Σακχαρώδης διαβήτης και γυναίκα

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό, ο σακχαρώδης  διαβήτης είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία η ινσουλίνη παύει να λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα  να αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Διαχωρίζουμε τον διαβήτη τύπου Ι όταν η αδράνεια της ινσουλίνης οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και ο ασθενής νοσεί εκ γενετής, από τον διαβήτη τύπου ΙΙ ο οποίος είναι επίκτητος και οφείλεται στην απορύθμιση της λειτουργίας της ινσουλίνης εξαιτίας λανθασμένων διατροφικών επιλογών.

Ακόμη, γνωρίζουμε πως ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη μεταβολική νόσος στον κόσμο, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Αυτό όμως που δεν είναι καθολικά γνωστό είναι ότι, η συγκεκριμένη χρόνια πάθηση «προτιμά» τις γυναίκες, όπως δείχνουν και οι αριθμοί. Πιο συγκεκριμένα, η αναλογία εμφάνισης της νόσου στα δύο φύλα είναι 3 προς 2, δίνοντας περισσότερη έμφαση στις γυναίκες!

Επίσης, υπολογίζεται ότι παγκοσμίως οι γυναίκες με διαβήτη ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια, ενώ  περίπου 1 στις 10 γυναίκες πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Τέλος , ο διαβήτης αποτελεί την 9η αιτία θανάτου των γυναικών παγκοσμίως και προκαλεί 2,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως!

Σακχαρώδης διαβήτης και γυναίκα

Ο σακχαρώδης διαβήτης διαταράσσει τις ορμόνες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ισορροπία της γυναικείας ορμονικής λειτουργίας τίθεται σε σκληρή δοκιμασία όταν συνυπάρχει μια οποιαδήποτε μορφή σακχαρώδους διαβήτη, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της, ενώ  απαιτεί σωστή και πολύπλευρη φροντίδα.

Πιο συγκεκριμένα, η συνηθέστερη μορφή συνύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη και μειωμένης γονιμότητας της γυναίκας, είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ).

Ειδικότερα, το 30-40% των γυναικών με ΣΠΩ παρουσιάζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβητική κατάσταση), ενώ 7, 5-10% των γυναικών με ΣΠΩ  έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ποσοστά σημαντικά μεγαλύτερα σε σύγκριση με συνομήλικες υγιείς γυναίκες!

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…