Σακχαρώδης διαβήτης και διατροφική παρέμβαση
O σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση του μεταβολισμού της γλυκόζης. Η έλλειψη της ινσουλίνης ή η μειωμένη ευαισθησία του σώματος προς την ινσουλίνη προκαλεί στο σώμα αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ενώ η έλλειψη σακχάρου δεν βοηθάει στην απορρόφηση της γλυκόζης στα σωματικά κύτταρα. Από την άλλη μεριά, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προκαλούν σοβαρές βλάβες στο σώμα ειδικά στα μικρότερα αγγεία, τα νεύρα και τον φακό του ματιού.
Η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαχείρισης του διαβήτη και αναπόσπαστο κομμάτι της αυτοεκπαίδευσης μέσω της διατροφής. Στην κλινική πράξη οι διατροφικές συστάσεις για τους ασθενείς που έχουν μικρές αποδείξεις πως πάσχουν από διαβήτη (προ-διαβήτη), θα πρέπει να είναι οι συστάσεις ίδιες με εκείνες των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη.
Οι στόχοι για τη θεραπεία που απευθύνονται σε όλους τους ασθενείς με διαβήτη αποβλέπουν στην επίτευξη και τη διαχείριση του μεταβολικού ρυθμού περιλαμβάνοντας τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος σε σταθερά επίπεδα ή έστω να πλησιάζει το φυσιολογικό ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι των επιπλοκών από τον διαβήτη. Γι’ αυτόν τον λόγο το 15% της ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνη, το 55% της ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες δηλαδή φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και το 30% από λίπη.
Παράλληλα, χρειάζεται:
1) Πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη και
2) Τροποποίηση της διατροφικής πρόσληψης και του τρόπου ζωής ως κατάλληλη θεραπεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της δυσλιπιδαιμίας, της καρδιοαγγειακής ασθένειας, της υπέρτασης και της νεφροπάθειας (επιπλοκών που προκύπτουν από την υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα).
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο κα Τσαγκαράκη. Για περισσότερα κείμενα της συγκεκριμένης αρθρογράφου πατήστε εδώ.»