Ρωτάμε, μαθαίνουμε και ανακαλύπτουμε τι είναι το baby swimming

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Φωτοπούλου

Είναι γνωστό το πόσο ωφέλιμες καθίστανται οι διάφορες δραστηριότητες για το μεγάλωμα και την εξέλιξη κάθε παιδιού. Ως γονέας, από τα πρώτα κιόλας χρόνια του, προσπαθείς να ανακαλύψεις ποια είναι η όσο το δυνατόν κατάλληλη δραστηριότητα που θα το εξελίξει και θα του δώσει ΄΄γερές΄΄ βάσεις για τη συνέχεια. Αν και οι περισσότερες δραστηριότητες είναι κατάλληλες και επιτρεπτές από την ηλικία των 4 χρόνων, η βρεφική κολύμβηση, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αποτελεί την τέλεια και ιδανική επιλογή και για τις μανούλες, αλλά και για τα βρέφη.

Πριν απ’ όλα όμως, το πρώτο βήμα είναι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση από τους αρμόδιους. Η Αλεξάνδρα- Νικολέττα Γαλανομάτη είναι προπονήτρια κολύμβησης και πιστοποιημένη καθηγήτρια βρεφικής κολύμβησης και άρα το κατάλληλο άτομο για να συζητήσουμε και να λύσουμε όλες μας τις απορίες.

Τι ακριβώς είναι το baby swimming ή στα ελληνικά βρεφική κολύμβηση;

Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το βρέφος μαζί με έναν γονέα. Αποτελείται, κυρίως, από παιχνίδια και διάφορα βοηθητικά μέσα, όπως μπαλάκια και ζωάκια, αλλά και από ασκήσεις ειδικές για τη βρεφική ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο το βρέφος εξοικειώνεται με το νερό, αποκτά και βελτιώνει τις ικανότητές του. Άρα, μιλάμε για ένα πρόγραμμα εξοικείωσης και βρεφικών τεχνικών και όχι εκμάθησης κολύμβησης.

Από πόσο μηνών είναι εφικτό να ξεκινήσει το βρέφος;

Το μωρό σε όλη τη διάρκεια της κύησης μεγαλώνει και ζει μέσα στο υγρό στοιχείο. Το νερό αποτελεί το περιβάλλον του, με αποτέλεσμα να του είναι απόλυτα οικείο και ευχάριστο. Μπορεί, επομένως, να ξεκινήσει ήδη από τις πρώτες 40 ημέρες μέχρι και την ηλικία των 3 ετών, όπου ξεκινάει η προσχολική ηλικία και επομένως, αλλάζουν οι δραστηριότητες και οι τεχνικές κολύμβησης.

Ρωτάμε, μαθαίνουμε και ανακαλύπτουμε τι είναι το baby swimming

Ποια είναι τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης όσον αφορά τη σωματική και νοητική τους διάπλαση;

Τα οφέλη που έχει είναι πάρα πολλά. Αρχικά, δυναμώνει η σπονδυλική τους στήλη, με αποτέλεσμα να ενισχύεται και να βελτιώνεται η στάση του σώματός τους. Το νερό με τις κατάλληλες ασκήσεις βοηθάει την καλή λειτουργία της καρδιάς, τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και, φυσικά, ενδυναμώνει το αναπνευστικό σύστημα.

Σημαντικό ρόλο παίζουν η αντοχή και η δύναμη που αποκτούν ήδη από τη βρεφική ηλικία. Η εξοικείωση που νιώθει το βρέφος μέσα στο νερό του δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει θάρρος και αυτοπεποίθηση, και έτσι, από μικρή ηλικία, θα αναπτύξει την ανεξαρτησία και την αυτονομία.

Το πιο σημαντικό, όμως, για μένα, ως καθηγήτρια, είναι ο πολύτιμος και εποικοδομητικός χρόνος που περνάνε τα μωρά με τους γονείς. Τα βρέφη αθλούνται μαζί με τους ίδιους τους γονείς, καθώς μην ξεχνάμε ότι ο γονέας είναι αυτός που κρατά το μωρό στα χέρια του και ο οποίος είναι εκεί για να το βοηθάει και, φυσικά, να το ενθαρρύνει. Δυστυχώς, είναι λίγες οι δραστηριότητες για τα βρέφη και αυτό το δέσιμο που θα επέλθει μεταξύ γονιού και παιδιού θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο.

Ποιος θεωρείται κατάλληλος για τη διδασκαλία του baby swimming; Μπορεί να ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε;

Όχι! Θεωρώ σωστό ότι θα πρέπει να είναι ένας πιστοποιημένος καθηγητής με την απαραίτητη σεμιναριακή εξειδίκευση και κάτοχος των απαραίτητων σεμιναριακών κύκλων. Τα ειδικά αυτά σεμινάρια αποτελούνται από θεωρητικά και πρακτικά σκέλη μέσα από τα οποία μαθαίνει τις πρακτικές της φυσιολογίας και της ανατομίας ενός βρέφους, γνώσεις βασικές και απαραίτητες. Επιπρόσθετα, κρίνω σωστό ο καθηγητής προηγουμένως να έχει τελειώσει τη σχολή της γυμναστικής ακαδημίας ή τη σχολή της προπονητικής, έτσι ώστε οι γνώσεις τους να είναι σφαιρικές και πιο ολοκληρωμένες πάνω στο αντικείμενο.

Ρωτάμε, μαθαίνουμε και ανακαλύπτουμε τι είναι το baby swimming

Αν η πρώτη επαφή του βρέφους με το νερό κριθεί αρνητική, ποια η στάση του δασκάλου και του γονέα αντίστοιχα; Τι πρέπει να κάνουν;

Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί ακόμα και σε μεγαλύτερα παιδιά, πόσο μάλλον σε ένα βρέφος. Φυσικά οι λόγοι είναι διάφοροι, είτε γιατί αγχώθηκε, είτε γιατί φοβήθηκε, είτε γιατί κατά λάθος ήπιε νερό. Εκείνη την ώρα ο δάσκαλος, χωρίς να πιέσει το βρέφος, δεν πρέπει να το βγάλει από το χώρο της πισίνας, αλλά μαζί με τον γονέα να το κάνουν και πάλι να ξεχαστεί και να νιώσει ασφάλεια.

Στο πρόγραμμα της βρεφικής κολύμβησης σημαντικό κομμάτι αποτελεί η επικοινωνία του γονέα με τον δάσκαλο. Ο γονέας θα πρέπει να δείξει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του δασκάλου, να νιώσει ασφάλεια και άνεση μαζί του, ώστε οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση του βρέφους να είναι σωστά διαχειρίσιμη και από τους δύο. Η συνεργασία πρέπει να είναι αγαστή για χάρη του βρέφους. Μάλιστα, στα σεμινάρια ένα μεγάλο κομμάτι αφιερώνεται σε αυτήν τη σωστή επικοινωνιακή σχέση δασκάλου- γονέα.

Το baby swimming στο εξωτερικό αποτελεί αγαπημένη δραστηριότητα των γονιών με τα παιδιά, και μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε η Αλεξάνδρα- Νικολέττα, είναι κάτι που επιλέγει να το κάνει ο μπαμπάς, ακριβώς για να περνάει περισσότερο χρόνο με το βρέφος.

Και στην Ελλάδα, όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν τη δραστηριότητα της βρεφικής κολύμβησης, ανακαλύπτοντας τα οφέλη της. Θα λέγαμε λοιπόν, πως δεν είναι απλώς θέμα μόδας, αλλά θέμα εξέλιξης του ανθρώπου ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωής του.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Φωτοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.