Ruby Shorrock και Trusty Paws Clinic: Κτηνίατροι για κατοικίδια απόρων!

Συντάκτης: Evelina Petriti

Γνωρίστε την κτηνίατρο και την ομάδα της που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στα κατοικίδια των αστέγων!

Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Το οικονομικό αδιέξοδο ανέκαθεν οδηγούσε ανθρώπους στο δρόμο. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια η γενικευμένη οικονομική κρίση έχει αυξήσει τα ποσοστά αστέγων παγκοσμίως.

Ένας άστεγος με τον πιστό του φίλο.

Το ότι κάποιος αναγκάζεται να μετατρέψει ένα κουτί ή ένα παγκάκι σε σπίτι του δεν τον καθιστά λιγότερο άνθρωπο ούτε μπορεί να ακυρώσει την προηγούμενη ζωή του από τη μια μέρα στην άλλη. Πολλοί πριν βρεθούν χωρίς στέγη είχαν για παράδειγμα κατοικίδια. Για κάποιους από αυτούς τα κατοικίδια ήταν και συνεχίζουν να είναι η μόνη οικογένειά τους.

Ο Eddie, άστεγος στη Γλασκόβη, περιγράφει τη σχέση του με την Tara τη σκυλίτσα του: «Είμαι άστεγος για αρκετά χρόνια. Η Tara είναι τα πάντα για μένα. Ακούγεται ηλίθιο, αλλά της μιλώ. Κι αισθάνομαι ότι κάθε φορά που της μιλώ με καταλαβαίνει. Δεν ξέρω τι θα κάνω μαζί της. Πως θα τη συντηρήσω. Το μόνο που ξέρω είναι πως σημαίνει τα πάντα για μένα.»

Ο Eddie έχασε το σπίτι του αλλά χάρη στην Trusty Paws Clinic δεν έχασε την οικογένεια του, τα παιδιά του Bruno και Tara!

Η Ruby Shorrock, η  μόλις 24 χρονών κτηνίατρος εξηγεί την κατάσταση: «Είναι πολύ μοναχική η ζωή στους δρόμους. Όταν όμως έχεις ένα σκύλο για παράδειγμα, ξέρεις πως δεν είσαι μόνος, έχεις μια συντροφιά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια. Αυτοί οι άνθρωποι δυστυχώς πολλές φορές αναγκάζονται λόγω των προσωπικών τους δυσχερειών να παραμελήσουν τα κατοικίδιά τους. Πολλά μάλιστα, βαριά άρρωστα, των οποίων τα αφεντικά δεν έχουν να πληρώσουν για τη θεραπεία, στέλνονται για ευθανασία ώστε να μην υποφέρουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αναγνωριστεί επιτέλους ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Τα κατοικίδια είναι καλά για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τα οφέλη από τη φροντίδα ενός κατοικίδιου είναι πολλά, ιδίως όταν αισθάνεσαι μόνος και περιθωριοποιημένος.»

H Ruby με τους τυχερούς ασθενείς της

Η Ruby γεννήθηκε στη Γλασκόβη κι από μικρή βοηθούσε τη μητέρα της και τη γιαγιά της, οι οποίες είχαν επιφορτιστεί με τη φροντίδα των ορφανών και τραυματισμένων άγριων ζώων. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια που της δίδαξε να νοιάζεται και να αγαπά όλες τις μορφές ζωής και να μη διστάζει να προσφέρει τη βοήθειά της σε όσους την είχαν ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Κτηνιατρική Σχολή της Γλασκόβης έμαθε για ένα ανέξοδο πρόγραμμα περιποίησης για κατοικίδια αστέγων που εφαρμοζόταν τότε στην Κτηνιατρική Σχολή του Νότιγχαμ. Τότε ήταν που ξεκίνησε η έρευνα για το πώς θα μπορούσε να μεταφέρει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στη γενέτειρά της.

Η κλινική προσφέρει από έναν απλό έλεγχο μέχρι χειρουργικές επεμβάσεις

Πριν τρία χρόνια ίδρυσε μαζί με συναδέλφους της την κλινική Trusty Paws, της οποίας παράρτημα υπάρχει πια και στο Λίβερπουλ. Κατόρθωσαν μάλιστα να συνεργαστούν και με άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις για άστεγους, ενώ η ομάδα συνεχίζει να μεγαλώνει με αφοσιωμένους εθελοντές.

Το 2016 βραβεύτηκαν  με το International Fund for Animal Welfare (IFAW).

Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η κλινική βοήθησε περισσότερα από 100 κατοικίδια (κυρίως σκύλους) με θεραπείες όπως εμβόλια και έλεγχο παρασίτων, μέχρι χειρουργικές επεμβάσεις και αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων. Παρόλο που η πλειοψηφία των ασθενών είναι σκύλοι, η κλινική είναι ανοιχτή για όλα τα είδη ζώων.

Η ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων Trusty Paws Clinic

Η κλινική Trysty Paws και το έργο της Ruby και της ομάδας της ενέπνευσε και άλλους συναδέλφους της, οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθειά της για την εγκαθίδρυση αντίστοιχων προγραμμάτων στις πόλεις τους.

Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε το σημαντικό έργο τους μπορείτε κάλλιστα να κάνετε μια δωρεά στην κλινική μέσω Paypal. Στο σχετικό site θα βρείτε τις αντίστοιχες οδηγίες: https://www.thetrustypawsclinic.co.uk/help-us ενώ μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε αυτή την υπέροχη ομάδα στο facebook:  https://www.facebook.com/trustypaws/ και το instagram: https://www.instagram.com/trusty_paws/

Συντάκτης: Evelina Petriti,

Influence:

Storyteller