Σαλάτα εποχής με στήθος πάπιας
ΥΛΙΚΑ
1 “πανέρι” σαλατικά της αρεσκείας σας (ενδεικτικά, ωστόσο, προτείνω: μαρούλι, σαλάτα “κατσαρή”, raddichio – το κόκκινο ιταλικό λαχανάκι – , ρόκα)
½ πακέτο άσπρα μανιτάρια φρέσκα
1 φλιτζάνι λαρδάκια (κύβοι από καπνιστό ρολό)
1 ζουμερό λεμόνι
2 ποτηράκια κόκκινο κρασί
2 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα σαλατικά μας.
- Κόβουμε σε πολύ ψιλές φέτες τα φρέσκα μανιτάρια μας τ’ αλατοπιπερώνουμε και τα τρίβουμε με άφθονο λεμόνι – θα τα χρησιμοποιήσουμε ωμά και δεν θέλουμε να μαυρίσουν.
- Κόβουμε σε αρκετά λεπτές λωρίδες το φιλέτο της πάπιας (μήκος 6 εκ. και πάχος 1 εκ. περίπου).
- Θα τις μαρινάρουμε στο κόκκινο κρασί 15-20 λεπτά. Σπάμε το ρόδι. Το μισό καρπό θα τον στύψουμε, τον άλλο μισό θα τον μαδήσουμε προσεκτικά.
- Ροδίζουμε σε μια κουταλιά λάδι τα λαρδάκια μας, άφοβα – να πιάσουν καλά από παντού.
- Ενώνουμε σε μια σαλατιέρα τα σαλατικά μας, μαδημένα με το χέρι, με τα “λεμονάτα” μανιτάρια και τα ροδισμένα λαρδάκια. Αλατοπιπερώνουμε – με έμφαση στο πιπέρι. 2 κουταλιές λάδι, 1 κουταλιά ξίδι βαλσαμικό. Όπως μαδήσαμε τη σαλάτα με τα χέρια, έτσι και τώρα την ανακατεύουμε πάλι με τα χέρια.
- Έχουμε βγάλει από την πρόχειρη μαρινάτα τα φιλετάκια της πάπιας και τα’ χουμε αφήσει να στραγγίξουν καλά. Τα ροδίζουμε – όχι πάνω από 1 λεπτό – στο λάδι που μας μένει – (1 κουταλιά – είναι αρκετή, διότι έχουμε κρατήσει το λίπος και την πέτσα από το φιλέτο της πάπιας επάνω στις λωρίδες μας). Αλατοπιπερώνουμε βιαστικά όσα ψήνονται.
- Σβήνουμε με το υπόλοιπο ξίδι και προσθέτουμε το σουρωμένο χυμό από το ρόδι. Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε τη φωτιά. Οι λωρίδες από το φιλέτο της πάπιας βρίσκουν τη θέση τους στη σαλατιέρα μας.
- Περιχύνουμε με την λιγοστή σάλτσα του τηγανιού μας.
- Σκορπίζουμε από πάνω και το μαδημένο ρόδι.