Superfoods ή αλλιώς υπερτροφές: Η τάση στην υγιεινή διατροφή που κατέκτησε όλο τον κόσμο. Είναι τροφές που χρησιμοποιούνταν εκατοντάδες χρόνια …
Σαφράν: μπαχαρικό από κόκκινο χρυσό!
Στην Ελλάδα το γνωρίζουμε ως κρόκο με πιο διάσημο αυτόν που καλλιεργείται στην Κοζάνη, που είναι και από τους καλύτερους ποιοτικώς που συνολικά καλλιεργούνται. Θεωρείται το χρυσάφι της ελληνικής γης και δίκαια, μιας και οι ιδιότητές του είναι πραγματικά αμέτρητες.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Crocus sativus και ανήκει στην οικογένεια των ιριδοειδών. Είναι φυτό που δεν παράγει σπόρους και αναπαράγεται μόνο μέσα από τη σπορά των βολβών του. Εκτός από την Κοζάνη και κάποια νησιά των Κυκλάδων όπου βρίσκεται αυτοφυής, καλλιεργείται σε Ισπανία, Σικελία και Ιράν- εξάλλου η πορεία του ξεκίνησε πολύ παλιά από περιοχές της Περσίας.
Η συλλογή του είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία που γίνεται μόνο στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Σκεφτείτε ότι χρειάζονται περίπου 75.000 άνθη για να προκύψουν μόνο 450 γραμμάρια αρωματικού κρόκου, γι’ αυτό και είναι τόσο ακριβός. Στο εμπόριο θα τον βρείτε σε φακελάκια λίγων γραμμαρίων ή σε μικρά γυάλινα βάζα που θα πρέπει να φυλαχθούν σε σκιερό και δροσερό μέρος επειδή αλλοιώνεται εύκολα.
Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες έγιναν γνωστές κατά τα αρχαία χρόνια καθώς τον χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς λόγους, αλλά και στη μαγειρική. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, λυκοπένιο, κροκίνη και α-β καροτένιο.
Μερικά από τα τεράστια οφέλη του είναι και τα ακόλουθα: δρα ως τονωτικό και καταπραΰνει τις παθήσεις του στομάχου διευκολύνοντας την πέψη, αποτοξινώνει το συκώτι, τονώνει τον εγκέφαλο, συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του Αλτσχάιμερ, αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο πάγκρεας και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, επουλώνει τα τραύματα γρηγορότερα, αντιμετωπίζει το μεταβολικό σύνδρομο, θεωρείται σούπερ αφροδισιακό και έχει και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες καταπολεμώντας την ακμή. Συγκεκριμένα, ο κρόκος Κοζάνης συνδέεται με τη δυνατότητα τεκνοποίησης, αλλά σε μεγάλες ποσότητες πιστεύεται από τη μυθολογία ότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή.
Ο κρόκος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μεγάλες δόσεις, 2-3 ίνες αρκούν. Η διαδικασία είναι η εξής: μουλιάζετε μια πρέζα κρόκο για λίγα λεπτά σε νερό θερμοκρασίας δωματίου, ώστε να απελευθερώσουν άρωμα, έλαια και χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνετε το κοκκινωπό υγρό στο τέλος του μαγειρέματος, διαφορετικά παρακάμπτετε την όλη διαδικασία και ρίχνετε απλά τις ίνες στην κατσαρόλα αφού τις θρυμματίσετε.
Ταιριάζει τέλεια με ριζότο, ρύζι γενικά και θαλασσινά. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας τον χρησιμοποιούν στα γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα του Πάσχα, σε γλυκά, ζυμαρικά και παξιμάδια. Την καλή του ποιότητα θα την καταλάβετε από το χρώμα, την ένταση του αρώματος και το μέγεθος των στιγμάτων. Κρατήστε γενικά, ότι πρέπει να έχει βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα και έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά. Σε περίπτωση που θέλετε να τον εντάξετε στη διατροφή σας, αλλά λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι είναι συμβατός με αυτήν.