκαριών. Ορισμένοι, αποφεύγουν ή διστάζουν να τα καταναλώσουν. 

Από έρευνες προκύπτει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση σαλιγκαριών, εφόσον γίνει πριν σωστή “διαλογή” τους.Πριν μαγειρευτούν δηλαδή, συνιστάται προσεκτικό βράσιμο σε ένα βαθύ σκεύος με νερό. Αφότου απομονωθούν αυτά που δεν βγάζουν από το κέλυφος το κεφάλι τους, στο ίδιο σκεύος θα ρίξετε περίπου 1 φλιτζάνι αλάτι για 50 σαλιγκάρια και ¼ φλυτζανιού ξύδι.

Αφήστε να περάσει περίπου μισή έως και μία ώρα, και ανά δέκα λεπτά φροντίστε να αλλάζετε το νερό, ώστε να αποβάλλεται το σάλιο τους.

Τα πλένετε με άφθονο νερό και μπορείτε να τα δοκιμάσετε. 


Διαβάστε επίσης: Η διατροφή μας το βράδυ: ποιες τροφές αποφεύγονται και ποιες επιτρέπονται


Ανεκτίμητη πηγή αμινοξέων

Κατά τις περιόδους νηστείας, αν συμπεριλάβεις τα σαλιγκάρια στην διατροφή σου, δεν θα βγεις χαμένος: 

Εκτός από διαιτητική τροφή με χαμηλά λιπαρά, με τον σωστό συνδυασμό (ρύζι, κολοκυθάκια) μπορεί να απογειώσουν το πιάτο σου.. 

Ανάλογα με τις διατροφικές σου συνήθειες μπορείς εύκολα να επιλέξεις αν τα κατατάξεις στην διατροφή σου η όχι.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3Πηγή 4Πηγή 5

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.