Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο θρύλος του χορού

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Η τέχνη του χορού γέννησε μερικούς θρύλους οι οποίοι έμειναν αναλλοίωτοι μέσα στο χρόνο και επηρέασαν όλες τις μελλοντικές γενεές χορευτών.

Ο θρύλος του χορού, το μεγαλύτερο όνομα αυτής της τέχνης παγκοσμίως, είναι ο σπουδαίος Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Το αστείρευτο ταλέντο πάντοτε συγκινεί και συναρπάζει.

Η ζωή του μεγάλου χορευτή

Ο Νουρέγιεφ γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1938 και υπήρξε το τέταρτο παιδί μίας μουσουλμανικής οικογένειας. Ο κορυφαίος Ρώσος χορευτής χαρακτηρίστηκε ως ο σπουδαιότερος του 20ου αιώνα στο κλασικό μπαλέτο. Το μεγάλο ταλέντο, η σπουδαία τεχνική που υπήρχε σε κάθε του κίνηση, αλλά και η αρμονία του φάνηκαν από νωρίς και συνέδραμαν στο να οικοδομηθεί αργά και σταθερά αυτός ο θρύλος του παγκόσμιου χορού.

Ο ίδιος σπούδασε σε ηλικία 17 ετών στην ακαδημία Βαγκάνοβα στην Αγία Πετρούπολη, ενώ σε ηλικία 23 ετών ζήτησε άσυλο στη Γαλλία, καθώς βρισκόταν σε περιοδεία των  μπαλέτων Κίροφ του Λένινγκραντ .

Ο Νουρέγιεφ κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας, το Μπαλέτο της σκάλας του Μιλάνου και του Βερολίνου, ανεβάζοντας σπουδαία έργα όπως ο Δον Κιχώτης, η λίμνη των κύκνων και ο Καρυοθραύστης.

Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο θρύλος του χορού

Πρωταγωνίστησε σε διάφορα έργα στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με πιο γνωστό τον ρόλο του στον Δον Κιχώτη και εκείνον του Ροδόλφου Βαλεντίνου στην ομότιτλη ταινία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε κατά βάση στο Παρίσι, ενώ είχε αποκτήσει την αυστριακή υπηκοότητα.

Προσωπική ζωή

Ωστόσο, πολύκροτη και γεμάτη πάθος υπήρξε και η προσωπική του ζωή, η οποία ουκ ολίγες φορές ανακατεύτηκε σε σκάνδαλα και ιστορίες πάθους. Ο ίδιος υπήρξε ομοφυλόφιλος και ποτέ δεν έκρυψε το σεξουαλικό του προσανατολισμό, σε μία εποχή που η ομοφοβία ήταν διάχυτη με τον τύπο της εποχής να ρυπαρογραφεί πολλές φορές για την προσωπική του ζωή.  Πέθανε από AIDS στις 6 Ιανουαρίου του 1993 σε ηλικία μόνο 55 ετών.

Το όνομά του παραμένει θρυλικό στην ιστορία του χορού και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερους χορευτές.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…