Ασφαλές διαδίκτυο και παιδιά

Συντάκτης: Flowmagazine

UPDATED

Μπορούμε να αποκλείσουμε τα παιδιά από το ίντερνετ το 2023; Η απάντηση είναι όχι, μπορούμε όμως να τα προστατεύσουμε από τα επιβλαβή  στοιχεία του.

 Το ίντερνετ  είναι ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο έχει πλέον μπει σε κάθε σπίτι. Είναι απαραίτητο για την καθημερινή μας ζωή μια και από αυτό αντλούμε πληροφορίες, επικοινωνούμε με φίλους και με αγαπημένα μας πρόσωπα, αγοράζουμε εκπαιδευτικό υλικό και ψυχαγωγούμαστε.

Εντούτοις η χρήση του ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους τόσο για τους ενήλικες ανθρώπους όσο και για τα μικρά παιδιά. Ας δούμε λοιπόν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να προστατεύσουμε τα ανήλικα μέλη της οικογένειας από κακόβουλες ενέργειες και ταυτόχρονα να τα προστατεύσουμε στην ασφαλή πλοήγηση στον ιστό.

Συμβουλές για τους γονείς για ασφαλή χρήση ίντερνετ

 • Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.
 • Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.
 • Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms. Ε
 • Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
 • Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την πιστωτική σας.
 • Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
 • Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).
 • Μην μοιράζεστε εσείς οι ίδιοι πληροφορίες, φωτογραφίες και στοιχεία, τα οποία να έχουν να κάνουν με το παιδί σας, ειδικά σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις οποίες μπορούν να δουν και  άγνωστοι.
 • Μην ανοίγετε λινκ τα οποία προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζετε. Διδάξτε τα παιδιά σας να μην το κάνουν και αυτά, όπως επίσης και να μην συνομιλούν με άγνωστους στο διαδίκτυο ή να μην τους απαντούν αν λάβουν μήνυμα.
 • Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.
 • Αν κάποια συζήτηση είναι περίεργη, άβολη, τρομακτική ή ακόμα και απειλητική πρέπει να τα ενθαρρύνετε και να δημιουργήσετε κατάλληλο πλαίσιο ώστε να μπορούν να σας μιλήσουν και να λύσετε τελικά το πρόβλημα.
 • Δείτε τα σημάδια που δηλώνουν περίεργες συμπεριφορές, όπως δώρα που φτάνουν από άγνωστες πηγές σπίτι, τηλεφωνήματα από άγνωστους σε ώρες ακατάλληλες ή τηλεφωνήματα από απόκρυψη ή ακόμα και ότι το παιδί περνάει αρκετές ώρες μπροστά στο διαδίκτυο.
 • Ενημερωθείτε σχετικά από τις αρμόδιες αρχές, όπως είναι το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 210- 6476464), που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…