Ροχαλίζετε; Δείτε λύσεις σε μουσείο

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Ένα μουσείο βρίσκεται στην πόλη Άλφελτ, στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας. Τα εκθέματα που παρουσιάζει… έχουν στόχο το ροχαλητό!

Ο Γερμανός γιατρός Γιόζεφ Αλεξάντερ Βιρτ παρουσιάζει διάφορα αξιοπερίεργα αντικείμενα που είναι όμως και αποτελεσματικά για το ενοχλητικό ροχαλητό που δυσκολεύει χιλιάδες ανθρώπους.

 Σε  μία αίθουσα με εμβαδό 93 τ.μ. θα δείτε περίπου 300 εκθέματα. Μανταλάκια για τη μύτη, οδοντοστοιχίες, μηχανήματα υποστήριξης της αναπνευστικής λειτουργίας και άλλα πολλά θαυμαστά και περίεργα! Τα αντικείμενα είναι  κατανεμημένα σε τέσσερεις χώρους. Σε έναν από αυτούς παρουσιάζεται ένα εργαστήριο ύπνου του 1985 με μηχανήματα, αλλά και κούκλες.

Σε μια βιτρίνα του μουσείου παρουσιάζεται μια σφαίρα από ένα κανόνι. Μια τέτοια σφαίρα έραβαν στη στολή ενός στρατιώτη στον αμερικανικό εμφύλιο με στόχο να βελτιωθεί ο ύπνος του και κατά συνέπεια η απόδοσή του στις μάχες. «Μπορεί κανείς να κάνει το ίδιο με ένα σακίδιο πλάτης ή με μια μπάλα του μπάσκετ ώστε κατά τη διάρκεια του ύπνου να μην μπορεί να γυρίσει ανάσκελα» δηλώνει ο γιατρός Γιόζεφ Αλεξάντερ Βιρτ και συμπληρώνει πως ίδρυσε το μουσείο με  στόχο οι επισκέπτες «να γελάσουν, αλλά και να διδαχθούν».

Το ροχαλητό παράγεται από τις ταλαντώσεις των ιστών της αναπνευστικής οδού, ως αποτέλεσμα της μερικής απόφραξής της λόγω της θέσης που ενδέχεται να παίρνουν η γλώσσα και το σαγόνι, όταν κάποιος κοιμάται ανάσκελα.

Σύμφωνα με έρευνες, ο αριθμός των ανδρών που ροχαλίζουν είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των γυναικών. Μέχρι την ηλικία των 50 χρόνων ροχαλίζουν κυρίως οι άνδρες, μετά όμως από την εμμηνόπαυση αυξάνεται σημαντικά και το ποσοστό των γυναικών.  Οι ήχοι παράγονται όταν υπάρχουν προβλήματα στην αναπνοή λόγω σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με τη λεγόμενη υπνική άπνοια.

«Υπάρχουν μόνο εξατομικευμένες λύσεις» δηλώνει ο Γιόζεφ Αλεξάντερ Βιρτ. Πολλά σκευάσματα, αλλά ακόμα και εγχειρήσεις στη μύτη δεν βοηθούν. Ο Γερμανός γιατρός προσφέρει ειδικά σεμινάρια για τους ανθρώπους που υποφέρουν από υπνική άπνοια.

 Ελβετοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως το μουσικό όργανο Didgeridoo, ένα πολύ μακρύ πνευστό όργανο, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς διότι ενδυναμώνει τους μύες που βοηθούν στην αναπνοή.

Το φαινόμενο του ροχαλητού έχει εμπνεύσει πολλούς επιστήμονες έως σήμερα. Σημαντικό είναι να εντοπιστεί από πού προέρχεται και ποια στάση του σώματος πρέπει να αποφεύγεται. Δεν υπάρχει δυστυχώς γενική θεραπεία.

Το ενοχλητικό ροχαλητό εμποδίζει τον ήσυχο ύπνο αυτού που κοιμάται, αλλά και τον χωρίζει από το έτερο ήμισυ, του στερεί μια παρέα στο πλευρό του!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr